Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

“Το διπολυκάκι”: Μια ψυχογραφική ιστορία σε έναν ξεχωριστό χώρο τέχνης

Μέσα στη χωματερή χτυπιέται κι αλυχτά ένα… διπολυκάκι. Προσπαθεί να βάλει σε τάξη τη ζωή και τα σκουπίδια γύρω του, μα είναι αδύνατο. Η απογοήτευση έχει γίνει πια η δεύτερή του φύση. Μόνη του παρηγοριά και απόδραση απ’ τον ζόφο, τα τυράκια που βρίσκει ενίοτε στα σκουπίδια… Τι είναι όμως αυτή η ιστορία και πού την συναντήσαμε;

ΕΝΑΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ

To Chaniartoon βρέθηκε αυτές τις μέρες στην Θεσαλλονίκη όπου επισκέφθηκε έναν ιδιαίτερο χώρο τέχνης, την Toss Gallery ή αλλιώς Toss Creative Space. Στην ουσία αποτελεί έναν χώρο δημιουργικής έκφρασης ο οποίος απευθύνεται σε καλλιτέχνες που δεν μπορούν να εκφραστούν σε άλλους χώρους. Καθώς ο χώρος της τέχνης είναι αυστηρός, οι ευκαιρίες σε καλλιτέχνες που ασχολούνται με την εικονογράφηση και το κόμικ περιορίζονται κυρίως μόνο σε φεστιβάλ βιβλίου και κόμικ.
Ο χώρος αυτός, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης και ουσιαστικά συστεγάζεται με ένα κεντρικό μπαρ στην οδό Βαλαωρίτου. Έτσι τις δράσεις μπορεί να τις παρακολουθήσει από τη μία ο κόσμος που θα έβγαινε για ένα ποτό, αλλά από την άλλη και ο κόσμος που θα πήγαινε σε εκθέσεις και μουσεία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ ΣΤΗ… ΣΥΜΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

Η υπεύθυνη του χώρου, Θεανώ Γιαννέζη, καθώς βρέθηκε κάποια χρόνια στην Ινδονησία, είδε τι συμβαίνει εκεί ως προς το κομμάτι συλλογικότητα και τέχνη. Με την επιστροφή της στην Θεσσαλονίκη θέλησε να κάνει κάτι διαφορετικό στην πόλη και όχι έναν χώρο που θα έχει απλά κάδρα στον τοίχο. Η ιδέα είναι να υπάρχει μια συνολική εμπειρία στον θεατή, ενώ ταυτόχρονα ο καλλιτέχνης να δείχνει όλο τον χαρακτήρα και τις σκέψεις του. Όπως χαρακτηριστικά μας λέει «η όλη σκέψη είναι να μην κάνουμε αμήχανο τον άνθρωπο μέσα σε μία αίθουσα… γι’ αυτό βάζουμε πολλές φορές στη μέση της έκθεσης διαδραστικά εκθέματα». Τα πρότζεκτ επιλέγονται έτσι ώστε, σε όποια εικαστική κατηγορία κι αν ανήκουν, να εξελίσσονται ένα βήμα παραπάνω. Βέβαια στο όλο εγχείρημα υπάρχει και η απαραίτητη αυστηρότητα που χρειάζεται, ενώ προηγείται ένα μεγάλο διάστημα συζήτησης με τον καλλιτέχνη. Ζητούμενο είναι οι καλλιτέχνες να εκφραστούν, αλλά και να το διασκεδάσουν και όχι απλά να κάνουν μία έκθεση για οικονομικούς ή άλλους λόγους.

“ΤΟ ΔΙΠΟΛΥΚΑΚΙ” ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ

Στον χώρο αυτό φιλοξενείται αυτή τη στιγμή η έκθεση βασισμένη στο κόμικ “Το Διπολυκάκι”. Πρόκειται για ένα κόμικ που έχει δημιουργήσει η Μαρία-Ελισάβετ Κοτίνη και εκδόθηκε πρόσφατα από τον εκδοτικό οίκο Red Noir. Η Μαρία-Ελισάβετ γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη του 1988, είναι απόφοιτη της δραματικής σχολής του Κεντρικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, καθώς και της Νομικής σχολής του ΑΠΘ. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας θέατρου C for Circus, τραγουδίστρια και στιχουργός του ηλεκτρονικού συγκροτήματος M.A.T.E. (Meetings Along the Edge), αλλά και σκηνοθέτιδα, μοντέρ και παραγωγός της εναλλακτικής εταιρίας trash videos “Ursula Henares Prodaksionz”.
«Η Μαρία είναι μια καλλιτέχνιδα της πόλης, είναι μια ηρωίδα της πόλης, που όλοι την ξέρουμε σαν τραγουδίστρια της μπάντας M.A.T.E., με ποικίλα πρότζεκτ, όπως καραόκε, escape rooms κλπ. Είναι ένα άτομο το οποίο φέρνει ζωή μέσα στην κατάθλιψη της Θεσσαλονίκης», μας αναφέρει η Θεανώ, ενώ σχετικά με το κόμικ μας λέει πως «είναι ένα τρομερό κομιξάκι, με φοβερή πλοκή και αφήγηση, χάλια σχέδιο, αλλά ό,τι πρέπει γιατί καταφέρνει να σε ταξιδέψει τόσο καλά μέσα σε μόλις δώδεκα σελίδες… Η αφήγηση είναι πολύ δυνατή που είναι και το πιο σημαντικό, γιατί πολλά έργα, όσο ωραία κι αν είναι εικαστικά, τους λείπει η αφήγηση και χάνουν από εκεί. Ως υπεύθυνη του χώρου είπα ότι πρέπει να το δει κόσμος αυτό, το οραματίζομαι, μπορεί να γίνει φοβερή έκθεση γιατί εμπεριέχει μεγάλη εικαστικότητα μέσα… Είναι ένας καλλιτέχνης που τον χρειάζεται ο χώρος μας για να δούμε κι εμείς οι θεατές πως γίνονται πράγματα “out of the box”».

ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Στον χώρο διαβάζουμε το κόμικ της Μαρίας Ελισάβετ, σε μεγάλες εκτυπώσεις, μαζί με το “Doomed live”, το οποίο εμπεριέχεται κι αυτό στο ίδιο άλμπουμ. Στο κέντρο της αίθουσας συναντάμε δύο διαδραστικά εκθέματα, ένα μεγάλο επιτραπέζιο τύπου φιδάκι, το οποίο είναι εμπνευσμένο από “Το διπολυκάκι”, καθώς και δύο ακόμα παιχνίδια που συναντάμε σε παιδικά βιβλία. Τη βραδιά των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε μια ζωντανή performace, όπου η καλλιτέχνιδα αφηγήθηκε, με την απαραίτητη δραματοποίηση, όλη την ιστορία με συνοδεία ηλεκτρονικής μουσικής.
Μια όμορφη έκθεση, σε έναν ιδιαίτερο χώρο, ο οποίος καταφέρνει να δώσει χρώμα και ζωή στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Και χαρήκαμε ιδιαίτερα, όταν μάθαμε ότι ήδη συζητιέται και μια ακόμα έκθεση κόμικ, από δύο αγαπημένους καλλιτέχνες του φεστιβάλ. Ανυπομονούμε…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα