Οι δυνατότητες αξιοποίησης της λογοτεχνίας στο μάθημα της ιστορίας που μπορεί να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον των παιδιών για το παρελθόν, κάνοντας με αυτό τον τρόπο το μάθημα πιο ελκυστικό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της διάλεξης με θέμα “Η διδασκαλία της Ιστορίας στο ∆ηµοτικό και στο Γυµνάσιο µέσα από την επεξεργασία λογοτεχνικών κειµένων” που έδωσε η πολυβραβευµένη συγγραφέας παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, Αγγελική ∆αρλάση, χθες στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Η κα Δαρλάση που νωρίτερα χθες συνάντησε μαθητές και μαθήτριες του 1ου Πειραµατικού Γυμνασίου Χανίων στον χώρο του σχολείου τους, κατέθεσε την προσωπική της εμπειρία για το πως η ίδια ως συγγραφέας προσέγγισε την ιστορία.
«Αυτό που κάνει η λογοτεχνία είναι να εστιάζει στη μικρή ιστορία, στο συγκεκριμένο, σε ανθρώπινες ιστορίες, που συνήθως η Ιστορία τις προσπερνά.
Μέσα από αυτό τον τρόπο, η λογοτεχνία “ζωντανεύει” την ιστορία, την προσεγγίζει ανθρωποκεντρικά. Έτσι, η ιστορία παύει να αποτελεί απλώς μια καταγραφή -σημαντικών βεβαίως- γεγονότων, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ανθρωπότητας και του πολιτισμού. Γίνεται πιο προσεγγίσιμη και οικεία στα παιδιά αλλά και τους μεγαλύτερους καθώς ταυτιζόμαστε με πρόσωπα και μας ωθεί να θέλουμε να γνωρίσουμε καλύτερα την εποχή που έζησαν», ανέφερε η κα Δαρλάση μιλώντας στα “Χ.ν.” και πρόσθεσε ότι η δύναμη της λογοτεχνίας βρίσκεται στη δυνατότητά της να ενεργοποιεί το συναίσθημα.
Η κα Δαρλάση έφερε ως παράδειγμα το βιβλίο της “Το αγόρι στο θεωρείο” (εκδ. Μεταίχμιο) το οποίο αναφέρεται στη Μικρασιατική Καταστροφή αλλά συγχρόνως “μιλάει” και για το προσφυγικό σήμερα.
«Διαβάζοντας αυτή την ιστορία συνειδητοποιούμε ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν, ο ανθρώπινος πόνος και οι χαρές παραμένουν διαχρονικά ίδια. Επομένως με αυτό τον τρόπο μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα τόσο για το παρελθόν όσο και για το παρόν», σημείωσε ενώ ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση η λογοτεχνία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την επιστήμη της ιστορίας, ωστόσο, μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά και να υποβοηθήσει το μάθημα της ιστορίας.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε. Χανίων, το 1ο Πειραµατικό Γυµνάσιο Χανίων και το 9ο ∆ηµοτικό Σχολείο Χανίων, σε συνεργασία µε τις εκδόσεις “Μεταίχµιο”.
Σήμερα, Παρασκευή 5 Απριλίου, το πρωί, η κα Δαρλάση θα συναντήσει μαθητές και μαθήτριες του 9ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων στον χώρο του σχολείου τους.