Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, 2025

“Φάρμακο” η διαλειμματική νηστεία για σοβαρές ασθένειες

Ενα νέο “φάρμακο” στην προσπάθεια καταπολέμησης σοβαρών ασθενειών αποτελεί, σύμφωνα με επιστήμονες, η διαλειμματική νηστεία, η οποία μιμείται την έλλειψη τροφής που αντιμετώπιζε ο άνθρωπος επί χιλιάδες χρόνια και επαναφέρει στο προσκήνιο ένα βιολογικό μοντέλο οικείο και αποτελεσματικό σε θέματα ανθρώπινης υγείας.
H λογική αλλά και τα επιστημονικά – ερευνητικά αποτελέσματα της διαλειμματικής νηστείας βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρουσίασης του βιβλίου Δημήτρη Κουρέτα, Νίκου Γκουτζουρέλα και Φώτη Τέκου “Διαλειμματική νηστεία και αποφυγή νόσων” που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό καφέ “Κήπος” το περασμένο Σάββατο το βράδυ, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο, η Πατριαρχική Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης, το Ιστορικό καφέ “Κήπος”, το Βιβλιοπωλείο Πετράκη και οι Εκδόσεις Αρμός.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής του Τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας, η διαλειμματική νηστεία, δηλαδή η στέρηση τροφής για κάποιες ώρες της ημέρας ή κάποιες ημέρες της εβδομάδας, διαφέρει εντελώς από το μοντέλο του περιορισμού των θερμίδων μέσα στην ημέρα.
«Πρόκειται για ένα μοντέλο που μιμείται την έλλειψη τροφής που αντιμετώπιζε ο άνθρωπος παλιά, μέχρι και τη δεκαετία του ‘60, όπου έτρωγε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο όπου η γη παράγει, αποθήκευε κάποιο λίπος και τον χειμώνα που δεν είχε φαγητό το έχανε. Αυτό το έκανε για χιλιάδες χρόνια και ο άνθρωπος ήταν μαθημένος να νηστεύει. Αυτό όμως χάθηκε μετά το ‘60 με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και την εφεύρεση των ψυγείων», σημείωσε ο κ. Κουρέτας και συμπλήρωσε ότι η λογική της διαλειμματικής νηστείας είναι να απέχει κάποιος από το φαγητό για περίπου 16 ώρες μέσα στο 24ωρο και τρώει τις υπόλοιπες 8.
«Έχει βρεθεί ότι μετά το 10ωρο – 11ωρο ο οργανισμός εξαντλεί όλα τα αποθέματα ενέργειας σε σάκχαρο οπότε καίει λίπος. Αυτή η αλλαγή τον βάζει σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αλλάζει τον μεταβολισμό. Κι επειδή δεν ξέρει πότε θα σταματήσει ενεργοποιεί μηχανισμούς κι όταν βρει τροφή την αφομοιώνει πολύ αποδοτικά. Άρα όταν αυτό επαναλαμβάνεται αλλάζει ο μεταβολισμός», σημείωσε ο κ. Κουρέτας και συμπλήρωσε πως μια τέτοια διατροφική συμπεριφορά θα μπορούσε να βοηθήσει τον σύγχρονο άνθρωπο να πλησιάσει πιο κοντά σε βιολογικές καταστάσεις που κάποτε του ήταν οικείες και τον βοηθούσαν να είναι υγιής και παράλληλα μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή σημαντικών νόσων όπως ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά κ.ά.
Με τα καλύτερα λόγια μίλησε για το βιβλίο δήλωσε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων Γεώργιος Μπέας, δηλώνοντας ενθουσιασμένος από αυτό και σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, για τον συγγραφέα πως από τον Ιανουάριο 2019 αποτελεί μέλος της παγκόσμιας ακαδημίας επιστημών. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μίλησε επίσης ο διευθυντής της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης Θωμάς Παναγιώτου, ενώ ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα