Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου, 2025

“ΓΗ Α.Ε.” του Μιχάλη Μαραγκάκη: “Παντρεύοντας” την επιστήμη με το χιούμορ

■ Ο πρωτοεµφανιζόµενος συγγραφέας µιλάει στις “διαδροµές” για τη γλαφυρή ιστορία του κόσµου που έγραψε

Μπορεί η επιστηµονική γνώση να “παντρευτεί” µε το χιούµορ χωρίς να χαθεί η ουσία της; Κι ακόµα, µπορεί µέσω µιας γλαφυρής γλώσσας να µετατραπεί η -συνήθως… χαοτική για τα παιδιά- ιστορία της εξέλιξης του κόσµου σε µια συναρπαστική εµπειρία; Αυτά είναι δύο βασικά ερωτήµατα που µοιάζει να δίνει απάντηση ο Μιχάλης Μαραγκάκης, µέσα από το βιβλίο του “ΓΗ Α.Ε.” που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις “Ραδάµανθυς”. Ένα βιβλίο που αφηγείται τη δηµιουργία και την εξέλιξη του πλανήτη Γη µε παιγνιώδη διάθεση, µπόλικες δόσεις χιούµορ αλλά και στιγµές αναστοχασµού.

«Πώς όµως προέκυψε το συγκεκριµένο βιβλίο», ρωτάµε τον πρωτοεµφανιζόµενο συγγραφέα: «Εικάζω ότι, κάπου στη Μέση Γη του Υποσυνείδητού µου, η χοµπίστικη ενασχόλησή µου µε διάφορες πτυχές των θετικών επιστηµών (µεταξύ άλλων και µε την εξέλιξη του πλανήτη µας) διασταυρώθηκε µε τη σατιρική, σαρκαστική και αυτοσαρκαστική πλευρά µου που κουβαλάω παιδιόθεν. Αποφάσισαν να συνεργαστούν µε στόχο την µετάδοση γνώσης µε εύπεπτο τρόπο. Ακολούθως, µετέφεραν αυτή τους την πρωτοβουλία µε τη µορφή σκέψης στο Συνειδητό µου, το οποίο και αγκάλιασε την τολµηρή τους απόφαση», σχολιάζει ο Χανιώτης συγγραφέας που εργάζεται ως ηλεκτρολόγος µηχανικός αλλά φλέρταρε από παιδί µε τις τέχνες.

Στην παρατήρησή µας ότι το συγγραφικό του εγχείρηµά δεν ήταν καθόλου απλό, καθώς ο αναγνώστης αντιλαµβάνεται αµέσως ότι έχει προηγηθεί µεγάλη έρευνα, ο Μιχάλης Μαραγκάκης σηµειώνει: «Πράγµατι, η αναζήτηση αξιόπιστων πηγών γνώσης που να αφορά την εξέλιξη του πλανήτη µας δεν είναι εύκολη, ούτε βραχείας διάρκειας. Μην ξεχνάµε και την αναγκαία διασταύρωση αυτής της γνώσης από τουλάχιστον δύο, αξιόπιστες όπως προείπα, πηγές. Για πολλές παραµέτρους εξέλιξης της Γης ή του Ανθρώπου, οι επιστήµονες διαφωνούν µερικώς ή κάθετα. Βεβαίως αυτές οι διαφωνίες εντάσσονται, µε το δέοντα τρόπο, στο βιβλίο “ΓΗ Α.Ε”, διότι το βιβλίο όχι µόνο δεν λογοκρίνει αλλά παίρνει θέση στις διαφωνίες αυτές. Αν ξεπεράσαµε τα όρια µε αυτό το τελευταίο, ας µας συγχωρεθεί».

«Στο βιβλίο συνδυάζετε την επιστηµονική γνώση µε το χιούµορ. Άλλοι επιστήµονες ίσως να αισθάνονταν επιφυλακτικοί σε µια τέτοια προσέγγιση -όπως και απέναντι σε βιβλία εκλαϊκευµένης επιστήµης- θεωρώντας ότι στην επιστήµη δεν χωράνε “εκπτώσεις”. Η δική σας άποψη ποια είναι; Χάνει ή κερδίζει η επιστήµη από πιο “λοξές” προσεγγίσεις;», είναι η επόµενη ερώτηση µας: «Εξαρτάται ποιοι είναι οι στόχοι που θες να επιτύχεις µέσα από το σύγγραµµά σου. Σε ποιο κοινό θες να απευθυνθείς και, µάλιστα, να το “κερδίσεις” για να σε ακούσει», απαντά ο συνοµιλητής µας και συνεχίζει: «Η επιστήµη οφείλει να απευθύνεται σε όλους µας, µε τρόπο συλλήψιµο από εµάς. Η επιστήµη οφείλει να µας υπηρετεί, να µας διευκολύνει, να προάγει διαγενεακά τον ανθρώπινο πολιτισµό. Στην περίπτωση του βιβλίου “ΓΗ Α.Ε.”, ας µου επιτραπεί να πω ότι η στόχευση είναι  διπλή: η κατανόηση της πληροφορίας και το ερέθισµα προς το κοινό στο οποίο επέλεξα να απευθυνθώ (µαθητές/τριες Λυκείου, φοιτητές/τριες, άλλο ενήλικο κοινό). Και πως αλλιώς να µιλήσεις καλύτερα σε αυτό το κοινό, αν δεν απευθυνθείς µέσω ενός επιµεληµένου, κωµικού στοιχείου; Και σε τι άλλο να αποσκοπείς αν αυτό δεν είναι το ερέθισµα ο/η αναγνώστης/στρια, αφού διαβάσει το βιβλίο, να αναζητήσει στο ∆ιαδίκτυο κάτι περισσότερο; Το ερέθισµα είναι βασικός στόχος του βιβλίου. Πέραν αυτού, µην αµελούµε και το όφελος της αντικειµενικής διεύρυνσης των οριζόντων σκέψης του κάθε ανθρώπου µέσα από την ανάγνωση ενός προσεγµένου βιβλίου. Τέλος, να πω ότι το αυστηρό και ειλικρινές σχόλιο από επιστήµονες ή µη, είναι αποδεκτό και βαθιά επιθυµητό από εµένα».

Λίγο πριν ολοκληρώσουµε την κουβέντα µας, ρωτάω τον Μιχάλη Μαραγκάκη για τη διασκευή του βιβλίου του σε stand-up παράσταση προκειµένου να ταξιδέψει σε σχολεία, όπως ο ίδιος είχε αναφέρει σε συνέντευξή του: «Πράγµατι, η προσαρµογή είναι σε εξέλιξη. Μάλιστα, ένα τµήµα αυτής της stand-up παράστασης παρουσιάστηκε, κατά την παρουσίαση του βιβλίου, πριν από λίγες ηµέρες. Εκτιµώ, ότι το επόµενο χρονικό διάστηµα θα παρουσιαστεί, σε πλήρη έκταση, στο ευρύ κοινό. Όσον αφορά τα σχολεία, η αρχική παρότρυνση καθηγήτριας Βιολογίας να προσαρµόσω κατάλληλα ορισµένα κεφάλαια του βιβλίου “ΓΗ Α.Ε” ώστε να παρουσιαστούν εντός σχολικής αίθουσας µε εξέπληξε ευχάριστα. Σε αυτό το σηµείο, θέλω να οµολογήσω ότι είναι µαγικό, ανερµήνευτο και πραγµατική ευλογία το πως προβάλλεται το οποιοδήποτε έργο τέχνης στον καθένα από εµάς και τι τελικά γεννιέται ως επέκταση του έργου. Μία επέκταση, την οποία ο αρχικός δηµιουργός δε µπορεί ποτέ να φανταστεί. Για αυτό το λόγο, αποδέχτηκα άµεσα την πρόκληση-πρόσκλησή της. Μάλιστα, θρασύτατα – να δώσω µία είδηση – σκοπεύω να συνδυάσω το σατιρικό, κωµικό στοιχείο στην ύλη και άλλων µαθηµάτων (πχ Φυσική, Χηµεία) ώστε αυτά να παρουσιαστούν διαφορετικά, ευελπιστώ χρήσιµα, σε σχολικές ή πανεπιστηµιακές αίθουσες καθώς και µέσα από το ∆ιαδίκτυο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα