Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

“Διαδρομή μνήμης” με αφορμή την 80η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Μια “διαδρομή μνήμης”, με πρώτο σταθμό το Μάλεμε, μέσα από τα μνημεία αλλά κυρίως τις προφορικές και γραπτές μαρτυρίες, σχεδιάζεται με πρωτοβουλία του Volksbund (Συνδέσμου Φροντίδας Γερμανικών Τάφων Πολέμου) και τη συνεργασία της Βρετανικής πρεσβείας, της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, της Συναγωγής, της Περιφέρειας και του Δήμου Πλατανιά, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες στο Μάλεμε η πρώτη συνάντηση των συμμετεχόντων φορέων.
Η διαδρομή μνήμης που προβλέπεται να υλοποιηθεί το 2021, θα κινείται σε δύο κατευθύνσεις. Στη σύνδεση του χθες με το σήμερα και ειδικά στο να μάθουν οι νέες γενιές τα γεγονότα του Μαϊου του 1941.
Παράλληλα προβλέπεται η πλήρη ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός του εκθεσιακού χώρου στο Γερμανικό νεκροταφείο στο Μάλεμε, έτσι ώστε σε αυτό να παρουσιάζονται και τα ιστορικά γεγονότα που αφορούν στην Κρήτη, την κατοχή και την αντίσταση.
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” για αυτήν την πρώτη συνάντηση η κ. Daniela Schily γενική γραμματέας του Volksbund επισήμανε πως «συζητήσαμε πως θα συνεργαστούμε με διάφορες ιδέες προετοιμάζοντας τους εορτασμούς και τα project για τη Μάχη της Κρήτης. Είναι πολλές ιδέες που θέλουμε να τις συζητήσουμε, όπως αυτή της διαδρομής μνήμης που θα ξεκινάει από το Μάλεμε και θα φέρνει κοντά τους νέους με αυτούς που έζησαν τα γεγονότα. Μια δεύτερη ιδέα έχει να κάνει με την ανανέωση της έκθεσής μας στο νεκροταφείο του Μάλεμε ώστε να την κάνουμε πιο σύγχρονη με μαρτυρίες, βίντεο για την ιστορία της Κρήτης, το χαμό της Εβραϊκής κοινότητας κ.α».
Από τη μεριά του ο Tim Ferns στρατιωτικός ακόλουθος στη Βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα υπογράμμισε πως «οι μνήμες της Μάχη της Κρήτης παραμένουν ζωντανές. Δεν υπάρχουν οικογένειες εδώ στο νησί που να μην έχουν θιχτεί από τη μάχη αυτή και να μην υπάρχουν προσωπικές ιστορίες πίσω από αυτή. Είναι πολύ σημαντικό αυτό το project και για μας έχει μεγάλη αξία να συμμετέχουν σε αυτό νέοι άνθρωποι».
Τη σημασία της ανάδειξης των όσων υπέστησαν οι Κρητικοί από την εισβολή και την κατοχή ώστε αυτά να είναι γνωστά και στις νεότερες γενιές τόνισε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, ενώ σε αυτήν την κατεύθυνση ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτρης Ανθούσης επέμεινε στην ανάγκη της ορθής ιστορικής καταγραφής των γεγονότων.
Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας, περιφερειακός σύμβουλος κ. Κώστας Γύπαρης (μαζί με τους κ. Ρούλα Οικονομάκη και Σήφη Μαρκάκη) τόνισε το πολύ σπουδαίο υλικό που έχει συγκεντρωθεί από την πρώην Νομαρχία με πολλές μαρτυρίες με βίντεο στα πλαίσια άλλου προγράμματος και που μπορεί να αξιοποιηθεί για αυτό το project.
Με αναφορές μεταξύ άλλων στη μνήμη του πατέρα του που πολέμησε στη μάχη της Κρήτης η τοποθέτηση του κ. Λευτέρη Κοπάση, ενώ πάνω στο project τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι της ΟΑΚ, του Γερμανικού Προξενείου, της Εβραϊκής Συναγωγής κα.
Ξεχωριστή η παρουσία δύο πολύ σημαντικών ιστορικών που θα έχουν ρόλο επίβλεψης και ελέγχου της επιστημονικής επάρκειας της έρευνας του κ. Ιάσονα Χανδρινού καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Regensburg και του κ. Βαλεντίν Σνάιντερ στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών. Πληροφορίες για το πρόγραμμα στο https://www.peaceline.eu/


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα