Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

“Ταξίδι” στη Μινωική Κυδωνία μέσα από ψηφιακά εργαλεία

Η “κουζίνα” του Μινωικού ανακτόρου “αναδύεται” στα μάτια του επισκέπτη, που στη συνέχεια ανακαλύπτει το Μινωικό αρχείο της οδού Κατρέ και μπορεί να περιηγηθεί στο θρησκευτικό συγκρότημα της Δασκαλογιάννη!

Ολα αυτά με την ψηφιακή εφαρμογή που δημιούργησε η συνεργασία Πολυτεχνείου Κρήτης, Εφορίας Αρχαιοτήτων και της εταιρείας Aegean Solutions και η οποία παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων!
Μια πρωτότυπη δημιουργία, χρήσιμη στον επισκέπτη αλλά και στον κάτοικο των Χανίων που θα παρουσιαστεί σήμερα και αύριο από τις 18.00 έως τις 21.00 στα επιλεγμένα σημεία.
Πρόκειται για το έργο “Ancient Kydonia History Tour” – Πολυμεσική περιήγηση στην αρχαία Κυδωνία μέσα από παιγνιώδη μουσικά στοιχεία, με χρήση τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας, για το οποίο η προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων δρ. Ελένη Παπαδοπούλου υπογράμμισε τη συνεργασία μια σειράς φορέων για να δώσει αυτό το αποτέλεσμα.
Τα έξι σημεία της περιήγησης στην Αρχαία Κυδωνία όπως τα παρουσίασε η αρχαιολόγος κ. Εφη Πρωτοπαπαδάκη βρίσκονται:
• Το μινωικό μαγειρείο στην πλατεία Αγ. Αικατερίνης στην οδό Κανεβάρο (χώρος αποθήκευσης, παρασκευής, κατανάλωσης φαγητού).
• Το μινωικό αρχείο στην οδό Κατρέ, το διοικ. Κέντρο της Ανακτορικής Εγκατάστασης.
• Το θρησκευτικό συγκρότημα στην οδό Δασκαλογιάννη.
• Τάφος που βρίσκεται στο υπόγειο της πολυκατοικίας Λεντάρη, οδός Α. Παπανδρέου.
•Τάφος που βρίσκεται στο υπόγειο της πολυκατοικίας Μανωλικάκη, οδός Α. Παπανδρέου.
• Το υπόγειο ταφικό μνημείο στο ακίνητο Μαθιουλάκη στην οδό Χατζηδάκη.
Την εφαρμογή παρουσίασε ο κ. Γιάννης Κρητικός (Πολυτεχνείο Κρήτης), εξηγώντας τα σχετικά βίντεο και υπογραμμίζοντας πως για την περιήγηση υπάρχουν οδηγίες σε ελληνικά και αγγλικά ενώ τα σημεία επιλέχθηκαν και με κριτήριο την ασφάλεια του επισκέπτη. Η εφαρμογή είναι για Android και πολύ σύντομα θα βγει και για συσκευές της Apple.
Στην τοποθέτηση της η επιστημονική υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Κατερίνα Μανιά αναφέρθηκε στην καινοτομία του έργου που συνίσταται στην:
• Εφαρμογή ηχητικής επαυξημένης πραγματικότητας (Αudio Augmented Reality) για κινητές συσκευές με γεω-αναφορά, χωρικό ήχο και μουσική σε 6 ιστορικά σημεία της πόλης των Χανίων.
• Εφαρμογή ηχητικής επαυξημένης πραγματικότητας (Αudio Augmented Reality) για γυαλιά κεφαλιού Hololens στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων με φωνητική και διάδραση βλέμματος και χεριών (gestures), δυναμική προσαρμογή δυσκολίας.
• Σοβαρά παίγνια για την εκπαίδευση ιστορικής κληρονομίας σε οθόνη αφής μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.
Οι εφαρμογές αυτές «δίνουν τη δυνατότητα σε κατοίκους και επισκέπτες της πόλης να εξοικειωθούν με την ιστορική κληρονομιά των Χανίων και να τους παρακινήσουμε να εντρυφήσουν στην ιστορία της αρχαίας Κυδωνίας» αλλά και παράλληλα για «εκπαίδευση μέσω συναρπαστικών τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας και σοβαρών παιγνίων» εξήγησε η κ. Μανιά.
Για μια δημιουργία «που μπορεί να δώσει κάτι διαφορετικό στην πόλη και να αναδείξει τον ιστορικό της πλούτο» μίλησε για την εταιρεία Aegean Solution ο κ. Αλέξανδρος Τζωρτζακάκης που περιέγραψε το πλούσιο αντικείμενο εργασιών της επιχείρισης δίνοντας έμφαση στον “ψηφιακό πολιτισμό- τουρισμό”.

ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Την εμπειρία του “Επαυξημένου Μουσείου”- μια δεύτερη εφαρμογή του συγκεκριμένου έργου- παρουσίασε ο κ. Φώτης Γιαρισκάνης (Πολυτεχνείο). «Πρόκειται για ένα παίγνιο που προσκαλεί τον επισκέπτη να γνωρίσει την Αρχαία Κυδωνία μέσα στο αρχαιολογικό μουσείο και τον μεταφέρει στις τρεις ανακατασκευές πραγματικών αρχαιολικών χώρων που υπάρχουν μέσα στο Μουσείο» σημείωσε ο κ. Γιαρισκάνης. Μέσα από ιστορικές αφηγήσεις, τα εκθέματα ζωντανεύουν και ο επισκέπτης τα γνωρίζει καλύτερα μέσα από ένα παιγνίδι επαυξημένης πραγματικότητας.
Την πρωτότυπη μουσική που “ντύνει” τις εφαρμογές επιμελήθηκε (σύνθεση – ενορχήστρωση) ο μουσικός Γιάννης Παπατζανής, στη δουλειά του οποίου αναφέρθηκαν όλοι οι ομιλητές στην εκδήλωση. Τόνισε χαρακτηριστικά πως τη μουσική έπαιξε ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης, χρησιμοποιώντας αρχαία λύρα και άλλα 43 όργανα! Συνεργάτες της προσπάθειας ήταν η HUT Creative studio και η κ. Χαρά Σφυρή στο σχεδιασμό 3D. Για την Εφορεία Αρχαιοτήτων επικεφαλής της ομάδας ήταν η κ. Ε. Παπαδοπούλου και συμμετείχαν επίσης οι Δ. Ακτύπης , Ν. Χριστοδούλου, Ε.Πρωτοπαπαδάκη, Μ. Παπαδάκη, Α. Παπαναστασίου. Οι εργασίες τους αφορούσαν τη συντήρηση, την ψηφιακή προσαρμογή της αρχαιολογικής πληροφορίας, την τεκμηρίωση κα.
Η πρόταση κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2019, εντάχθηκε το 2020, με προϋπολογισμό 592.379 ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα