Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

“Γνωριμία” με τον κόσμο της ρομποτικής για μαθητές Δημοτικού στα Χανιά

Το “μικρόβιο της ρομποτικής” εισάγει στα παιδιά του δημοτικού το “Εργαστήρι Εκπαιδευτικής Ρομποτικής” του ΕΛΜΕΠΑ (πρώην ΤΕΙ) στα Χανιά. Τόσο με επισκέψεις στις σχολικές αίθουσες, όσο και με μαθήματα στο πλαίσιο του Κέντρου Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΕΛΜΕΠΑ, τα μικρά παιδιά μαθαίνουν να προγραμματίζουν, να φτιάχνουν συστήματα και να λειτουργούν σε ένα σύγχρονο τεχνολογικό περιβάλλον.

«Στόχος των δράσεων μας είναι να εμφυσήσουμε τον προγραμματισμό σε παιδιά στην δημοτική εκπαίδευση​» δηλώνει στα “Χ.Ν.” ο κ. Αντώνης Κωνσταντάρας αναπλ. καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου τεχνολογίας υπολογιστών, πληροφορικής και ηλεκτρονικών κατασκευών.
Όπως μας εξηγεί ο κ. Κωνσταντάρας η όλη προσπάθεια στο εργαστήριο ξεκίνησε το 2016 και το το 2018 δόθηκε η έγκριση να διδαχθεί η ρομποτική στα δημοτικά σχολεία, εκπαιδεύτηκαν δάσκαλοι, καθηγητές πληροφορικής και πρόσφατα εντάχθηκε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδειάς .
Είναι σε θέση όμως τα παιδιά δημοτικού να μπουν στον κόσμο της ρομποτικής ρωτάμε τον καθηγητή. «Τα παιδιά από την Γ΄ Δημοτικού είναι σε θέση να προγραμματίσουν! Αντιλαμβάνονται έννοιες όπως “διακλάδωση”, “βρόκχος”, “αισθητήρες” “σύστημα”. Καταλαβαίνουν πως ο προγραμματισμός δεν είναι μόνο για τις οθόνες του υπολογιστή αλλά επηρεάζει και συσκευές εκτός υπολογιστή. Ο μεγάλος μας στόχος είναι να συνειδητοποιήσουν οι νέοι πως ο υπολογιστής δεν είναι μόνο ένα εργαλειό για διασκέδαση αλλά ένα εργαλείο για δουλειά» μας απαντάει.
Το εργαστήριο ρομποτικής είναι πλήρως εξοπλισμένο, διαθέτει μια σειρά από ρομποτικά συστήματα, δυνατότητα προβολής σε “προτζέκτορα”, σύγχρονα μηχανήματα σε ένα άνετο χώρο.
Οι άνθρωποι του εργαστηρίου μπορούν να προσφέρουν τη γνώση τους :
• Είτε στις σχολικές αίθουσες όταν προσκαλούνται από τα σχολεία. Τα μαθήματα προσφέρονται δωρεάν.
• Είτε στο χώρο του εργαστηρίου στα πλαίσια του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του ΕΛΜΕΠΑ με κάποιο αντίτιμο. Τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά μαθήματα κάθε Δευτέρα, Τετάρτη ή Παρασκευή (από τις 4.15 έως τις 5.45 το απόγευμα σε μικρά τμήματα των 8 ατόμων λόγω και της πανδημίας).
«Τα παιδιά εδώ μαθαίνουν βήμα- βήμα να μοντάρουν το δικό τους ρομπότ και να το προγραμματίσουν. Ο προγραμματισμός γίνεται με χρήση του scratch μιας εφαρμογής του ΜΙΤ. Τα παιδιά στο σχολείο, στο μάθημα της πληροφορικής κάνουν μια εισαγωγή στο χώρο, εδώ στο εργαστήρι πληροφορικής εστιάζουμε στον προγραμματισμό» τονίζει ο κ. Κωνσταντάρας.
Όσο για το αν η εισαγωγή στη ρομποτική είναι ίσως κάτι πολύ προχωρημένο για παιδιά δημοτικού ο κ. Κωνσταντάρας πιστεύει πως «ένα πρόβλημα που έχει η χώρα μας είναι πως αφήνει πολλά πράγματα για μετά και… μετά δεν προλαβαίνει. Ολοκληρώνοντας ένας μαθητής δημοτικού την τριετή παρακολούθηση του εργαστηρίου μας και συνεχίζοντας στο γυμνάσιο και στο λύκειο με πιο σύνθετα συστήματα θα βγει στην αγορά εργασίας έχοντας όλα τα αναγκαία εφόδια ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε σύγκριση με τους νέους άλλων χωρών».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα