Το Απρίλιο του 1980, οι πιτσιρικάδες – και όχι μόνο – που χαζεύουν τα κόμικς στο περίπτερο της γειτονιάς, δίπλα στην Κολούμπρα, βλέπουν ένα καινούριο περιοδικό να κάνει την εμφάνισή του. Στο εξώφυλλο του, δύο αστείοι χαρακτήρες και ένας νταής, σε μια σκηνή γεμάτη ένταση και χιούμορ αλλά και λίγο σουρεαλισμό, καθώς ο προσεχτικός αναγνώστης θα διακρίνει στην γωνία και ένα ποντίκι που… καπνίζει τσιγάρο βγαίνοντας από τον υπόνομο!
Οι χαρακτήρες αυτοί δεν είναι άλλοι από τους Mortadelo και Filemon, ήρωες ενός από τα δημοφιλέστερα κόμικς της Ισπανίας, το οποίο έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες. Με αυτό το όνομα μπορεί να μην αναγνωρίζουμε τους ήρωες, αλλά με την ελληνική τους μετάφραση “Αντιρίξ και Συμφωνίξ”, σίγουρα θα τους έχουμε ακούσει.
Στα ισπανικά, τα ονόματα προέρχονται από τις λέξεις μορταδέλα και μπριζόλα, αλλά στα ελληνικά προτιμήθηκαν οι καταλήξεις σε ιξ, έτσι ώστε να θυμίζει το γνωστό κόμικ “Αστερίξ και Οβελίξ” που ήταν ήδη μεγάλη επιτυχία. Την πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα την έκανε στο περιοδικό «Βαβούρα» ενώ λίγο μετά, το 1987 άρχισαν να κυκλοφορούν αυτόνομες σειρές των ηρώων.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΑΝΤΙΡΙΞ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΞ;
Ο Αντιρίξ είναι ψηλός, φαλακρός με μεγάλη μύτη και ειδικός στις μεταμφιέσεις. Ο Συμφωνίξ είναι ο αρχηγός του διδύμου, κοντός, ξεροκέφαλος και εγωκεντρικός, ενώ έχει δύο τρίχες στο κεφάλι του. Αρχικά δούλευαν σαν ιδιωτικοί ντετέκτιβ, αλλά στη συνέχεια έγιναν μυστικοί πράκτορες της TIA (Técnicos de Investigación Aeroterráquea – Τεχνικοί Αερογήινης Έρευνας, φανερή παραλλαγή της CIA). Το αφεντικό τους είναι ο Σούπερ (El Super), επικεφαλής της ΤΙΑ, ο οποίος ζει με μεγαλοπρέπεια, ακριβά ποτά, κουβανέζικα πούρα, ενώ ταυτόχρονα κρατάει τον προϋπολογισμό των στελεχών σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Συνήθως θυμώνει με τους δύο ήρωες, επειδή δεν καταφέρνουν να φέρουν εις πέρας τις αποστολές.
Στη σειρά συναντάμε και πολλές αναφορές, όπως στον εφευρέτη του James Bond με το όνομα Q, που στο κόμικ είναι ο Καθηγητής Βακτήριος, του οποίου οι εφευρέσεις πολλές φορές αποτυγχάνουν θεαματικά, έχοντας το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θα έπρεπε. Αντίστοιχα, συναντάμε και την Οφήλια, που είναι η γραμματέας του Σούπερ, αναφορά στην Moneypenny, την γραμματέα του James Bond. Η Οφήλια είναι ερωτευμένη με τον Αντιρίξ (και μερικές φορές και με τον Συμφωνίξ), αλλά δεν τα καταφέρνει ποτέ. Μερικές φορές θα δούμε στα καρέ τον ίδιο τον δημιουργό να εμφανίζεται είτε ως όνομα είτε ως χαρακτήρας. Κάποιες φορές αποκαλείται ως ο καλλιτέχνης του έθνους, έχοντας την ίδια βαρύτητα με τον Πικάσο, ενώ άλλες οι χαρακτήρες της σειράς θα ήθελαν να είναι «…τόσο πλούσιοι όσο ο Ibanez». Στην σειρά θα κάνουν την εμφάνισή τους και γνωστά ονόματα, όπως ο πρόεδρος της Αμερικής Ρόναλντ Ρήγκαν, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ-Μαρία Αθνάρ ή ακόμα και ο… Ντόναλντ Τραμπ.
ΜΕ “ΟΠΛΟ” ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ
Ο “Αντιρίξ και Συμφωνίξ” αποτελούν ένα χιουμοριστικό κόμικ, το οποίο συναντάμε σαν είδος και σε άλλα έργα όπως αυτά του Τσάρλι Τσάπλιν, του Χοντρού και Λιγνού αλλά και σε ταινίες animation, όπως Tom & Jerry, Γούντι ο Τρυποκάρυδος κ.ά. Πολλές φορές θα συμβούν και πράγματα που καταργούν την φυσική, όπως πτώσεις από μεγάλο ύψος, βίαιες συγκρούσεις με αντικείμενα ή εκρήξεις, που αποτελούν μέρος αυτής της χιουμοριστικής προσέγγισης.
Δημιουργός του κόμικ είναι ο Ισπανός Francisco Ibáñez Talavera ή πιο απλά Ιbáñez. Γεννημένος το 1936 στη Βαρκελώνη, δούλευε αρχικά σε τράπεζα. Μετά το 1967 θα αφιερωθεί στην τέχνη του σκίτσου. Ο “Αντιρίξ και Συμφωνίξ” είναι το πιο γνωστό του έργο, το οποίο έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα 209 ιστορίες/τεύχη. Στην Ελλάδα, έχουμε δει και την Οδό Τρέλας 13, το γνωστό οπισθόφυλλο του περιοδικού “Βαβούρα”. Εκεί βλέπουμε πάντα μια πολυκατοικία σε τομή και τις μικρές ιστορίες των κατοίκων της (σταθεροί χαρακτήρες, καθένας με κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό).
ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ
Η μεγάλη επιτυχία της σειράς οδήγησε τον “Αντιρίξ και Συμφωνίξ” να φύγει από τα καρέ του κόμικ και να μπει στα κινηματογραφικά καρέ. Έτσι μεταξύ του 1965 και του 1970, δημιουργήθηκαν 16 μικρού μήκους animation που αργότερα ενοποιήθηκαν σε δύο ταινίες. Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφορεί μια εξαρχής μεγάλου μήκους animation ταινία με τους δύο ήρωες, με τίτλο “El armario del tiempο”. Αρκετά χρόνια μετά, το 2003 και το 2008 κυκλοφορούν και δύο ταινίες μεγάλους μήκους βασισμένες στο κόμικ, με κανονικούς ηθοποιούς, ενώ το 2014, καθώς η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά, κυκλοφορεί και animation ταινία με την τεχνική του 3d. Τέλος, τo 2019 κυκλοφορεί στην ισπανική γλώσσα το “Mortadelo y Filemón: El sulfato atomic”, ένα παιχνίδι περιπέτειας σε στυλ point & click της δεκαετίας του 1990, το οποίο είναι βασισμένο στο ομότιτλο τεύχος, ενώ διατηρεί και την αισθητική των σχεδίων του Ibanez.