Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

“Εξυπνες” ιδέες για καλύτερες πόλεις (φωτογραφίες)

Την ευκαιρία να οραματιστούμε τα Χανιά αλλιώς δίνουν σήμερα οι “Διαδρομές” των “Χ.ν.”, αναζητώντας έξυπνες κι άμεσα εφαρμόσιμες ιδέες από άλλες πόλεις της χώρας, που θα άλλαζαν την καθημερινότητά μας προς το καλύτερο.

Θα θέλατε για παράδειγμα ενα δίκτυο ποδηλατοδρόμων δεκάδων χιλιομέτρων, ένα πάρκο εκπαίδευσης σκύλων, βυθιζόμενους κάδους ή διαλογή υπολειμμάτων τροφίμων εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα ανακύκλωσης της πόλης μας;

Θα ήταν καλύτερη η ζωή μας αν γνώριζαν πυροσβεστική, ΕΚΑΒ κι αστυνομία που μένει κάθε ΑμεΑ και τι ανάγκες έχει σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης; Πώς θα σας φαινόταν τα σχολεία του δήμου μας να έχουν προγράμματα ρομποτικής ή να μπορούμε να περπατήσουμε στο παλιό μας λιμάνι την εποχή των Ενετών και να δούμε τη ζωή στα Χανιά τότε; Γιατί όχι, να μας βοηθοήσουν ψηφιακοί ξεναγοί να γνωρίσουμε το Ιτζεδίν και την Αρχαία Απτέρα.

Δεν πρόκειται για μυθιστόρημα ούτε για φαραωνικά έργα. Ο λόγος για καινοτομίες, πραγματικά έξυπνες, που εφαρμόζονται σε 8 πόλεις της Ελλάδας, από τη Γαύδο μέχρι τη Θράκη, για τις οποίες μίλησαν στο podcast των “Χ.ν.” και στον εκπομπή “On Line” οι κατά τόπους αρμόδιοι.
Με την ελπίδα, να ανοίξουν τα μάτια, τα μυαλά και η όρεξη των δικών μας αρμοδίων.

Οχτώ καινοτόμες ιδέες από την Γαύδο μέχρι τη Θράκη παρουσιάζουν στο “On Line” Παρασκευάς Περάκης και Ελένη Φουντουλάκη, με την ελπίδα να ακολουθήσουν τα Χανιά το παράδειγμα άλλων δήμων της χώρας

 

18 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομος στην Καρδίτσα!

Εξυπνες πόλεις
Η χρήση του ποδηλάτου στην πόλη της Καρδίτσας αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ίδιας της “ταυτότητάς” της, μας λέει ο δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος.

Στην Καρδίτσα, κάνουν τη ζωή… ποδήλατο αλλά για καλό σκοπό. Η πόλη είναι πρωτοπόρος σε εθνικό επίπεδο, όσον αφορά στη χρήση του ποδηλάτου από τους κατοίκους της, αφού διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα ποδηλατοδρόμων στην Ελλάδα με 18 χιλιόμετρα αστικού και υπεραστικού ποδηλατοδρόμου, ενώ μόνο μέσα στην πόλη της Καρδίτσας είναι καταγεγραμμένα περίπου 25.000 ποδήλατα!
Οπως μας λέει ο δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος, η χρήση του ποδηλάτου στην πόλη της Καρδίτσας αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ίδιας της “ταυτότητάς” της. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα κυκλοφορούν παλαιά ποδήλατα, τα οποία συνήθως κληρονομήθηκαν από τον πατέρα ή τον παππού.
Εξυπνες πόλεις«Η Καρδίτσα θεωρείται το Άμστερνταμ της Ελλάδας. Είναι μια πόλη η οποία έχει ισχυρή ποδηλατική κουλτούρα. Αρκεί να σας πως ότι μόνο μέσα στη πόλη της Καρδίτσας είναι καταγεγραμμένα περίπου 25.000 ποδήλατα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε σπίτι έχει πάνω από ένα ποδήλατο! Έχουμε δηλαδή εξοικειωθεί ως κάτοικοι και ως κοινωνία με το ποδήλατο, έχοντας το κάνει μέρος της ζωής μας. Εμείς ως Δημοτική αρχή, προσπαθούμε αυτή την κουλτούρα να την ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο. Η Καρδίτσα αυτή τη στιγμή διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα ποδηλατοδρόμων σε όλη την Ελλάδα με 18 χιλιόμετρα αστικού και υπεραστικού ποδηλατοδρόμου. Βεβαίως κάνουμε έργα και προσπαθούμε αυτό το δίκτυο να το ενισχύσουμε και να το επεκτείνουμε ακόμη περισσότερο. Ήδη σε ένα μήνα θα ξεκινήσει ακόμη ένα έργο που έχει να κάνει με ποδηλατόδρομο μέσα στον ιστό της Καρδίτσας και μέσα από τον προγραμματισμό έργων προσπαθούμε να ενισχύσουμε πραγματικά τη χρήση ποδηλάτου και για να αφήσουμε ένα πράσινο αποτύπωμα στο περιβάλλον αλλά και για την υγεία των πολιτών, για την άθληση και την ψυχική υγεία όλων των συμπολιτών μας».
Μάλιστα η Καρδίτσα, πριν δύο χρόνια, κατά την ευρωπαϊκή εβδομάδα Κινητικότητας, είχε πάρει την 1η θέση ανάμεσα 3.135 πόλεις σε όλη την Ευρώπη, ως η πόλη του ποδηλάτου!
«Αυτό η δημοτική αρχή θέλησε να το ενισχύσει, να σηματοδοτήσει την εξωστρέφεια και έτσι ως Δήμος δίνουμε κίνητρα στους δημότες, στις επιχειρήσεις αλλά και στους υπαλλήλους των δημοτικών υπηρεσιών μας να χρησιμοποιούν το ποδήλατο» ανέφερε ο κ. Τσιάκος προσθέτοντας ότι η Καρδίτσα «ως πόλη του ποδηλάτου είμαστε και πόλη του πολιτισμού. Ως πόλη του πολιτισμού δεν θα μπορούσε να λείψει από το μεγάλο, αθλητικό, ποδηλατικό γεγονός, τον ποδηλατικό γύρο της Ελλάδας. Όλη η κοινωνία, οι ποδηλάτες πολίτες ζούν γι’ αυτό το μεγάλο γεγονός που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την περιοχή μας. Μάλιστα ως δημοτική Αρχή έχουμε πάρει απόφαση να μειώσουμε το όριο ταχύτητας εντός της πόλης της Καρδίτσας, στα 30 χιλιόμετρα με μοναδικό σκοπό την προστασία των ποδηλατών από ατυχήματα».

Εικονικοί ξεναγοί στο Μαλεβίζι

Εξυπνες πόλειςΣτον νομό Ηρακλείου, ο Δήμος Μαλεβιζίου, μέσα από εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, προσωπικούς ψηφιακούς ξεναγούς σε καινοτόμες περιηγήσεις, αναβιώνει την τοπική ιστορία της περιοχής και όχι μόνο…
Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής που εγκρίθηκε από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, με στόχο την ανάδειξη της ιστορίας, του πολιτισμού & του φυσικού πλούτου του Μαλεβιζίου, χρησιμοποιεί τεχνολογίες αιχμής!

Εξυπνες πόλεις
O δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας,

Για τις έξυπνες «Mythreality» εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας και τους προσωπικούς εικονικούς ξεναγούς μας μιλά ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας: «οι εικονικοί ξεναγοί είναι μία ιδέα που έγινε πρόταση στο “Αντώνης Τρίτσης” και είχαμε την τύχη να εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ουσιαστικά αφορά στη χρήση νέων τεχνολογιών σε σημαντικά τοπόσημα της περιοχής, σε πολύ σημαντικά μνημεία αλλά και σε χώρους ιδιαίτερου περιβαλλοντικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα με τη χρήση νέων τεχνολογιών μπορεί ο επισκέπτης χρησιμοποιώντας το κινητό του να ξεναγηθεί στον χώρο είτε μέσα από virtual reality (εικονική πραγματικότητα) είτε μέσα από εργαλεία επαυξημένης πραγματικότητας. Ο φηφιακός αφηγητής- ξεναγός, περιγράφει στον δημότη ή στον επισκέπτη την ιστορία της περιοχής ή τις ιδιαίτερες πληροφορίες που θέλουμε να γνωρίζει ο επισκέπτης και στη συνέχεια τον καθοδηγεί και σε άλλα σημεία της περιοχής».
«Είναι μια προσπάθεια ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος με έναν τρόπο διαδραστικό, με έναν τρόπο “φρέσκο” με τις νέες τεχνολογίες που είναι παντού να αξιοποιούνται για την ανάδειξη αυτών των πολύ σημαντικών περιοχών του δήμου μας. Σκοπός είναι όλη αυτή η δημιουργία, το ψηφιακό υλικό των εφαρμογών αυτών να χρησιμοποιηθεί και για τουριστική προβολή, είτε σε εκθέσεις στο εξωτερικό είτε σε διάφορα άλλα σημεία που μπορεί να αξιοποιηθεί».

Πάρκο για σκύλους στην Καστοριά!

Εξυπνες πόλειςΣτην κατασκευή ενός πρωτοποριακού πάρκου εκγύμνασης, κοινωνικοποίησης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας σκύλων, προχώρησε η Αντιδημαρχία Καθαριότητας του Δήμου Καστοριάς, τα εγκαίνια του οποίου μάλιστα έγιναν χθες.
Το πάρκο βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, επί της Λεωφόρου των Κύκνων, σε έναν περιφραγμένο χώρο 800 τ.μ., όπου έχουν τοποθετηθεί ειδικά όργανα εκγύμνασης κι επιδεξιότητας, αποκλειστικά για τετράποδους φίλους.
Οι ράμπες, οι δοκοί ισορροπίας, τα εμπόδια και ο υπόλοιπος ειδικά σχεδιασμένος εξοπλισμός, αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους ιδιοκτήτες σκύλων της πόλης μας που θα έχουν την ευκαιρία να περνούν όμορφες, δημιουργικές και ασφαλείς στιγμές με τα κατοικίδιά τους.

Εξυπνες πόλεις
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Συντονισμού Κοινοτήτων Θεόδωρος Λιάμης

Για την προσπάθεια αυτή μίλησε στα “Χανιώτικα νέα” και τις “Διαδρομές” ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Συντονισμού Κοινοτήτων Θεόδωρος Λιάμης, εξηγώντας μας πως πρόκειται για ένα πάρκο στο οποίο «μπαινει με το κατοικίδιό του κάθε πολίτης, το εκπαιδεύει, περνάει ευχάριστα η ώρα του. Με τον τρόπο αυτό λύνεται και το πρόβλημα της κυκλοφορίας ζώων σε παιδικές χαρές ή σε δημόσιους χώρους, όπου δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο η συνύπαρξη με παιδιά».
Όσον αφορά στο κόστος και τον χρόνο κατασκευής, ο κ. Λιάμης ανέφερε πως «κατασκευάστηκε αποκλειστικά με πόρους του Δήμου σε μια δημοτική έκταση 1 στρέμματος. Είναι εύκολο να κατασκευαστεί, καθώς υπάρχουν πολλά τέτοια πάρκα σε όλο τον κόσμο. Πήραμε, λοιπόν, εμείς ένα πατρόν από ένα πάρκο που βρίσκεται στην Αμερική και φτιάξαμε το ίδιο στην πόλη μας».
Ρωτήσαμε τον κ. Λιάμη αν ήταν αποτέλεσμα πίεσης ή πρόταση φιλοζωϊκών ομάδων της πόλης του η ιδέα αυτή και μας απάντησε: «Όχι, ήταν μια δική μου ιδέα, επειδή ήμουν και αντιδήμαρχος υπεύθυνος για το θέμα των αδέσποτων». Τον ρωτάμε πως χειρίζεται το θέμα των αδέσποτων που ταλανίζει κι εμάς εδώ στα Χανιά: «Έχουμε πρόγραμμα με περισυλλογές, στειρώσεις, υιοθεσίες, έχουμε καταφύγιο προσωρινής φύλαξης. Δόξα τω θεώ είχαμε αρκετές υιοθεσίες και δεν έχουμε πρόβλημα με αδέσποτα. Το δίνουμε το ζώο έτοιμο, στειρωμένο, τσιπαρισμένο, εμβολιασμένο κι αυτό είναι πολύ βασικό κίνητρο.

Χαρτογράφηση ΑμεΑ στην Κομοτηνή

Εξυπνες πόλειςΣτην ακριτική Θράκη, η πρωτοπορία έρχεται για τα ΑμεΑ. Ο λόγος για την εφαρμογή «Χαρτογράφηση ΑμεΑ στον Νομό Ροδόπης», που ανέπτυξε ο Σύλλογος “ΠΕΡΠΑΤΩ” στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης».
Η πλατφόρμα αυτή αποτελεί τη βάση για την καταγραφή των ΑμεΑ για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας, σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Χρησιμοποιείται ήδη από τον Δήμο Κομοτηνής και είναι στη διαδικασία εγκατάστασης ο Δήμος Αλεξανδρούπολης.
Οπως μας εξηγεί η υπεύθυνη του Συλλόγου Ατόμων με αναπηρία και Φίλων ν. Ροδόπης “ΠΕΡΠΑΤΩ” Στέλλα Αργυροπούλου, η εφαρμογή δημιουργήθηκε με σύμμαχο το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το Κοινωφελές Ίδρυμα ΤΙΜΑ, τον Κοινωφελή Οργανισμό Hellenic Hope και το Κοινωφελές Ίδρυμα Μποδοσάκη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης».

Εξυπνες πόλεις
Η υπεύθυνη του Συλλόγου Ατόμων με αναπηρία και Φίλων ν. Ροδόπης “ΠΕΡΠΑΤΩ” Στέλλα Αργυροπούλου,

Είναι μια πλατφόρμα στην οποία καταγράφουμε κάθε άτομο, τα στοιχεία, τη θέση του και τις ανάγκες του σε φάρμακα ή κάθε άλλη πληροφορία. Αν για παράδειγμα χρησιμοποιεί οξυγόνο, σε ποιο όροφο μένει κ.λπ. Έτσι, σε οποιαδήποτε περίπτωση φυσικής καταστροφής ή και πολέμου, μπορεί η πολιτική προστασία, η αστυνομία, η πυροσβεστική, ο Ερυθρός Σταυρός να βλέπουν πρώτα ποια άτομα χρίζουν βοήθειας για να προχωρήσουν σε απεγκλωβισμό ή να βοηθήσουν όπως χρειάζεται».
Επισημαίνοντας τη χρηστικότητα της εφαρμογής, η κα. Αργυροπούλου μας λέει ότι «για παράδειγμα σε μια διακοπή ρεύματος σε μια περιοχή, θα μπορείς να δεις ότι εκεί υπάρχουν τρεις άνθρωποι που έχουν μηχανική υποστήριξη άρα πρέπει άμεσα να επέμβεις».
Πέρα από τους Δήμους Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει κι άλλοι Δήμοι της περιοχής αλλά και από την Αθήνα.
Ρωτάμε την κα. Αργυροπούλου για το κόστος της εφαρμογής και μας πιάνει… μελαγχολία γι’ αυτό που ακούμε: «Χρειάζονται περίπου δύο με δυόμιση χιλιάδες ευρώ, καθώς εμείς παρέχουμε δωρεάν την τεχνογνωσία και την εκπαίδευση. Από εκεί και πέρα χρειάζεται να γίνονται αναβαθμίσει του προγράμματος όποτε προκύψουν».

Ρομποτική σε 17 Δημοτικά σχολεία της Άρτας

Μαθήματα ρομποτικής έχουν στη διάθεση τους οι μαθητές 17 Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Αρταίων, μετά από συντονισμένες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια καινοτόμο δράση που έχει επεκταθεί ακόμα και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Αρταίων!

Εξυπνες πόλεις
O δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης

Ο δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, μας εξηγεί πως «Ο Δήμος Αρταίων τα τελευταία χρόνια έχει καταρτίσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο για τις έξυπνες εφαρμογές, έτσι ώστε να εισάγουμε στην πόλη μας “smart city” εφαρμογές και μεθοδευμένα σε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε αυτή τη δυνατότητα. Κάποιες από τις δράσεις καινοτομίας που εφαρμόζουμε το τελευταίο διάστημα στον τομέα της Πληροοφορικής και συγκεκριμένα της Ρομποτικής είναι εξοπλισμός σε σχολεία μέσω ΕΣΠΑ, για να μπορούν να κάνουν μαθήματα Ρομποτικής. Σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση καταφέραμε πρώτα να εκπαιδεύσουμε τους δασκάλους και τους καθηγητές Πληροφορικής και στη συνέχεια να γίνονται στα σχολεία μαθήματα Ρομποτικής ώστε τα παιδιά να μπορούν να έρχονται σε επαφή με την καινοτομία κατά τη διδασκαλία τους. Πάνω σε αυτό κάναμε ένα βήμα παραπέρα, καθώς βάλαμε τη Ρομποτική και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης του δήμου Αρταίων, ώστε οι μαθητές να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την καινοτομία από μικρή ηλικία».
Εξυπνες πόλειςΕπίσης, ο Δήμος Αρταίων πρωτοπορεί και σε άλλα πεδία, όπως στον τομέα της περιβαλλοντικής παιδείας. «Στον Δήμο Αρταίων λειτουργεί η εφαρμογή “Follow Green” για την προαγωγή της ανακύκλωσης σε συνεργασία με τοπικά καταστήματα. Δηλαδή όσο περισσότερο ανακυκλώνουμε τόσο περισσότερους πόντους συγκεντρώνουμε που εξαργυρώνονται από τοπικά καταστήματα.
Έτσι στηρίζουμε και τον εμπορικό κόσμο της πόλη μας. Αυτή η πρόταση ήταν μέσα στις finalist από 400 συμμετοχές πανευρωπαϊκά σε έναν πρόσφατο ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Επίσης, πριν λίγες μέρες ο δήμος Αρταίων βραβεύτηκε για ένα έργο που κάνει, και αφορά στην τηλεμετρία και τον τηλεχειρισμό του δικτύου ύδρευσης του δήμου Αρταίων. Με λίγα λόγια μπορεί να δει κάποιος από μια οθόνη υπολογιστή το δίκτυο ύδρευσης που έχει βλάβη, έτσι ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η ζημιά και να μη χαθεί το πολύτιμο φυσικό αγαθό μας, το νερό για τους δημότες μας».

Ψηφιακή αναβίωση της ιστορίας της Έδεσσας

Μια πρωτοποριακή εφαρμογή που αναβιώνει την Ακρόπολη της αρχαίας Έδεσσας, προσφέρει σε κατοίκους και επισκέπτες η όμορφη πόλη της Μακεδονίας.
Με την εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality), ο χρήστης μπορεί να δει συνοικία του Βαροσίου (εξέλιξη του βυζαντινού οικισμού που αναπτύχθηκε στον χώρο της ακρόπολης της αρχαίας Έδεσσας) στην ακμή της. Με μερικές κινήσεις ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους ταυτόχρονα, την παροντική δηλαδή κατάσταση του κάθε κτηρίου αλλά και την παρελθοντική.

