Την βούλησή τους να υπερασπιστούν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στον χώρο των πηγών και την προστασία της ιστορικότητας του σημείου που σχεδιάζεται επένδυση από ιδιώτη, διατράνωσαν αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι που συγκεντρώθηκαν το πρωί του Σαββάτου στις πηγές των Αρμένων.
Ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για απαλλοτρίωση του ακινήτου που ανήκει στον επενδυτή, ενώ έκανε λόγο για εξαπάτηση του επενδυτή διευκρινίζοντας πως το μονοπάτι που οδηγεί στις πηγές και περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας, ήδη από το 2004 με δικαστική απόφαση είχε χαρακτηριστεί δημοτικό.
Επίσης, έκανε αναφορά στις ενέργειες που έχουν γίνει για κήρυξη του χώρου ως ιστορικό μνημείο, με αίτημα που είναι προς εξέταση στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Μίλησε ακόμα για τις προσπάθειες απαλλοτρίωσης του χώρου από το 2002 επί δημαρχίας Καραγιαννάκη ενώ έκανε γνωστό ότι ο επενδυτής έχει κληθεί να προσέλθει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αποκορώνου στις
22/11/2024 στις 5 το απόγευμα ώστε να ενημερωθεί για τη βούληση της τοπικής κοινωνίας και του Δ.Σ.
Κάλεσε δε τον επενδυτή ενόψει της συνεδρίασης να ανακαλέσει τους χαρακτηρισμούς περί ρατσισμού και μισαλοδοξίας που φέρεται να απέδωσε στον δήμαρχο, σε επιστολή του που δημοσιεύτηκε σε τοπικό ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης, λέγοντας πως οι χαρακτηρισμοί αυτοί δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα και προσβάλουν σύσσωμη την τοπική κοινωνία, τη βούληση της οποίας εκφράζει ο δήμαρχος.
Τέλος, για το θέμα της απαλλοτρίωσης διευκρίνισε ότι το τίμημα θα προσδιοριστεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφού προηγουμένως ζητηθεί και η άποψη εμπειρογνώμονα από το ΤΕΕ-ΤΔΚ.
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Καλλιβρετάκης αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του χώρου, τόνισε ότι το θέμα της ελεύθερης πρόσβασης έχει λυθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου το 2004, ενώ για τη σημασία των πηγών είπε χαρακτηριστικά ότι από εδώ υδρευεται ο μισός Αποκόρωνας και πρέπει να προστατευτούν.
Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Αποκορώνου Νικολούδης Μανόλης εξέφρασε την αισιοδοξία του για τον δικαστικό αγώνα, ενώ για την απαλλοτρίωση επεσήμανε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια κι ότι οι ενέργειες που είχαν γίνει το 2002 δεν προχώρησαν για λόγους τυπικούς.
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρμένων Γιώργος Δρακακης, εξέφρασε τη στήριξη του Συλλόγου στις πρωτοβουλίες για προστασία πηγών και μεταφορά του Ιστορικού Μουσείου στο παρακείμενο κτήριο.
Η ηλικιωμένη κάτοικος της περιοχής Φανή Καλούδη αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του Πλατάνου, που στη θέση του σήμερα βρίσκεται μνημείο, και υπογράμμισε ότι “δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την ιστορία αλλά και να μας αποκλείσουν από τις πηγές”.
Ο Θανάσης Βασιλόπουλος που κατοικεί στην περιοχή σημείωσε μεταξύ άλλων ότι 64 κάτοικοι έχουν κάνει αγωγή κατά της επένδυσης και τόνισε ότι το αίτημα για προστασία των πηγών είναι όλου του χωριού αλλά και του Αποκόρωνα.
Ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλέκος Μαρινάκης χαιρέτησε την κινητοποίηση μίλησε για την ιστορική και περιβαλλοντική αξία της περιοχής και ανέφερε ότι θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει η απαλλοτρίωση. Επεσήμανε ακόμα ότι ο λαός θα πρέπει να παραμείνει σε ετοιμότητα, ότι το θέμα έχει ήδη τεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο κι ότι απαιτείται μαζική κινητοποίηση.
Ο κάτοικος της περιοχής Βαγγέλης Καβρουλάκης περιέγραψε την καθημερινή επαφή που είχαν οι χωριανοί με τις πηγές από παλιά, έχοντας πάντα πρόσβαση σε αυτές, ενώ ο πρόεδρος Αρμενιανων Αττικής Στέλιος Σακιράκης εξέφρασε τη συμπαράσταση του Συλλόγου στον αγώνα για την προστασία των πηγών και την ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων σε αυτές.
Ο κάτοικος της περιοχής Νίκος Καπριδακης έκανε αναφορά σε ένα ποίημα του Σουρή που μιλάει για τις πηγές και τον πλάτανο, αναδεικνύοντας την ιστορικότητά τους
Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μελισσάκης Νικήτας χαιρέτισε τον αγώνα που γίνεται και μίλησε για την ανάγκη οριοθέτησης των πηγών και τον ορισμό ζώνης προστασίας.
Υπογράμμισε ακόμα ότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των πηγών και η προστασία του ιστορικού τόπου, ενώ αίτημα υποστήριξε το αίτημα για μεταφορά του Μουσείου Αρμένων στο παρακείμενο κτήριο.
Τέλος, ο κάτοικος της περιοχής Σταύρος Νικητάκης
υπερασπίστηκε με στίχους και μαντινάδες την ανάγκη προστασίας των πηγών και της ιστορικότητας του τόπου.