Δεν αρκεί που η κυβέρνηση καλείται να ισορροπήσει τις διαταραχές μεταξύ της υγείας και επανεκκίνησης της οικονομίας, έρχεται και ο “Ιανός”. Ο Ρωμαίος θεός του πολέμου, το επικαιροποιημένο φυσικό φαινόμενο με τα δύο πρόσωπα, το ένα να γελάει και το άλλο να δείχνει μοχθηρότητα, ο μεσογειακός κυκλώνας, μάς έφερε καταιγίδες και καταστροφές, προσθέτοντας κι άλλα στοιχεία επιδείνωσης της κατάστασης.
Δεν χρειάζεται να ‘χει κανείς ιδιαίτερες γνώσεις για να καταλάβει ότι ο πλανήτης αργοπεθαίνει και οδηγείται σε μη αναστρέψιμη πορεία. Τα φαινόμενα που συμβαίνουν είναι ανησυχητικά, όταν οι πάγοι λιώνουν, η μέση θερμοκρασία ανεβαίνει, η Βόρεια Ευρώπη ανακαλύπτει τον καύσωνα, η δε εύκρατη ζώνη παθαίνει μεγάλο όλεθρο απ’ τις πλημμύρες με απροσδιόριστες οικολογικές και άλλου είδους καταστροφές.
Τα Mέσα Eνημέρωσης δραματοποιούν το φαινόμενο της θεομηνίας, με τρομακτική συμπεριφορά, όταν δείχνουν περιουσίες κατεστραμμένες, περιοχές βυθισμένες στο σκοτάδι, το δίκτυο ύδρευσης εκτός λειτουργίας, τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας δε να προσπαθούν με περιορισμένες υποδομές και υπεράνθρωπες συλλογικές δοκιμασίες να καλύψουν την ανεπάρκεια των μέσων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των καταιγίδων.
Μήπως τρελάθηκε η φύση ή μας εκδικείται επειδή την κακοποιούμε εξακολουθητικώς και τη δυσκολεύουμε ν’ ακολουθήσει τον δρόμο επαναφοράς της στην ισορροπημένη προτέρα της κατάσταση; Είμαστε φονιάδες του εαυτού μας. Με την ανεύθυνη συμπεριφορά μας προκαλούμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ασυνήθιστα για τα ελληνικά δεδομένα. Επιδοθήκαμε σε άναρχη δόμηση κατοικιών και κατασκευάσαμε οδικά δίκτυα χρησιμοποιώντας ακατάλληλα υλικά.
Κυκλικές διακυμάνσεις στην κλιματική αλλαγή συνέβαιναν ανά 100ετίες περίπου. Προϊόντος του χρόνου λιγόστευε ο καιρός τέτοιων αλλαγών. Τώρα τα πράγματα δυσκολεύουν και είναι ζήτημα αν το ανθρώπινο γένος θα καταφέρει να προσαρμοσθεί στις κλιματικές αλλαγές, να επιζήσει και να μην αλλοτριωθεί.
Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τους φτωχούς αλλά και τους πλούσιους, οι δε ισχυροί της γης καλά θα κάνουν να βρουν λύση στο πρόβλημα των καιρικών φαινομένων. Οι ανθρώπινες επεμβάσεις στη φύση προκαλούν ανυπολόγιστες ζημιές και θύματα έμβιων όντων προβληματίζουν δε τον επιστημονικό κόσμο, αν αληθεύει ότι η γη κινδυνεύει και το ανθρώπινο είδος βρίσκεται υπό εξαφάνιση.
Έχουμε τα απρόοπτα φυσικά φαινόμενα και τα υγειονομικά προβλήματα που συμβαίνουν στον κόσμο, τα οποία αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και οι επιστήμονες τα αποδίδουν σε τυχαία περιστατικά. Στα ερωτήματα τι είναι χειρότερο, το τσουνάμι ή ο SARS, ο σεισμός ή το AIDS, οι πυρκαγιές ή ο λοιμός, οι θεομηνίες ή η Covid-19, ο καθένας θα συμφωνήσει με το πρώτο μέρος της διαζευτικής φράσης.
Το μέλλον του πλανήτη κινδυνεύει από τον άνθρωπο και η σωτηρία του επαφίεται σ’ αυτόν, αλλά λόγω της γενικευμένης υποκρισίας, της νοσηρής και επίμονης ιδεοληψίας υψηλόβαθμων ηγετών και οργανώσεων με θρησκόληπτες αντιλήψεις, ιεραρχούνται άλλες προτεραιότητες και παραμελείται το μέλλον του πλανήτη.