Εξυπνες πόλεις
Ο δήμαρχος της Έδεσσας Δημήτρης Γιάνου

Για την προσπάθεια αυτή μιλά στα “Χανιώτικα νέα” ο δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου:
«Προσφέρουμε μια τρισδιάστατη περιήγηση στο παλιό κομμάτι της Έδεσσας, στο Βαρόσι. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί και να δει πως ήταν η περιοχή πριν καεί.
Έχουμε αναπαλαιώσει ένα κτήριο, στο οποίο μπαίνει ο επισκέπτης και με τον σχετικό εξοπλισμό που τοποθετεί στα μάτια του, βλέπει τρισδιάστατη απεικόνιση της περιοχής και κάνει μια περιήγηση».
Εξυπνες πόλειςΟ ίδιος τονίζει πως η εφαρμογή αυτή έχει πολλές δυνατότητες χρήσης: «Μπορούμε για παράδειγμα να αναπαραστήσουμε ένα χριστουγεννιάτικο χωριό. Γενικά σκοπεύουμε να επεκτείνουμε τη χρήση σε πολλές άλλες περιπτώσεις».
Οσο για το αν επικοινώνησαν κι άλλοι δήμοι με τον κ. Γιάννου γι’ αυτή την εφαρμογή, ο ίδιος απαντά: «Την παρουσιάσαμε στην έκθεση της Θεσσαλονίκης και υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός κι ενδιαφέρον από άλλες πόλεις, καθώς θα μπορούσε να αναδείξει πολλά ιστορικά κτήρια κι όχι μόνον».

“Βυθιζόμενοι κάδοι” στον Αποκόρωνα

Εξυπνες πόλειςEνα νέο υπερσύγχρονο σύστημα βυθιζόμενων κάδων διαβαθμισμένης συμπίεσης έχει θέσει σε λειτουργία ο δήμος Αποκορώνου με στόχο την αισθητική αναβάθμιση της εικόνας του περιβάλλοντος χώρου στα σημεία τοποθέτησής τους! Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η αποτροπή της έκθεσης των απορριμμάτων στην κοινή θέα και η ασφαλής αποθήκευση τους χωρίς οχλήσεις από οσμές.
Μάλιστα, ο Δήμος συνεχίζει την προσπάθεια, αφού υποβλήθηκε ανάλογη πρόταση στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για βυθιζόμενους κάδους σε δεκαπέντε ακόμα σημεία του δήμου, προκειμένου να αναβαθμιστεί περαιτέρω το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στον Αποκόρωνα.

Εξυπνες πόλεις
Ο δήμαρχος Αποκόρωνα Χαράλαμπος Κουκιανάκης.

Οπως επισημαίνει ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, «ο Δήμος είναι ένας από τους πλέον αναπτυσσόμενους δήμους της χώρας. Είναι ο δεύτερος δήμος σε τουριστικές κλίνες στην Π.Ε Χανίων, με 24.000 περίπου κλίνες. Άρα ο όγκος των απορριμάτων είναι συνεχώς αυξανόμενος. Κατά την καλοκαιρινή περίοδο που έχουμε και το μεγαλύτερο πρόβλημα έχουμε πάνω από 80 τόνους απορριμμάτων που συλλέγουμε ημερησίως.
Προκειμένου ο δήμος Αποκορώνου να μπορέσει να ανταποκριθεί και να έχει ένα καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα προέβη στη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και από ιδίους πόρους στην τοποθέτηση τεσσάρων βυθιζόμενων κάδων διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων προϋπολογισμού 322.000 ευρώ, που τοποθετήθηκαν στα τέσσερα πλέον τουριστικά σημεία της περιοχής μας, δηλαδή σε Καλύβες, Αλμυρίδα, Γεωργιούπολη, Καβρό. Αναζητούμε λύσεις, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες υγιεινής και αποθήκευσης των παραγομένων οικιακών απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών σε σημεία που απαιτείται αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος.
Τα συστήματα αυτά εξυπηρετούν τις ανάγκες αποθήκευσης σε ορισμένα σημεία του δήμου, όπου υπάρχουν συστάδες με μεγάλο αριθμό κάδων και παρουσιάζουν μεγάλο όγκο και εκτεταμένη κατάληψη του οδοστρώματος. Οι υφιστάμενοι κάδοι δημιουργούν σοβαρό αντιαισθητικό πρόβλημα, λόγω του ότι συχνά- πυκνά υπερχειλίζουν με απορρίμματα και δημιουργούν προβλήματα δυσάρεστων οσμών κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο όπου η ζέστη είναι υπερβολική, ενώ επηρεάζουν αρνητικά την εμπορική αλλά και τουριστική εικόνα του δήμου μας.
Με τα συστήματα της κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης αποφεύγεται η όχληση από οσμές και εικόνες ξεχειλισμένων κάδων και δημιουργούμε ένα καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στα συγκεκριμένα σημεία.
Ήδη έχουμε υποβάλει στο πρόγραμμα Αντ. Τρίτσης μια ανάλογη πρόταση που έρχεται να καλύψει και άλλα τουριστικά σημεία του δήμου μας, τα οποία είναι τουλάχιστον 15 σε μια πρόταση προϋπολογισμού 3,3 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αναβαθμίσουμε και άλλες περιοχές του Αποκόρωνα. Έχουμε αγοράσει ακόμα τέσσερα απορριμματοφόρα, ένα φορτηγό κι έχουμε αυξήσει το προσωπικό του δήμου μας για να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής μας».
«Θεωρούμε ότι με τους βυθιζόμενους κάδους η υγιεινή και η αισθητική σε περιοχές του δήμου μας θα αναβαθμιστεί κατατάσσοντας τον Αποκόρωνα στους δήμους που προάγουν την περιβαλλοντική συνείδηση και τον πολιτισμό» καταλήγει ο κ. Κουκιανάκης.

Η ακριτική Γαύδος πρωτοπόρος στην ανακύκλωση!

Εξυπνες πόλεις
Η δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη

Καινοτόμες δράσεις όσον αφορά στην ανακύκλωση προς όφελος των ακριτών, εφαρμόζει το τελευταίο διάστημα η δημοτική αρχή Γαύδου. Μάλιστα για τις πρακτικές αυτές που πρόκειται να βραβευτεί στην έκθεση Verde για τεχνολογίες περιβάλλοντος, στην Αθήνα, μας μιλά η δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη: «από την αρχή της θητείας μας δώσαμε μεγάλη σημασία στη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς η Γαύδος διαθέτει ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον το οποίο, όταν είναι καθαρό, αυτό της δίνει μια μεγάλη αξία και την κάνει να ξεχωρίζει. Βασική αρχή ήταν εξαρχής η διαλογή στην πηγή. Αφού κάναμε ό,τι προβλέπεται από τη νομοθεσία για το χαρτί, το πλαστικό, το αλουμίνιο και το γυαλί, είδαμε ότι θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα περισσότερα… Το πλεονέκτημα που έχουμε είναι ότι πληθυσμός στη Γαύδο είναι λίγος και έτσι υπάρχει άμεση επικοινωνία π.χ ο κόσμος ανταποκρίθηκε καλά και πολύ εύκολα προσαρμόστηκε στο να κάνει τη διαλογή των απορριμμάτων. Έτσι σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε τη διαλογή σε υπολείμματα τροφών. Στη Γαύδο υπάρχει παραδοσιακά μεγάλη κτηνοτροφία και τα υπολείμματα τροφών δίνονται στα ζώα. Τώρα σε αυτή τη δράση συμμετέχει και ο δήμος, δηλαδή γίνεται συγκέντρωση υπολειμμάτων τροφών από ταβέρνες και τα διαθέτουμε στους κτηνοτρόφους του νησιού. Μπορεί να μη φαίνεται σπουδαίο, αλλά είναι μια δράση με πολλά πλεονεκτήματα, α. Μειώνει τον όγκο των απορριμμάτων β. Εξαλείφεται η δυσοσμία των οργανικών υπολειμμάτων τροφών και Γ. Συνεισφέρει στη μείωση του κόστους των ζωοτροφών των κτηνοτρόφων του νησιού μας. Έτσι σε απλή μορφή εφαρμόζεται η κυκλική οικονομία. Ακόμα έχουν αναλάβει τον θρυμματισμό κλαδιών και η οργανική ουσία από τα υπολείμματα του ξύλου μετατρέπεται σε λίπασμα το οποίο επιστρέφει στο περιβάλλον, εμπλουτίζοντας το έδαφος».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα