Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025

“Φως” στους πνευματικούς δημιουργούς του Σελίνου

Πτυχές του έργου και της ζωής σημαντικών πνευματικών δημιουργών από τον χώρο της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών που έχουν καταγωγή από το Σέλινο, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν όσοι παραβρέθηκαν στις διήμερες εκδηλώσεις που ξεκίνησαν το Σάββατο 14 Μαΐου, και διοργάνωσε το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, με την αρωγή του δήμου Καντάνου-Σελίνου και τη συνδρομή του Συλλόγου Επιστημόνων Σελίνου, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Καντάνου.

Κατά το πρώτο μέρος, της πρώτης ημέρας των εργασιών, η φιλόλογος Μαρία Πατρελάκη μίλησε για τον «διαπρεπή ερευνητή, χαρισματικό δάσκαλο, ευαίσθητο ποιητή και συγγραφέα» Νικόλαο Τωμαδάκη. Η κα Πατρελάκη ανέδειξε την ευρύτητα του πνεύματος και της παιδείας του εμβληματικού ακαδημαϊκού και την εμπνευσμένη προσωπικότητά του, καθώς και στιγμές από το έργο του το οποίο άφησε ανεξίτηλα το σημάδι του στην ακαδημαϊκή έρευνα, τα γράμματα, την ποίηση και τη διδασκαλία.

Η φιλόλογος Αναστασία Μαλούκου φώτισε πτυχές από τη ζωή και την πνευματική προσφορά του επί δεκαετίες συνεργάτη των “Χ.ν.”, δάσκαλου και λαογράφου Σταμάτη Αποστολάκη. Χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν «διαρκή έφηβο της παράδοσης», μίλησε για την ανεκτίμητη προσφορά του στον τομέα της λαογραφίας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών έργο του που αφορά το ριζίτικο τραγούδι. Αναφέρθηκε ακόμα στις προσπάθειες ανάδειξης του έργου και της προσφοράς του Ειρηναίου Γαλανάκη, ενώ εξήρε την ταπεινότητα και την εργατικότητά του. «Το έργο του αποτελεί μια πολύτιμη ψηφίδα σε ό,τι συγκροτεί τη συλλογική μας μνήμη και την ιστορία μας», σημείωσε η κα Μαλούκου.
Στη συνέχεια η ομιλήτρια αναφέρθηκε στο έργο της πεζογράφου Μάρως Δούκα, αναδεικνύοντας αρχικά τα προσωπικά βιώματα, που αποτέλεσαν δεξαμενή έμπνευσης για τη Σελινιώτισσα συγγραφέα, αλλά και τον κοινωνικό πρόσημο που χαρακτηρίζει τη γραφή της καθώς σε κάθε της βιβλίο «μορφοποιεί κριτικά το κοινωνικό περιβάλλον».

«Προσωπικά θεωρώ ότι μας έχει κάνει ένα μεγάλο δώρο. Εχει κάνει μια κατάδυση στην ιστορία των Χανίων και μας έχει δώσει τη δυνατότητα να δούμε διαφορετικά τον τόπο μας», τόνισε, μεταξύ άλλων, η ομιλήτρια αναφερόμενη στα βιβλία της Δούκα που χρησιμοποιούν ως καμβά την τοπική ιστορία, φωτίζοντας συγχρόνως «αποσιωπημένες πτυχές της ιστορίας μας».
Η κα Μαλούκου αναφέρθηκε επίσης στο έργο και την πνευματική προσφορά της ακαδημαϊκού Ισμήνη Κριάρη, ενώ η επίτιμη γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων και πολιτιστική κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη – Ανδρεαδάκη, μίλησε για το συγγραφικό έργο της Μαρίας Κωνσταντουδάκη – Κιτρομηλίδη και του Σταύρου Μαδεράκη. Εξήρε ιδιαίτερα την προσφορά τους στην επιστήμη. Ειδικά για την κα Κωνσταντουδάκη – Κιτρομηλίδη υπογράμμισε το πλούσιο έργο της στη βυζαντινή αρχαιολογία, την ανάδειξη της κρητικής ζωγραφικής και την ξεχωριστή περίπτωση του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, ενώ για τον Σταύρο Μαδεράκη επεσήμανε το σημαντικό έργο που άφησε ως παρακαταθήκη.
Ο δάσκαλος και λαογράφος Σταμάτης Αποστολάκης αναφέρθηκε στην προσφορά στα γράμματα και τον πολιτισμό των Ιδωμενέα Παπαγρηγοράκη, Γιάννη Μαθιουδάκη και Παναγιώτη Καμηλάκη.

Την προσπάθεια ανάδειξης του έργου των πνευματικών δημιουργών σε κάθε Δήμο, σε όλη την Κρήτη, από μέρους του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας αναφέρθηκε ανοίγοντας τις εκδηλώσεις της πρώτης ημέρας ο πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας, φιλόλογος, Κώστας Μουτζούρης, ενώ υπογράμμισε τη σημασία που έχει οι πνευματικοί δημιουργοί να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους και να διαδίδεται το έργο τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα