Πρόγραμμα “διαδρομών ελαιοτουρισμού” υλοποιεί ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, (ΣΕΔΗΚ) με στόχο την ανάδειξη τοποσήμων και περιοχών που έχουν ως επίκεντρο το λάδι και την παραγωγή του, το ελαιόδεντρο, την ιστορία και τους μύθους γύρω από αυτά.
Για το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα “Ανάπτυξη Ελαιοτουρισμού στην Π.Ε. Χανίων” την Τετάρτη 9 Απρίλη στις 9.30 το πρωί στο χώρο του ΜΑΙΧ.
Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Πλατανιά και πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ. Γιάννης Μαλανδράκης, σε συνέντευξη τύπου το πρωί της Πέμπτης ο Σύνδεσμος στα πλαίσια του Leader δημιουργεί «διαδρομές ελαιοτουρισμού» με περιοχές με ελαιόδεντρα ιδιαίτερης σημασίας, παλιά ελαιοτριβεία, αλλά συγχρόνως θα αναδειχθούν και διαδρομές μέσα από ελαιουργεία που είναι επισκέψιμα. Στη διαδικασία αυτή, συνεργαζόμενοι και με άλλους φορείς του Νομού Χανίων, θα είμαστε σε θέση να έχουμε και σε ψηφιακή μορφή την πρόταση για τις διαδρομές του ελαιοτουρισμού που μέσα από την Περιφέρεια θα διαχυθεί και σε μεγαλύτερο περιβάλλον».
Η διαδικασία της ανάπτυξης τοπόσημων έχει ως παράδειγμα την Ελιά των Βουβών και όπως εξήγησε ο κ. Μαλανδράκης υπάρχει ήδη η καταγραφή άλλων 30 σημείων και άλλες πολλές περιοχές που θα μπορούσαν να ενταχθούν στις διαδρομές.
Για «δράσεις και πρωτοβουλίες που θα τονώσουν τον πρωτογενή τομέα» μίλησε ο διευθυντής του ΜΑΙΧ κ. Γιώργος Μπαουράκης, που στάθηκε ιδιαίτερα στη συρρίκνωση του πρωτογενή τομέα στην Κρήτη που από 35% πριν από κάποια χρόνια, πλησίασε το 5% και τελευταία έχει ανέβει στο 9-10%, παραμένοντας ωστόσο σε χαμηλά επίπεδα. Στη συνέχεια υπογράμμισε την ανάγκη να κρατηθούν οι υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές του ελαιολάδου και προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται τόσο το ΜΑΙΧ όσο και ο ΣΕΔΗΚ.
Ερωτηθείς για τα ερωτηματολόγια σε επισκέπτες που κάθε χρόνο μοιράζει και συλλέγει το ΜΑΙΧ, ο κ. Μπαουράκης ενημέρωσε πως ένα μεγάλος αριθμός όσων απαντούν στις ερωτήσεις δηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ελιά, τα προϊόντα της κα.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ
Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΔΗΚ κ. Νίκος Μιχελάκης στάθηκε στον ελαιοτουρισμό ως νέα μορφή “εναλλακτικού τουρισμού” που προχωράει με γοργούς ρυθμούς σε Ισπανία και Ιταλία, ενώ αντίθετα στη χώρα μας «παρότι έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα, δεν γίνονται τα ανάλογα βήματα. Η Ιταλία και η Ισπανία έχουν ειδικά προγράμματα για την ανάπτυξη του ελαιοτουρισμού και αφιερώνουν αρκετά σημαντικές πιστώσεις. Με το πρόγραμμα του Leader προσπαθούμε να ωθήσουμε τη μορφή του τουρισμού αυτού στην Κρήτη.»
Στη συνέχεια, ο κ. Μιχελάκης θύμισε πως «αρκετά χρόνια πριν ο ΣΕΔΗΚ είχε ξεκινήσει την προσπάθεια για την ανάπτυξη αυτής της μορφής τουρισμού. Έχουν δημιουργηθεί και αναδειχθεί με επισήμανση- ενημερωτικές πινακίδες πάρα πολλά αρχαιολογικά μνημεία της Κρήτης με ελαιοκομική χροιά. Έχουν επισημανθεί μνημειακά ελαιόδεντρα σε πολλές περιοχές του νησιού που μάλιστα μερικά έχουν αναδειχθεί πάρα πολύ όπως η ελιά των Βουβών και η ελιά του Καβοσίου στην Ιεράπετρα. Υπάρχουν και ελαιομουσεία,μικρά συνήθως που είναι αναπαλαιωμένα ελαιοτριβεία, στα Χανιά και στους άλλους νομούς. Όλα αυτά αποτελούν μια σειρά από αξιοθέατα που μπορούν να ικανοποιήσουν και να προσελκύσουν τουρίστες προς την ύπαιθρο έτσι θα μπορούμε να έχουμε μια λύση στο πρόβλημα της υπερανάπτυξης τουρισμού στις παραλιακές ζώνες και σχεδόν μηδαμινή ή περιορισμένη ανάπτυξη στην ενδοχώρα. »
Στην αναφορά μας πως τα επισκέψιμα ελαιουργεία είναι πολύ λίγα στην Κρήτη σε αντίθεση πχ. με τα οινοποιεία ο κ. Μιχελάκης σχολίασε πως «όντως αυτό συμβαίνει και πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την διεύρυνση αυτού του αντικειμένου, για αυτό και στην εκδήλωση μας προσκαλούμε να συμμετέχουν τα ελαιουργεία ιδιωτικά και συνεργατικά. Είναι κάτι που μπορεί να προχωρήσει, γιατί τα ελαιουργεία έχουν τους χώρους τους, χρειάζονται όμως να διαμορφώσουν και κατάλληλους χώρους και κυρίως να αποκτήσουν κατάλληλο προσωπικό, δεν μπορεί ο ελαιοτριβέας να είναι ο ίδιος στην ενημέρωση, στην ξενάγηση κτλπ..»
Τέλος ανέφερε πως ο ΣΕΔΗΚ προχώρησε στον εφοδιασμό τουριστικών και άλλων επιχειρήσεων της Κρήτης με έντυπα στα αγγλικά που απευθύνονται σε παιδιά τουριστών για παιδιά μικρής ηλικίας, δημοτικού και λυκείου προκειμένου να τους γνωρίσει καλύτερα τον πολιτισμό της ελιάς.