Να μην κλείσουν τα καταστήματα των ΕΛ.ΤΑ σε Μουρνιές και Κάντανο και να γίνουν άμεσες προσλήψεις προσωπικού ζητά με ανακοίνωσή της η Ανταρσία στα Χανιά.
Όπως αναφέρει αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση «από τις Μουρνιές και την Κάντανο μέχρι κάθε μικρή ή μεγάλη γωνιά της χώρας το έγκλημα σε βάρος των Ελληνικών Ταχυδρομείων με το κλείσιμο μιας σειράς υποκαταστημάτων παίρνει διαστάσεις ανάλογες με το ξεπούλημα των περιφερειακών αεροδρομίων στην Fraport, με τον κατακερματισμό του ΟΣΕ που οδήγησαν στο τραγικό κυβερνητικό έγκλημα στα Τέμπη, με την απελευθέρωση των αγορών και την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας κ.α. Το κλείσιμο των καταστημάτων που περιλαμβάνει συνολικά συγχώνευση 1.150 καταστημάτων κατά 10%, σύμφωνα με τη διοίκηση των ΕΛΤΑ, υπάγεται στην… «ανάγκη» της προσέλκυσης επενδυτών. Όλα τα παραπάνω εφαρμόζονται με τη βία και χωρίς να υπολογιστούν οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών στο πλαίσιο του «επιτελικού κράτους» και της «εξυγίανσης» των ΕΛΤΑ.
Η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ και η παράδοση τους στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπεραταμείο) από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια του Τρίτου Μνημονίου (2016) και η ευλαβική τήρηση του από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα το κλείσιμο ταχυδρομικών υποκαταστημάτων στην περιφέρεια, στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές, τη διάλυση του πανελλαδικού δικτύου, την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσίων και την δραστική άνοδο στις τιμές τους ενώ μια σειρά από υπηρεσίες που σήμερα καλύπτονται από τα ΕΛΤΑ θα καταργηθούν, με τους ιδιώτες να κρατάνε τα “φιλέτα”.
Το κλείσιμο των καταστημάτων που παρέχουν ταχυδρομικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των κατοίκων των περιοχών (αλληλογραφία, πληρωμή συντάξεων, πληρωμή λογαριασμών). Οι ηλικιωμένοι, ο αγροτικός πληθυσμός, τα άτομα με αναπηρία θα απομονωθούν ακόμα περισσότερο και θα αναγκαστούν να ταξιδέψουν στα αστικά κέντρα ώστε να εξυπηρετηθούν. Όσο και να αναβαθμιστούν οι ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες, η συγχώνευση των υποκαταστημάτων θα επιβαρύνει τη λειτουργία όσων θα μείνουν ακόμα ανοιχτά και αυτό σημαίνει εκ νέου υποβάθμιση των υπηρεσίων και ταλαιπωρία τόσο των εργαζόμενων, όσο και των πολιτών.
Για τους εργαζόμενους το κλείσιμο θα σημάνει απολύσεις, μείωση μισθών, ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Θυμίζουμε ότι οι αποδοχές των εργαζομένων μειώθηκαν έως εφτά φορές(!) από το 2002 που τα μετέτρεψαν σε ανώνυμη εταιρεία και το 2013 που συγχωνεύθηκαν με την «Eurobank Ergasias» μέχρι το 2021.
Οφείλουμε και μπορούμε να αποτρέψουμε να πάρουν τα ΕΛΤΑ την τροπή άλλων πρώην κρατικών επιχειρήσεων. Η ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων όπως η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ, είχε σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση και την ακρίβεια των παρεχόμενων υπηρεσιών εγκαθιδρύοντας ολιγοπωλιακούς επιχειρηματικούς ομίλους που απέβλεπαν και αποβλέπουν μόνο στο κέρδος μακριά και πέρα από τις ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας.
Η απάντηση είναι ο απεργιακός αγώνας διαρκείας ενάντια στην κυβέρνηση των ιδιωτικοποιήσεων, των εγκλημάτων στα Τέμπη, στην Πύλο και τη Δαδιά. Να συνδέσουμε τη μάχη για την υπεράσπιση των ΕΛΤΑ με τους αγώνες των εργατών της Υγείας που συνεχίζουν με την 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΠΟΕΔΗΝ στις 2 Νοέμβρη, των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση και τη διάλυση του δημόσιου σχολείου, με τους εργαζόμενους στον επισιτισμό και τον τουρισμό κ.α.
Σε αντίθεση με όσους λένε ότι δεν μπορούμε να ανατρέψουμε τις πολιτικές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, εμείς λέμε ότι η δυνατότητα είναι ακόμα μεγαλύτερη μετά τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Ο δεύτερος γύρος απέδειξε ότι η κυβέρνηση δεν είναι ούτε παντοδύναμη, ούτε ελέγχει τις εξελίξεις. Αντίθετα, είναι μία μειοψηφία που το εργατικό κίνημα έχει τη δύναμη ώστε να την ανατρέψει. Η απεργία στις 2 Νοεμβρίου μπορεί να αποκτήσει πανεργατικό χαρακτήρα και να ενισχύσει καθοριστικά τη συγκεκριμένη προοπτική.
Απαιτούμε:
• Να μην κλείσει κανένα υποκατάστημα των ΕΛΤΑ.
• Δημόσια, κρατική χρηματοδότηση για νέες προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων και στελέχωση των καταστημάτων.
• Επαναφορά του δημόσιου χαρακτήρα τους κάτω από εργατικό έλεγχο.
• Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και καμία εργαζόμενη.
• Αυξήσεις στους μισθούς. Συνταξιοδοτικά δικαιώματα για όλους.
• Μόνιμες, σταθερές προσλήψεις με εξασφαλισμένα τα εργατικά δικαιώματα.
• Να καταργηθεί το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ»
* Φωτογραφία (Μανώλης Φιωτάκης)