Έναν διάλογο με οχτώ συγγραφείς αλλά και τον κόσμο ανοίγει ο καλλιτέχνης Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης, με επίκεντρο την Πίζα και τον αγαπημένο για τον ίδιο Αντόνιο Ταμπούκι, στην καλλιτεχνική εγκατάσταση που παρουσιάζει μέχρι τις 20 Ιουλίου στο φουαγιέ του θεάτρου “Μίκης Θεοδωράκης”, με τη φιλική συμμετοχή δεκάξι εικαστικών δημιουργών, πάνω σε 8+8 πορτραίτα Ιταλών και Ευρωπαίων συγγραφέων από τους 80 συνολικά που παρουσιάστηκαν στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ1, “Κεραίες της εποχής μας”.
Το βράδυ της Δευτέρας, οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να βιώσουν ένα διαδραστικό, μουσικό αφηγηματικό ταξίδι με τη συμμετοχή του Σταύρου Μιχαηλίδη (σαξόφωνο), Γιώργη Μανογιαννάκη και Ζωής Κολλάρου (αφήγηση), με τον καλλιτέχνη Γιάννη Π. Μαρκαντωνάκη να αιφνιδιάζει πάντα δημιουργικά τους συμμετέχοντες. Η εγκατάσταση έγινε αφορμή για συνομιλία με τη λογοτεχνία, τη μουσική, με τα βιώματα και τις αυθόρμητες μα και μύχιες σκέψεις των ανθρώπων. Οι λέξεις μνήμη, όνειρο, ακόμη κι ο θάνατος “γέννησαν” την επικοινωνία των συμμετεχόντων με τους καλλιτέχνες.
Σύμφωνα με τον ίδιο τον δημιουργό της έκθεσης, αυτή περικλείει μια έντονη βιωματική φόρτιση, αλλά «κανένας καλλιτέχνης που σέβεται τον εαυτό του δεν κάνει μια “στεγνή” αυτοβιογραφία· συνομιλεί με τον κόσμο, καθώς αποτελεί μέρος αυτού».
Τα όρια που βλέπει κάποιος επισκέπτης διασχίζοντας το φουαγιέ είναι σχετικά· σύμφωνα με τον κ. Μαρκαντωνάκη, έχουν να κάνουν με τον χαρακτήρα που θέλει να δώσει ο καλλιτέχνης στην εγκατάσταση κι η ταυτότητα είναι τέτοια που πρέπει ο άλλος να γίνει κοινωνός χωρίς να αναθεωρηθεί η δράση, η οποία έχει το δικό της χαρακτήρα και βιώθηκε με τη μοναδικότητα που χαρακτηρίζει τον καθένα μας, το βράδυ της Δευτέρας. Σπαράγματα και θραύσματα που κουβαλούν μνήμη, αισθήσεις, βίωμα και ιστορία (π.χ. πέτρες από την παραλία του Κουμ Καπί που μάζευε ο ίδιος επί χρόνια) “στέκονται” ανάμεσα στον κόσμο που συμμετείχε στην καλλιτεχνική δράση, δίνοντας συχνά το έναυσμα για διάλογο, για μια άλλου είδους επικοινωνία, θεατρική μα συνάμα και αυθόρμητη.
Το απρόοπτο κι ο αιφνιδιασμός της προχθεσινής βραδιάς δημιούργησε καλλιτεχνικά κι ανθρώπινα συναπαντήματα. Η μουσικός Ζωή Κολλάρου, η οποία διάβασε αποσπάσματα από βιβλία των συγγραφέων που κατέχουν περίοπτη θέση στην καλλιτεχνική εγκατάσταση “Κεραία πρώτη”, αναφερόμενη στην έκθεση, έκανε λόγο για «κομμάτια που αποτελούν την πορεία ζωής του καλλιτέχνη, θραύσματα πολλών χρόνων και διάλογο του καλλιτέχνη με όλους αυτούς τους συγγραφείς που έχει επιλέξει από τους 80 που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή “Οι κεραίες της εποχής μας”». Η ίδια ελπίζει να υπάρξουν κι άλλα μέρη και συνεπώς η δυνατότητα να “συμμετάσχουν” κι οι υπόλοιποι συγγραφείς.
Η έκθεση-καλλιτεχνική εγκατάσταση, σε συνδιοργάνωση των “Χώρου τέχνης Χανίων”, Δήμου Χανίων, ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και περιφέρειας Κρήτης, θα είναι επισκέψιμη έως τις 20 Ιουλίου, καθημερινά 19:00-22:00.