“Γνωριμία” με ένα παραγωγικό φυτό, τον Σχίνο, ποικιλία του οποίου αποτελούν τα μαστιχόδεντρα της Χίου, γίνεται μέσα από μία εκπαιδευτική δράση – συνάντηση που ξεκίνησε χθες στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) και συνεχίζεται την Πέμπτη. Μάλιστα, από τον Σχίνο, που είναι είδος αειθαλών θάμνων με πολύ μεγάλη εξάπλωση στη Μεσόγειο, παράγεται βρώσιμο λάδι μετά από σύνθλιψη των καρπών του.
Η συνάντηση στο ΜΑΙΧ εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος MEDLENTISK (ERASMUS+) και στοχεύει στο να προωθήσει την ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών από τις διάφορες Μεσογειακές χώρες για τον σχετικά άγνωστο Σχίνο. Το ΜΑΙΧ συμμετέχει στο έργο ως εταίρος και συντονιστής είναι ο AIFM (Διεθνής Σύλλογος για τα Μεσογειακά Δάση). Άλλοι εταίροι είναι: από τη Γαλλία επίσης, ο Σύλλογος της Προβηγκίας για τα Δάση-Μοντέλα (Provence Model Forest Association), από την Ιταλία, το Πανεπιστήμιο του Κάλιαρι Σαρδηνίας, από την Τουρκία, το Πανεπιστήμιο της Προύσας (Bursa) και από την Τυνησία, το Εθνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Μηχανικής Αγροτικού Περιβάλλοντος, Υδάτων και Δασοκομίας (INRGREF)». Η υπεύθυνη του προγράμματος στο ΜΑΙΧ, Γιώτα Γώτσιου μας είπε ότι «αυτά τα προγράμματα έχουν αυτόν τον σκοπο, τηνανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών. Το φυτό αυτό αξιοποιείται στη Δυτική Μεσόγειο».
Μεσοβδόμαδα…4ο Επεισόδιο και με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των γυρισμάτων της ταινίας “Ηοur of Pan” στα Χανιά, συζητάμε με τον σκηνοθέτη Θοδωρή Θωμαδάκη για κινηματογραφικές παραγωγές στην Κρήτη.
Σημειώνεται ότι στη συνάντηση συμμετέχουν με φυσική παρουσία επιστήμονες από Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα και εξ αποστάσεως αππό Τυνησία και Τουρκία. Σύμφωνα με σχετική την ανακοίνωση, «παρόλο που είναι ευρέως εξαπλωμένο είδος σε όλη τη Μεσόγειο, ο Σχίνος είναι σχετικά άγνωστος και αξίζει να μάθουμε περισσότερα γι’αυτόν και για τις διάφορες πρακτικές που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για την απολαβή μη-ξυλωδών δασικών προϊόντων του και να είναι παραγωγικές σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου, μεταξύ αυτών και η Κρήτη όπου φύεται το είδος σε μεγάλους πληθυσμούς».
Οι καρποί του σχίνου είναι μικροί με έντονο κόκκινο χρώμα. Την εκπαιδευτική δράση συνδιοργανώνει το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Διεθνή Σύλλογο για τα Μεσογειακά Δάση (AIFM). Στην επόμενη εκπαιδευτική δράση που προβλέπεται να οργανωθεί τον Νοέμβριο 2021 στο Κάλιαρι της Ιταλίας, θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο βρώσιμο λάδι του Σχίνου, στις τεχνικές παραλαβής και στην εμπορία του».