Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

“Βόλτα” στα Ιστορικά καφέ του κόσμου

Όταν οι Μύθοι έχουν τη μυρωδιά του Καφέ

Κατά τον 18ο αιώνα η γηραιά ήπειρος έγινε κοιτίδα πολιτισμού φιλοξενώντας καλλιτέχνες και δημιουργούς που έφευγαν από τις ΗΠΑ και την αυστηρή ποταπαγόρευση για να βρουν «καταφύγιο» και έμπνευση στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα έδωσε «φτερά» και στα εγχώρια ταλέντα που έψαχναν τον δημιουργικό οίστρο σε Καφέ, μπιστρό και μπαρ. Προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Πολιτικής άνθισαν στα Ιστορικά Καφέ, που διαχρονικά «μεθούν» με το άρωμα και τον χαρακτήρα τους όλους εκείνους που ψάχνουν κάτι παραπάνω από ένα φλιτζάνι καφέ, κάτι παραπάνω από ένα ποτό.
Tην ιστορία αυτή, τη γοητευτική άνθιση του ευρωπαϊκού –κυρίως- πολιτισμού, μέσα από τα Καφέ, διηγείται στην Πολιτιστική Διαδρομή ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμος Ιστορικών Καφέ» προβάλλοντας τις ιδιαιτερότητες και τα μοναδικά στοιχεία κάθε Καφέ.
Παρέα θα περιηγηθούμε στα σημαντικότερα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου, όλα μέλη του «Δρόμου Ιστορικών Καφέ», ανακαλύπτοντας τις γοητευτικές πλευρές τους, τη μακρά ιστορία τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα έκαναν τόσο μοναδικά και ανεπανάληπτα.
Καλωσορίσατε στο ταξίδι μας!

 

Café Slavia
(est. 1884, Πράγα, Τσεχία)

 

Το 1868 στην όχθη του Μολδάβα σχεδόν απέναντι από το Κάστρο της Πράγας, ξεκίνησε η κατασκευή του Εθνικού Θεάτρου. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1884, στον ίδιο δρόμο, εγκαινιάστηκε το ιστορικό Café Slavia, ένα μεγαλοπρεπές κτίριο, που χάρη στην προνομιακή του θέση, στο κέντρο της πόλης και ακριβώς δίπλα στο θέατρο, ήταν πάντοτε γεμάτο από ανθρώπους των Τεχνών, των γραμμάτων, της πολιτικής και της διανόησης.
Όταν το Café Slavia άνοιξε τις πόρτες του, το 1884, ήταν αριστοκρατικά και εντυπωσιακά διακοσμημένο, ένα πραγματικό κόσμημα. Οι τοίχοι του ήταν επενδεδυμένοι με ακριβή ταπετσαρία και από τα ταβάνια κρέμονταν περίτεχνοι πολυέλαιοι. Η γενική φιλοσοφία του διακόσμου του Καφέ βασιζόταν κυρίως στο στυλ Art Nouveau.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ήδη από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του, το Café Slavia προσέλκυσε καλλιτέχνες όλων των ειδών. Καθημερινά οι περισσότεροι από τους ηθοποιούς του θεάτρου, μουσικοί, σκηνοθέτες, συγκεντρώνονταν εκεί μετά από τις παραστάσεις για να απολαύσουν έναν καφέ, ένα ποτό. Το Café Slavia ήταν το αγαπημένο σημείο συνάντησης του συνθέτη Bedřich Smetana και του σκηνοθέτη Jaroslav Kvapil, αλλά και πολλών επιφανών οικογενειών της Πράγας, θεατρόφιλων και μουσικόφιλων, οι οποίοι μετά τις παραστάσεις που παρακολουθούσαν πήγαιναν εκεί για να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις, να πιουν ένα απεριτίφ.
Το Slavia φημίζεται ακόμη και σήμερα για το αψέντι του. Το «απαγορευμένο» ποτό που κυκλοφορούσε στην τσεχική πρωτεύουσα, το ποτό μέσα στο οποίο «χόρευε η σμαραγδένια νεράιδα», ένα από τα αγαπημένα πολλών καλλιτεχνών & ανήσυχων πνευμάτων της εποχής μπορούσε κάποιος να το απολαύσει στο Καφέ.
Μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το Slavia χρειάστηκε να ανοικοδομηθεί. Ωστόσο διατηρήθηκε το στυλ art deco στη διακόσμηση, οι τοίχοι επενδύθηκαν με μάρμαρο και ξύλο, ενώ προστέθηκαν πολλοί καθρέφτες που προσέδιδαν λάμψη και χαρακτήρα στο χώρο.
Το Slavia δεν έμεινε αλώβητο ούτε από τη λαίλαπα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το Καφέ πέρασε στην ιδιοκτησία του κράτους, άλλαξαν αρκετά στο εσωτερικό του, ωστόσο οι περισσότεροι από τους διάσημους θαμώνες του δεν το εγκατέλειψαν. O Τσέχος ζωγράφος και ποιητής Jiří Kolář, σύχναζε εκεί και καθόταν στο θρυλικό τραπέζι του, ενώ παραδίπλα μπορούσε κανείς να δει τους συγγραφείς Bohumil Hrabal και Josef Škvorecký και τον τσέχο πολιτικό & θεατρικό συγγραφέα Václav Havel, ο οποίος και διετέλεσε τελευταίος Πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας (από το 1989 μέχρι τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας το 1992) και πρώτος Πρόεδρος της Τσεχίας, με τους φίλους του να συζητούν.
Ο Havel ήταν εκείνος που προσπάθησε σθεναρά να ανοίξει και πάλι το Slavia μετά το προσωρινό του κλείσιμο κατά την Επανάσταση. Ο Havel μίλησε με λόγια φλογερά για τη σημασία του Slavia ως ένα από τα πολιτιστικά κέντρα και «τόπο συνάντησης διανοούμενων, φοιτητών και ηλικιωμένων της Πράγας». Είχε κατανοήσει στο απόλυτο τη σπουδαιότητα διασφάλισης της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς που «στεγαζόταν» σε αυτό το Καφέ. Τελικά το Καφέ επαναλειτούργησε στις 17 Νοεμβρίου του 1997 και συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία του μέχρι και τις μέρες μας.
Τον τελευταίο αιώνα, και παρά τις πολιτικές αντιξοότητες που ταλάνισαν τη χώρα, το Cafe Slavia εμπεδώθηκε ως το επίκεντρο της τσεχικής κουλτούρας. Οι συγγραφείς Karel και Josef Čapek, Arnošt Lustig, οι θεωρητικοί τέχνης Karel Teige και Vaclav Černý, οι ποιητές Vítězslav Nezval και Jaroslav Seifert, οι ζωγράφοι Jan Zrzavý και Václav Špála είχαν «στέκι» τους το Café Slavia. O δημοσιογράφος Ferdinand Peroutka συνήθιζε να κάθεται στο Café από όπου κατέγραφε την καθημερινότητα της πόλης που παλλόταν από γεγονότα, εξελίξεις, αλλαγές…
Σήμερα το Slavia τιμά το παρελθόν του και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Διατηρεί ζωντανή την παράδοσή του, προβάλλει με κάθε τρόπο τις σημαντικές προσωπικότητες που φιλοξενήθηκαν στο χώρο του και προσφέρει στους επισκέπτες του πολλά παραπάνω από έναν απλό καφε: Προσφέρει μαθήματα ιστορίας και πολιτισμού.

Info

CAFE SLAVIA
Smetanovo nábřeží 1012/2
info@cafeslavia.cz
www.cafeslavia.cz

Αρχική


www.facebook.com/HistoricCafesRoute
www.instagram.com/historiccafesroute
@historiccafesroute

* Πηγή φωτογραφιών https://historiccafesroute.com
*H στήλη «Βόλτα» στα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου είναι μια συνεργασία των «Χ.Ν» και του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμος Ιστορικών Καφέ».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα