Η ανάγκη προστασίας περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλους όπως η Γραμβούσα και το Λαφονήσι, αναδείχθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Κισσάμου. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει έντονα την Κρήτη, το 40% της οποίας είναι «κρίσιμα ευάλωτο» στην ερημοποίηση.
H εσπερίδα με θέμα: “Προστασία περιβάλλοντος-Αναπτυξιακές δυνατότητες περιοχών Natura (Ακρωτήρι Γραμβούσας-Περιοχή Ελαφονησίου)”, διοργανώθηκε από την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισσάμου (ΕΠΟΦΕΚ).
Εισηγητές ήταν ο πρόεδρος της ΕΠΟΦΕΚ, Στέλιος Κουνελάκης, ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιάννης Φίλης, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Θεοχάρης Τσούτσος, ο βιολόγος (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης), πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, Πέτρος Λυμπεράκης, ο πρώην δήμαρχος Ιναχωρίου, Κώστας Κουκουράκης και ο δικηγόρος Χαράλαμπος Πιτσιγαυδάκης.
Στον ρόλο των πολιτιστικών συλλόγων στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΠΟΦΕΚ, Στέλιος Κουνελάκης.
Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ Η ΚΡΗΤΗ
Στην κλιματική αλλαγή και το πώς επηρεάζει την Κρήτη αναφέρθηκε ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου, Γιάννης Φίλης ο οποίος τόνισε ότι σήμερα περίπου το 40% της Κρήτης είναι «κρίσιμα ευάλωτο» στην ερημοποίηση.
Ο ίδιος εξήγησε, μιλώντας στα “Χ.ν.”, ότι «η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την Κρήτη εντονότατα διότι είναι τέτοια η γεωγραφική θέση του νησιού και η γεωμορφολογία του που δυστυχώς θα βιώσει και ήδη έχει αρχίσει και βιώνει ξηρασίες, απότομες βροχοπτώσεις, διάβρωση των ακτών και ερημοποίηση».
Ο κ. Φίλης σημείωσε ότι το νησί μπορεί να κάνει ενέργειες «όπως να θωρακίσει κάποιες από τις παραλίες με αμμοληψία, να προσέξει την άρδευση, να γίνεται οικονομική άρδευση, να προσέξει πολύ τις καλλιέργειες, να μειώσει τα χημικά στην καλλιέργεια και βεβαίως δράσεις κλιματικές οι οποίες προέρχονται από τη νομοθεσία αλλά πρέπει να είναι γνωστές και στον κόσμο».
Ακόμα τάχθηκε υπέρ της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και της απαλλαγής από τα πλαστικά. «Δυστυχώς παρά τις υποσχέσεις των κυβερνήσεων και της σημερινής κυβέρνησης γίνονται ελάχιστα. Δεν υπάρχει σε βάθος επίγνωση από τους αποφασίζοντες, κυρίως τους πολιτικούς», συμπλήρωσε.
ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Ο δικηγόρος Χαράλαμπος Πιτσιγαυδάκης αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο για τις προστατευόμενες περιοχές Natura και την προστασία του περιβάλλοντος. Οπως είπε, η Κίσσαμος είναι προικισμένη με δύο περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους όπως είναι το ακρωτήρι της Γραμβούσας και η περιοχή του Ελαφονησίου και ταυτόχρονα είναι επιφορτισμένη με το καθήκον να προστατεύσει και να αναδείξει αυτές τις περιοχές, πάντα με βάση την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία.
Ο ίδιος ανέλυσε τι προβλέπει η εθνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία περιοχών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000 ενώ υπογράμμισε ότι η τοπική κοινωνία «μπορεί με βάση την οδηγία 3243 η οποία αφορά την προστασία και των οικοτόπων, να δημιουργήσει ένα διαχειριστικό πλαίσιο βάσει εγκεκριμένων μελετών και ερευνών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αναγκαία ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της περιοχής και στην επισκεψιμότητά της. Αυτό πρακτικά μπορεί να σημαίνει και επισκεψιμότητα με βάση τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής».
ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA
Με θέμα «Βιώσιμος τουρισμός και περιοχές Natura», μίλησε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Θεοχάρης Τσούτσος. Ο κ. Τσούτσος σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή τα οικοσυστήματα δέχονται πολύ μεγάλη πίεση από τον τουρισμό. Αυτό είναι σε βάρος και των ίδιων των οικοσυστημάτων και της οικονομίας».
Ο ίδιος εξήγησε ότι στο πλαίσιο προγράμματος στο οποίο συμμετέχει το Πολυτεχνείο και συντονίζει το ΕΒΕΧ, στόχος είναιο «να διαμορφώσουμε ένα μοντέλο εκτίμηση της χωρητικότητας οικοσυστημάτων σε επισκέπτες, να μετρήσουμε την ποιότητα του περιβάλλοντος και αυτό το μοντέλο να το εφαρμόσουμε», σε περιοχές όπως ο Μπάλος.
ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ
Σε ένα «οικολογικό παράδοξο» με τις ζωοτροφές αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Λυμπεράκης ο οποίος μετέφερε δύο εμπειρίες του από τη θητεία του ως πρόεδρος στο Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς. Το ένα αφορά μία ορθολογική προσέγγιση του τουρισμού και το άλλο, όπως είπε, μία «ορθολογική προσέγγιση του θέματος των ζωοτροφών».
Ο κ. Λυμπεράκης εξήγησε ότι «οι ζωοτροφές είναι το μεγαλύτερο μέρος από το έλλειμμα στα αγροτικά προιόντα. Και έχουμε το οικολογικό παράλογο ή έγκλημα για μένα, ότι καίμε τον Αμαζόνιο, παράγουμε μεταλλαγμένη σόγια, καίμε πετρέλαιο να τη μεταφέρουμε στη Γερμανία να την επεξεργαστεί και καίμε πετρέλαιο να την κουβαλήσουμε στην Ελλάδα να την πουλήσει, να ταίσουμε τις αίγες μας ζωοοτροφές. Εκεί που παλιά δεν εισάγαμε ούτε ένα κουκί ζωοτροφών. Η Ελλάδα μπορεί να παράγει».
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ NATURA
Την ανάγκη προστασίας της Γραμβούσας και του Ελαφονησίου τόνισε ο πρώην δήμαρχος Ιναχωρίου, Κώστας Κουκουράκης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «το πρόβλημα είναι η μη καλή διαχείριση. Πρέπει να μπουν όροι και προϋποθέσεις για να μπορέσουν να αντέξουν αυτές οι περιοχές. Γιατί αλλιώς είναι βέβαιον ότι σε μερικά χρόνια θα υπάρχει και δυσφήμιση και πρόβλημα μεγάλο και δεν θα χάσουν μόνο αυτές οι περιοχές. Πρώτες θα χάσουν αυτές και μετά θα χάσει και ο υπόλοιπος νομός Χανίων. Πρέπει λοιπόν να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Μπορούμε να την πάρουμε μέσωω των Δήμων. Αυτή είναι η δουλειά των Δήμων. Αφού αναπτύξουμε το ποιος είναι αρμόδιος και πως πρέπει να κινηθεί και αφού δείξουμε το πρόβλημα, μετά πρέπει να αποτυπωθούν οι λύσεις και οι απαντήσεις που θα δοθούν για αυτά τα ζητήματα».
Ο κ. Κουκουράκης υποστήριξε ότι άμεσα πρέπει να τοποθετηθούν μπάρες για «να σταματήσει μέσα στις προστατευόμενες περιοχές η είσοδος αυτοκινήτων» και «από εκεί και πέρα να στηθεί μια υποδομή για τη διακίνηση των επισκεπτών και να υπάρχει περιορισμός δραστηριοτήτων και περιορισμός του κόσμου»».
Σε παρέμβαση του ο εκπρόσωπος του WWF Ελλάς, Θάνος Γιαννακάκης, αναφέρθηκε σε λύσεις που είναι βασισμένες στη φύση και πως μπορούν να αποτραπούν φυσικές καταστροφές και πλημμύρε μέσα από την αποκατάσταση φυσικών οικοσυστημάτων όπως ποτάμια, με μικρής έκτασης παρεμβάσεις.