“Ανθεί” ο ηλεκτρονικός τζόγος, τα τυχερά παιχνίδια και τα στοιχήματα εν μέσω καραντίνας με τους επιστήμονες να υπογραμμίζουν ότι σε συνθήκες κοινωνικής αποσταθεροποίησης παρατηρείται έξαρση των εξαρτήσεων.
Eιδικότερα για τα Χανιά τα τελευταία χρόνια τα αιτήματα που υποβάλλονται στο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, αφορούν σε μεγάλο αριθμό εξαρτήσεις από το αλκοόλ, τον τζόγο και τα τυχερά παίγνια.
Την ίδια στιγμή, εν μέσω καραντίνας και με καθηλωμένους τους πολίτες μπροστά από τις οθόνες των τηλεοράσεων διαπιστώνεται ένας καταιγισμός σχετικών διαφημίσεων, με πολλούς εξαρτημένους, ιδίως νεότερης ηλικίας, να “τσιμπάνε” στο ηλεκτρονικό τζογάρισμα.
«Σε συνθήκες κρίσης και κοινωνικής αποσταθεροποίησης αυτό που παρατηρούμε είναι ότι εντείνονται και επιδεινώνονται τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα μεταξύ των οποίων είναι και η εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια», σημείωσε, μιλώντας στα “Χ.ν.”, η ψυχολόγος – υπεύθυνη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων Εύη Αδαμοπούλου.
«Ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνουμε εδώ και μια δεκαετία στη χώρα μας αλλά και κατά τη διάρκεια της καραντίνας που έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις σε πολλούς ανθρώπους, βλέπουμε ότι το κομμάτι της εξάρτησης από τυχερά παιχνίδια σχετίζεται και με μια επιθυμία για γρήγορο και εύκολο χρήμα», υπογράμμισε η κα Αδαμοπούλου.
Σχολιάζοντας το φαινόμενο των διαφημίσεων για τυχερά παιχνίδια ανέφερε ότι είναι «προκλητικό» γιατί, όπως εξήγησε πατώντας, πάνω στις ανάγκες και την αδυναμία των ανθρώπων που σχετίζονται με την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική κρίση, στήνεται «ένα προϊόν που προσπαθούν να το πουλήσουν ελκυστικά, βάζοντας στους ανθρώπους την ιδέα του εύκολου και γρήγορου πλουτισμού».
Σε ό,τι αφορά την επίδραση της καραντίνας στην εξάρτηση από τον τζόγο η υπεύθυνη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων ανέφερε ότι η εμπειρία από τον εγκλεισμό την περασμένη Άνοιξη, κατέδειξε ότι κυρίως νεότεροι ηλικιακά άνθρωποι στρέφονταν στις ηλεκτρονικές εφαρμογές, ενώ ορισμένοι πιο “παραδοσιακοί” παίχτες, που συνήθιζαν να παίζουν σε πρακτορεία, είδαν την απαγόρευση κυκλοφορίας σαν μια ευκαιρία για να κάνουν μια προσπάθεια απεξάρτησης.
Πάντως, όπως τόνισε η κα Αδαμοπούλου, σύμφωνα με τα στοιχεία των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας που λειτουργούν σε Θεσσαλονίκη, Λάρισσα, Χανιά και Σητεία, τα τελευταία 3-4 χρόνια διαπιστώνεται μια αύξηση των αιτημάτων για απεξάρτηση από τον τζόγο και το αλκοόλ.
Επεσήμανε, δε, ότι το κοινωνικό προφίλ των ανθρώπων που ζητάνε βοήθεια από τις συγκεκριμένες εξαρτήσεις δείχνει ότι δεν πρόκειται για άτομα που είχαν σε νεότερη ηλικία προβλήματα εξαρτήσεων από παράνομες ουσίες, αλλά είναι άνθρωποι της μεσαίας τάξης, συχνά μέσης ηλικίας ή και νεότεροι, κατά κύριο λόγο άνδρες, για τους οποίους ο τζόγος και το αλκοόλ μοιάζουν να είναι ο πιο κοντινός τρόπος για να διαχειριστούν τη δυσφορία τους από τα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν.
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε η κα Αδαμοπούλου θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι τα τυχερά παιχνίδια μέσα από ηλεκτρονικές εφαρμογές αφορούν και νεαρότερης ηλικίας άτομα που απλώς δεν αποφασίζουν να προσεγγίσουν τα προγράμματα απεξάρτησης.
Διαδικτυακά σεμινάρια
Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, το οποίο υποστηρίζει συστηματικά ανθρώπους με πρόβλημα εξάρτησης από το τζόγο και τα συγγενικά τους πρόσωπα, θα διενεργήσει κύκλο τριών δίωρων σεμιναρίων μέσω διαδικτύου με τίτλο:
«Η αντιμετώπιση των προβλημάτων εξάρτησης από το τζόγο».
Το σεμινάριο απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε ανθρώπους που νιώθουν ότι έχουν προβληματική σχέση με τα τυχερά παιχνίδια.
Τα σεμινάρια θα ξεκινήσουν την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020 και θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη 18:00 – 20:00.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα ή στα e-mail του προγράμματος στη Λάρισα (2410 233332 και larisa@selfhelp.gr ) και τη Θεσσαλονίκη (2310500477 και thessaloniki@selfhelp.gr), καθημερινά 9:00-17:00, έως και την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, προκειμένου να υπάρχει χρόνος και για τις ατομικές ενημερωτικές συναντήσεις, που προηγούνται των σεμιναρίων.
Η συμμετοχή στα σεμινάρια, όπως και σε όλες τις δράσεις του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, είναι δωρεάν.