«Οι “Ορνιθες” είναι μια ιστορία αναζήτησης ενός κόσμου με αξίες καθαρές, όπου τα ανθρώπινα ιδανικά ξαναβρίσκουν τη χαμένη τους αξία. Μια διαδρομή σαν αυτή της προσπάθειας για απεξάρτηση, όπου το θέατρο έχει τη δύναμη να βάζει θεμέλια και να “φωτίζει” το δρόμο για μια “καθαρή” ζωή με αυθεντική επικοινωνία και με το πάθος για δημιουργία που αφυπνίζεται όταν οι άνθρωποι αλλάζουν ζωή και διεκδικούν μια ισότιμη θέση στην κοινωνία».
Τα μέλη του Πολυδύναμου Κέντρου Χανίων του ΚΕΘΕΑ “Αριάδνη” ανεβαίνουν για δεύτερο συνεχή χρόνο στο θεατρικό σανίδι για να παρουσιάσουν, αυτή τη φορά, τους “Ορνιθες” του Αριστοφάνη. Μια παράσταση που κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 26 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, στο θέατρο “Λενταριανών”, ενώ 27 Ιουνίου θα παρουσιαστεί στο θέατρο “Ερωφίλη” στο Ρέθυμνο.
Λίγο πριν την πρεμιέρα του έργου τα “Χ.ν.” συνάντησαν τους συντελεστές της παράστασης και μίλησαν με μέλη της θεατρικής ομάδας «ΚΕ-ΘΕΑΣΙΣ» για την εμπειρία του θεάτρου, τη θεραπευτική δύναμη της τέχνης αλλά και την ανεκτίμητη αξία της ομάδας.
ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ
Στο “τιμόνι” της ομάδας βρέθηκε για δεύτερη χρονιά η ηθοποιός – εθελόντρια Φαίη Ψωμαδάκη, η οποία ανέλαβε τη σκηνοθεσία της παράστασης. Όπως τόνισε, η ομάδα έχοντας την περυσινή θεατρική εμπειρία, όπου είχε ανεβάσει το “Κοίτα τους” του Μάριου Ποντίκα, θέλησε φέτος να βουτήξει σε ακόμα πιο βαθιά νερά, δουλεύοντας πάνω στον αριστοφανικό λόγο. «Σκεφτήκαμε να κάνουμε αίτηση στο ερασιτεχνικό φεστιβάλ της Επιδαύρου, όπου επιβάλλεται το έργο να είναι κάποιο αρχαίο δράμα ή κωμωδία. Έτσι καταλήξαμε, ομαδικά, στους “Ορνιθες”», διευκρίνισε, ενώ τόνισε ότι η φετινή ομάδα είναι διευρυμένη καθώς συμμετέχουν συνολικά 23 άτομα, μέλη από όλες τις ομάδες του Πολυδύναμου Κέντρου, των οικογενειών αλλά και άτομα που έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα και στηρίζουν εθελοντικά την δράση του ΚΕΘΕΑ.
Η ΤΕΧΝΗ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ
Η χορογράφος της παράστασης Νατάσα Πορτάλιου υπογράμμισε ότι παρά την έλλειψη εμπειρίας τα μέλη της ομάδας ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά στις απαιτήσεις του έργου.
Το κυριότερο όμως, όπως επεσήμανε τόσο η ίδια όσο και η Φαίη, είναι η θεραπευτική διάσταση της τέχνης που ωφέλησε όλους τους συμμετέχοντες υπηρετώντας τον στόχο που έχουν θέσει για μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα των ανθρώπων, γενικότερα κι όχι μόνο για τα άτομα με εξαρτήσεις, είναι ότι δεν εκφράζονται. Το θέατρο λοιπόν έχει άμεση θεραπευτική επίδραση σε αυτό τόσο ως προς την έκφραση όσο και ως προς την έκθεση», ανέφερε η Φαίη, ενώ επεσήμανε τον συνεργατικό χαρακτήρα του θεάτρου που δυναμώνει σχέσεις και ομάδες. «Οπως και με το θέατρο το ίδιο συμβαίνει και με τον χορό και τη μουσική», συμπλήρωσε η Νατάσα.
«Στον πυρήνα της θεραπευτικής προσέγγισης του ΚΕΘΕΑ βρίσκονται η ομαδική δουλειά, αλλά συγχρόνως μέσα από τις διαφορετικές δημιουργικές ομάδες που λειτουργούν στόχος είναι ο κάθε άνθρωπος να νιώσει αυτόνομος και μέσα από το θέατρο, τον χορό ή τη μουσική, να φωτιστούν δεξιότητες και ταλέντα που μπορεί να αγνοούσε ό,τι είχε και μέσα από αυτό να διεκδικήσει μια ισότιμη θέση στην κοινωνία», τόνισε η θεραπεύτρια – κοινωνική λειτουργός Σταυρούλα Παπανικολάου, η οποία εκτελεί χρέη βοηθού σκηνοθέτη στην παράσταση.
Μιλώντας με τους εθελοντές, όλοι τους υπογράμμισαν τον αμφίδρομο χαρακτήρα και τα οφέλη που έχει η συνεργασία με τα μέλη του ΚΕΘΕΑ. Στο στοιχείο αυτό στάθηκε και ο τραγουδοποιός Λεωνίδας Μαριδάκης ο οποίος έγραψε μουσική για την παράσταση: «Μέσα από την αναμέτρηση με το έργο προέκυψε μια λυρική μουσική και μελοποίηση με στοιχεία ροκ, σε μια συνεργασία με τους συντελεστές που πραγματικά απόλαυσα. Νοιώθω μεγάλη τιμή που με αυτή την αφορμή στάθηκα κι εγώ στο πλάι αυτής της ουσιαστικής δουλειάς που γίνεται από το ΚΕΘΕΑ», σχολίασε σχετικά.
ΠΑΛΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ
Ο Μάνος δοκιμάζει για πρώτη φορά να ανέβει στο θεατρικό σανίδι. «Ενώ ήμουν αρκετά διστακτικός διαπίστωσα κι εγώ ότι το θέατρο είναι ένα εξαιρετικό θεραπευτικό εργαλείο. Η έκθεση μπροστά στο κοινό, όπως και η συμμετοχή στο θεραπευτικό πρόγραμμα, είναι μια ευγενική αποδόμηση του “εγώ” και του ανθρώπινου εγωισμού η οποία βοηθάει να “τρέξει” μια θεραπευτική διαδικασία», ανέφερε ο Μάνος, ενώ υπογράμμισε την ανατροφοδότηση που λαμβάνει κάθε μέλος από τα άλλα μέλη της ομάδας.
Ρωτήσαμε τον Μάνο, τον Αντώνη και τη Νεκταρία για το θέμα του κοινωνικού στιγματισμού των εξαρτημένων ατόμων και πως πήραν την απόφαση να βγουν στη σκηνή: «Επειδή υπάρχει – όπως λες – το κοινωνικό στίγμα, κάποιος πρέπει να κάνει την αρχή για να σταματήσει αυτό. Οπότε αυτή την αρχή την κάνουμε εμείς οι ίδιοι. Εμείς πρώτοι θα δώσουμε το παράδειγμα για να φύγει το στίγμα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους άλλους», σημείωσε ο Αντώνης.
«Εμένα είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχω στην θεατρική ομάδα και θέλω να ευχαριστήσω πραγματικά τους εθελοντές που μας στηρίζουν και μας δίνουν αυτή την ευκαιρία. Είναι μια πολύ σημαντική βοήθεια για όλους μας», επεσήμανε η Νεκταρία, υπογραμμίζοντας ότι το θέατρο αποτελεί μια ακόμα ευκαιρία κοινωνικοποίησης για τα μέλη των ομάδων αλλά και ψυχικής ανάτασης που έχουν πολύ ανάγκη τα εξαρτημένα άτομα.
«Μέσα από μια τέτοια διαδικασία βγαίνει κάποιος πολύ πιο δυνατός και φωτίζονται σημεία λειτουργικότητας δικιάς του, τα οποία ίσως δεν περίμενε ότι θα τα είχε. Παράλληλα αυτό οδηγεί σε μια αλληλουχία θετικής επίδρασης σε άλλες καθημερινές καταστάσεις: “Αφού τα καταφέρνω εδώ και έχω τη δύναμη να εκτεθώ μπροστά σε 300 άτομα γιατί να μην μπορώ να τα καταφέρω με το αλκοόλ ή άλλες ουσίες;», συμπλήρωσε ο Μάνος.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ
Κλείνοντας τη κουβέντα μας με τα μέλη των “ΚΕ-ΘΕΑΣΙΣ” και τους εθελοντές τους ρώτησα ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελαν να σταλεί μέσα από την παράσταση: «Λένε ότι μόνος σου μπορείς να πας πιο γρήγορα αλλά όλοι μαζί μπορείτε να πάτε πιο μακριά. Η δύναμη της ομάδας δηλαδή, αυτό είναι που βγαίνει μέσα από αυτή την προσπάθεια», μού απάντησαν.
Οι παραστάσεις
Η θεατρική παράσταση «Ορνιθες» του Αριστοφάνη παρουσιάζεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών (26/06) από τη θεατρική ομάδα «ΚΕ-ΘΕΑΣΙΣ» του Πολυδύναμου Κέντρου Χανίων, του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, την Κυριακή 26 Ιουνίου, στο Θέατρο των Λενταριανών στις 21:00, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Χανίων και το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας ΑμεΑ και Ισότητας.
Στις 27 Ιουνίου 2022 θα παρουσιάσει στο Ρέθυμνο στο Θέατρο “Ερωφίλη” στις 21:00, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και με την υποστήριξη του Δήμου Ρεθύμνης.
Και στις δύο παραστάσεις η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Σκηνοθεσία: Φαίη Ψωμαδάκη
Πρωτότυπη μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης
Χορογραφία – κινησιολογία: Νατάσα Πορτάλιου
Ενδυματολογία: ομάδα χειροτεχνίας συλλόγου οικογένειας ΚΕΘΕΑ Αριάδνη
Βοηθός σκηνοθέτη: Σταυρούλα Παπανικολάου
Παραγωγή: Ομάδα Πολυδύναμου Κέντρου Χανίων ΚΕΘΕΑ Αριάδνη
Τεχνικός Ηχου: Δημήτρης Καπενεκάκης
Ηχοληψία: Μάνος Παπαδάκης
Σκηνικά: Ε.Ν.στάση Τέχνης
Το «Πολυδύναμο Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης, με έδρα τα Χανιά» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5035309 είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη» 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).