Χανιώτης ερευνητής κατέγραψε την πορεία των τιμών στα Χανιά και σε όλη την Ελλάδα
Την “ελεύθερη πτώση” της τιμής των καυσίμων στην Κρήτη από την ημέρα που ανακοινώθηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 στην Ελλάδα μέχρι τις 11 Μαΐου, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, καταγράφει σε άρθρο του που φιλοξενούν σήμερα τα “Χ.ν.” ο ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών Μιχαήλ Μαραγκάκης.
Ο κ. Μαραγκάκης, που ασχολείται με τη δημοσιογραφία δεδομένων, αναζήτησε στοιχεία ερευνώντας τα ανοιχτά δεδομένα που παρέχει το Υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων (http://www.fuelprices.gr/) και επεξεργάστηκε πληροφορίες που αφορούν τις τιμές αμόλυβδης βενζίνης για τους Νομούς Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Λασιθίου και Αττικής για το χρονικό διάστημα 26 Φεβρουαρίου μέχρι και 11 Μαΐου. Επίσης, για την ίδια περίοδο, συγκέντρωσε στοιχεία για τις τιμές πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης για το Νομό Χανίων.
Από τα infographics που δημιούργησε ο κ. Μαραγκάκης αποτυπώνεται ανάγλυφα η σημαντική μεταβολή των τιμών βενζίνης και πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης γεγονός που σχετίζεται αναμφίβολα με την καραντίνα και την επακόλουθη μείωση της ζήτησης στην αγορά των καυσίμων.
Ειδικότερα:
– Στο γράφημα 1 αποτυπώνεται η σημαντική μείωση της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης στους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου, ενώ αποτυπώνεται και η αντίστοιχη πορεία της τιμής στον Νομό Αττικής την ίδια χρονική περίοδο. Πιο συγκεκριμένα για τα Χανιά η μείωση αυτή κυμαίνεται στα 30 λεπτά (από 1,65 στις 26 Φεβρουαρίου στα 1,36 ευρώ στις 13 Μαΐου για την απλή αμόλυβδη).
– Στο γράφημα 2 αποτυπώνεται η μεταβολή στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης στον Νομό Χανίων, με τις τιμές να καταγράφουν σημαντική μείωση και στις δύο κατηγορίες. Από 1,4 στα 1,14 ευρώ στο πετρέλαιο κίνησης και από 1,04 σε 0,79 ευρώ στο πετρέλαιο θέρμανσης.
– Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γράφημα 3 όπου παρουσιάζεται το χρονικό της λήψης των μέτρων κατά της πανδημίας σε σχέση με τη μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης πανελλήνια και στα Χανιά. Ως ορόσημα έχουν ληφθεί η ανακοίνωση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος (26 Φεβρουαρίου), η γνωστοποίηση του πρώτου θανάτου από Covid – 19 (12 Μαρτίου), η απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια (23 Μαρτίου), η πρωθυπουργική ανακοίνωση για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης και την επανέναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων (28 Απριλίου), η άρση της υποχρεωτικής δήλωσης μετακίνησης – μερικό άνοιγμα επιχειρήσεων (4 Μαΐου) και η επανέναρξη λειτουργίας της πλειοψηφίας των εμπορικών επιχειρήσεων (11 Μαΐου). Στο γράφημα αποτυπώνεται ανάγλυφα η αξιοσημείωτη ποσοστιαία μείωση της μέσης τιμής της αμόλυβδης σε όλη την Ελλάδα και το Νομό Χανίων.
– Στο γράφημα 4 παρουσιάζονται σε χάρτη όλης της χώρας οι τιμές πώλησης αμόλυβδης βενζίνης όπως διαμορφώθηκαν στις 14 Μαΐου, χωρισμένες σε κατηγορίες τιμών ανά 0.05 λεπτά. Ειδικότερα για την Κρήτη οι τιμές κυμάνθηκαν από 1,35 έως 1,40 ευρώ.
– Στα σχήματα 5 και 6 παρουσιάζονται οι τιμές του Πετρελαίου WTI και Brent κατά το τελευταίο τρίμηνο (πηγή: https://oilprice.com/)
Πολύ καλή δουλεια συγχαρητήριά στον κ Μαραγκακη… Ας ελπίσουμε ότι θα ασχοληθεί κάποιος υπεφθηνος με αυτήν την επιστημονική μελετη και θα μετακυλισει την διαφορά τιμών στους καταναλωτές