Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

“Οι ξένοι ανταποκριτές για τη Μικρασιάτικη Εκστρατεία”

Οι αναφορές των ξένων ανταποκριτών για τη μικρασιατική εκστρατεία, το χρονικό και ιστορικό πλαίσιο της εποχής και η σχέση του με το σήμερα αναλύθηκαν στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου: “Οι ξένοι ανταποκριτές για τη Μικρασιάτικη Εκστρατεία”. Το βιβλίο παρουσιάσθηκε χθες το βράδυ στο καφέ “Αθέατον” στο Εμπορικό Κέντρο “Ερμής” από τις εκδόσεις “ Ραδάμανθυς”.

Αρχικά ο κ. Θεοχάρης Φραγκιουδάκης ξεκίνησε διαβάζοντας ένα απόσπασμα από το κλασσικό βιβλίο του Τζ. Χόρτον “Η μάστιγα της Ασίας”. Στη συνέχεια αναφερόμενος στο βιβλίο παρατήρησε πως οι ανταποκριτές με βάση τα κείμενα τους φαίνεται να «υπερτιμούν τον ελληνικό στρατό να υποτιμούν τον Κεμάλ και την αδυσώπητη γεωγραφία της Μικράς Ασίας» επεξηγώντας πως τα κείμενα επιλέχθηκαν προφανώς για λόγους προπαγανδιστικούς την εποχή εκείνη από το ελληνικό επιτελείο στρατού. Υπογράμμισε την ιστορική αξία του βιβλίου και ζήτησε να είναι το πρώτο μέρος μια τριλογίας όπου θα ακολουθήσουν και άλλα δύο βιβλία για τη Μικρασιατική καταστροφή και την ένταξη των προσφύγων στην Ελληνική κοινωνία.

Μνήμες από τη γειτονιά του, τη Σπλάντζια, τις διηγήσεις της προγιαγιάς και της γιαγιάς του που ήλθαν από τη Μ. Ασία, μετέφερε ο Νίκος Μπλαζάκης. Στη συνέχεια παρέθεσε με τρόπο ιδιαίτερα παραστατικό διηγήσεις των προγόνων του από τον τόπο καταγωγής τους.
Τους λόγους που ο ελληνικός στρατός εξέδωσε ως επί το πλείστον τις αναφορές των άγγλων πολεμικών ανταποκριτών εξήγησε ο Μανώλης Χατζηπαναγιώτου εξηγώντας πως οι Γάλλοι και οι Ιταλοί λόγω της πολιτικής κατεύθυνσης των χωρών τους είχαν στραφεί προς τη μεριά του Κεμάλ στα 1921 όταν και δόθηκαν οι ανταποκρίσεις.
«Πρόκειται για ένα καλό βιβλίο με δευτερογενή ντοκουμέντα» είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως μας διδάσκει πως η διαρκής ειρήνη και η συνύπαρξη με τους λαούς αποτελεί ζητούμενο της εποχή μας.

Ακολούθησε ο Σήφης Μιχελογιάννης που τόνισε από την ελληνική παιδεία απουσιάζει το «πολιτικό θαύμα της απορρόφησης των προσφύγων από την Ελλάδα που δεν τους υποδέχθηκαν πάντα οι ντόπιοι πληθυσμοί με τον καλύτερο τρόπο» αλλά και το πως συνέβαλλαν οι Μικρασιάτες με την εργατικότητα, την παιδεία, τον πολιτισμό στη δημιουργία ενός νέου έθνους που κατάφερε να επιβιώσει στον σύγχρονο κόσμο.

Μετέφερε τις εμπειρίες του από τις επαφές του με Τούρκους διπλωμάτες και πολιτικούς στο Συμβούλιο της Ευρώπης υποστηρίζοντας πως η βασική διαφορά με τους Τούρκους είναι το «σύνδρομο της επέκτασης» το οποίο διακατέχει ένα μεγάλο μέρος του γειτονικού λαού και της ηγεσίας τους.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο εκδότης Χρήστος Τσάντης έκανε λόγο για ένα βιβλίο με «βασανιστική» για πολλούς θεματολογία αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα