Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

“Στροφή” στη Μαλοτήρα από Χανιώτες παραγωγούς

Διπλασιασμός των καλλιεργήσιμων εκτάσεων μαλοτήρας στον Ομαλό και όχι μόνο, καταγράφεται την τελευταία 5ετία!
Τα στοιχεία δείχνουν πως η συγκεκριμένη καλλιέργεια έχει πάρει δυναμικό χαρακτήρα, κερδίζοντας ολοένα και περισσότερους παραγωγούς που βλέπουν την ευκαιρία ώστε να ενισχύσουν το εισόδημα τους.
Η καλλιέργεια της μαλοτήρας συντελεί και στη μείωση του παράνομου μαζέματος άγριας μαλοτήρας που είχε μειώσει σημαντικά τους αριθμούς της στα Λευκά Όρη.

Η δασάρχης Χανίων κα Πολύμνια Σκλαβάκη

«Με βάση τα δικά μας στοιχεία αλλά και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας στο Οροπέδιο του Ομαλού υπάρχει αυξητική τάση και μεγάλο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια της μαλοτήρας» δηλώνει στα “Χ.Ν.” η δασάρχης Χανίων κα Πολύμνια Σκλαβάκη.
Η ίδια εξηγεί πως αυτή τη στιγμή η Δασική Υπηρεσία από κοινού με άλλες υπηρεσίες, το ΜΑΙΧ, το Ινστιτούτο υλοποιεί προγράμματα για την προστασία και ανάδειξη των αρωματικών φυτών της Κρήτης.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τη μαλοτήρα το ΜΑΙΧ δίνει έμφαση στην πιστοποίηση της μαλοτήρας καθώς αυτή τη στιγμή συγγενικά είδη της (sideritis) φύονται και σε άλλα μέρη της χώρας (Πελοπόννησο, Βόρεια Ελλάδα κ.α.) αλλά και στα υπόλοιπα Βαλκάνια και η τοπική ποικιλία να προστατευθεί με κάθε τρόπο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από λάθος είχε φυτευτεί στον Ομαλό τύπος σιδερίτη της Πελοποννήσου καθώς ο παραγωγός νόμιζε ότι ήταν μαλοτήρα και χρειάστηκε να εκριζωθεί, ενώ ανάλογα λάθη έγιναν και σε άλλες καλλιέργειες σε μικρότερα ύψη.
«Φυτεύεται μαλοτήρα και στον κάμπο των Χανίων και για σπόρο είναι καλή. Ωστόσο δεν μπορεί να θεωρηθεί μαλοτήρα καθώς για να έχει τα αιθέρια έλαιας της μαλοτήρας το φυτό θα πρέπει να φυτευτεί και να αναπτυχθεί σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων» επισημαίνει η κ. Σκλαβάκη.
Με βάση τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης που μας έδωσε η κ. Άννα Δασκαλάκη «το 2015 υπήρχαν 38,5 στρ. καλλιεργήσιμης μαλοτήρας και το 2019 έφτασαν τα 68 στρ.».
Σημειώνεται ότι τα πρώτα βήματα της καλλιέργειας μαλοτήρας στον Ομαλό είχε ξεκινήσει το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών με τον ερευνητή κ. Κώστα Οικονομάκη που είχε προχωρήσει σε πειραματικές καλλιέργειες του φυτού στο οροπέδιο σε μια προσπάθεια να προωθήσει την ανάπτυξή της.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα