Νοσηλεύτριες που στη βάρδιa τους έχουν μόνες τους την ευθύνη ολόκληρων νοσοκομειακών κλινικών. Πόστα σε γηροκομεία που “ποντάρουν” στην εθελοντική συνδρομή των ηλικιωμένων. Δομές για ανηλίκους που στερούνται επιστημονικού προσωπικού και Υπηρεσίες που έχουν στην αρμοδιότητά τους έναν ολόκληρο νομό και καλούνται να τα βγάλουν πέρα με μόλις 1 μόνιμο εξειδικευμένο υπάλληλο.
H υποστελέχωση σε Δήμους και Δημόσιο έχει χτυπήσει “κόκκινο” από τα χρόνια των μνημονίων. Ωστόσο, αν και τυπικά η χώρα έχει βγει από το καθεστώς της αυστηρής επιτροπείας, το πρόβλημα αντί να λύνεται επιδεινώνεται με τις υπηρεσίες να “βολεύονται” στην καλύτερη περίπτωση με την πρόσληψη συμβασιούχων που εργάζονται με πενιχρούς μισθούς και περιορισμένα δικαιώματα. Διαφορετικά απλώς… σηκώνουν τα χέρια ψηλά περιμένοντας πότε η κεντρική εξουσία θα εγκρίνει την πρόσληψη 2μηνιτών, 4μηνιτών ή 8μηνιτών.
Τα “Χ.ν.” παρουσιάζουν σήμερα ορισμένες ενδεικτικές περιπτώσεις ελλείψεων μόνιμου προσωπικού σε δημόσιες και δημοτικές δομές των Χανίων.
Δημοτικό Γηροκομείο
Το Δημοτικό Γηροκομείο υπολείπεται σε μόνιμο προσωπικό 20 άτομα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2008 δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου υπαλλήλου, με τους μόνιμους εργαζόμενους να ανέρχονται πλέον σε μόλις 36 άτομα αφού χρόνο με τον χρόνο οι παλαιότεροι συνταξιοδοτούνται. Πώς καλύπτονται οι ανάγκες; Με συμβασιούχους (αυτή την περίοδο 4μηνης διάρκειας) αλλά και ενίοτε την… εθελοντική συνδρομή των ίδιων των ηλικιωμένων όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην τραπεζοκομία. Η έλλειψη εργαζομένων καθιστά την ίδια στιγμή εξαντλητική την εργασία για τους εναπομείναντες υπαλλήλους. Ενδεικτικό ως προς αυτό είναι ότι κατά τις απογευματινές βάρδιες 1 μόνο νοσηλεύτρια έχει υπό την ευθύνη της 40 ηλικιωμένους.
Νοσοκομείο Χανίων
Η μεγαλύτερη δομή υγείας στον Νομό εδώ και χρόνια “φωνάζει” για τις ελλείψεις μόνιμου προσωπικού που αντιμετωπίζει. Ενδεικτικό των κενών που υπάρχουν σε ορισμένες ειδικότητες είναι ότι σε ολόκληρες κλινικές, όπως η Ορθοπεδική και η Χειρουργική, οι βραδυνές βάρδιες καλύπτονται από μόλις 1 νοσηλεύτρια! Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό αγγίζουν το 35-40% των αναγκών που υπάρχουν. Τραγική είναι και η κατάσταση σε ό,τι αφορά την καθαριότητα, όπου κατά τις βραδυνές ώρες την ευθύνη για τον καθαρισμό ολόκληρου του Νοσοκομείου έχει μόλις 1 εργαζόμενη – συμβασιούχος. Μεγάλες ελλείψεις παρατηρούνται ακόμα στον τομέα της φύλαξης αλλά και σε ειδικευόμενους γιατρούς, αφού οι νέοι γιατροί επιλέγουν στην πλειονότητά τους να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Πώς καλύπτονται οι ανάγκες σε γιατρούς; Με επικουρικούς που υπογράφουν συμβάσεις 2 ετών. Και σε αυτή την περίπτωση, η λύση των συμβασιούχων τείνει να γίνει κανόνας για την στελέχωση του Ιδρύματος.
Παράρτημα Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανίων
Το παράρτημα προστασίας Παιδιών και Νέων Χανίων, που υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και Κοινωνικών Υποθέσεων, φιλοξενεί 23 παιδιά που στερούνται σταθερού, υποστηρικτικού οικογενειακού περιβάλλοντος. Κι όμως μια τόσο ευαίσθητη δομή δεν διαθέτει ούτε 1 μόνιμο υπάλληλο – επιστημονικό προσωπικό. Οι τελευταίοι 10 εργαζόμενοι επιστήμονες (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, παιδαγωγοί κ.ά.) έφυγαν στις αρχές του περασμένου Μαρτίου από το Κέντρο, όταν έληξε η σύμβαση 1 έτους που είχαν υπογράψει. Εκτοτε… ουδέν.
Υπηρεσία Δόμησης
Η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων μέσα από στοιχεία του ΤΕΕ αναδείχθηκε πρόσφατα 3η πανελλαδικά, μετά τις ΥΔΟΜ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, σε αριθμό έκδοσης αδειών. Πόσες άδειες εξέδωσε τον τελευταίο 1,5 χρόνο που λειτουργεί το ηλεκτρονικό σύστημα; 3.415. Πόσοι υπάλληλοι διεκπεραίωσαν αυτές τις άδειες; Μόλις 6 (3 στο τμήμα έκδοσης αδειών και 3 στο τοπογραφικό) που καλούνται καθημερινά να ξεπεράσουν τα όριά τους. Σύμφωνα με παλαιό στέλεχος της υπηρεσίας χρειάζονται τουλάχιστον 10 για να διεκπεραιώνονται με ικανοποιητικό ρυθμό οι υποθέσεις. Να σημειωθεί σχετικά ότι πρόκειται για μια υπηρεσία που εξυπηρετεί ολόκληρο τον Νομό, την ίδια στιγμή που το γειτονικό Ρέθυμνο διαθέτει 2 πολεοδομίες και οι νομοί Ηρακλείου και Λασιθίου από 3 ο καθένας.
Κτηματική Υπηρεσία Χανίων
Πρόκειται για την Υπηρεσία που έχει την ευθύνη των αιγιαλών σε έναν νομό που βρέχεται από τη θάλασσα σχεδόν από όλες τις πλευρές. Μια υπηρεσία με τεχνικό χαρακτήρα που έχει, όμως, μόλις 1 πολιτικό μηχανικό. Πόσοι θα έπρεπε να στελεχώνουν το γραφείο ώστε να μπορεί να λειτουργεί εύρυθμα; 4 Π.Ε. πολιτικοί μηχανικοί και 2 Τ.Ε. τοπογράφοι. Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει ευρέως σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, στην Κτηματική Υπηρεσία η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών, δεν προβλέπεται η κάλυψη των κενών με συμβασιούχους και βεβαίως το έργο του μηχανικού δεν μπορούν να συνδράμουν διοικητικοί υπάλληλοι που δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης, σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων στις ΔΟΥ Χανίων – Ρεθύμνου, υπάρχει τώρα και τουλάχιστον 3 χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το έργο της Υπηρεσίας, τους χρόνους διεκπεραίωσης των υποθέσεων κ.λπ.
Εφορεία Αρχαιοτήτων
Ενα τεράστιο όγκο εργασιών που αφορά δεκάδες υποθέσεις ιδιωτών οι οποίες απαιτούν, μεταξύ άλλων, αυτοψίες, εγκρίσεις εργασιών κλπ μέσα στην παλιά πόλη και την ευρύτερη κηρυγμένη ζώνη των Χανίων, όπως και έργα σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους και εκτελούνται με αυτεπιστασία, καλείται να φέρει σε πέρας μόλις 1 μόνιμος αρχιτέκτονας μηχανικός της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων. Ο φόρτος της δουλειάς είναι τέτοιος που αναπόφευκτα δημιουργούνται μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ την ίδια στιγμή οι συνθήκες εργασίας είναι εξουθενωτικές. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο από τις αρχές του 2019 όταν συνταξιοδοτήθηκε ο έτερος μόνιμος μηχανικός που υπήρχε. Πώς αντιμετωπίζεται; Μερικώς με 1-2 εξωτερικούς πολιτικούς μηχανικούς που υπογράφουν συμβάσεις έργου. Πόσοι χρειάζονται για να “ανασάνει” η Υπηρεσία και να “τρέξουν” οι υποθέσεις; Τουλάχιστον 3 μόνιμοι μηχανικοί. Κι όλα αυτά σε μια πόλη που περηφανεύεται – και δικαίως – για τον αρχιτεκτονικό της πλούτο, ο οποίος αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Ιστορικό Αρχείο Κρήτης
Το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο Αρχείο της Ελλάδας μετά τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Ιδρύθηκε στα Χανιά το 1920 και φυλάσσει περίπου 1.000.000 ιστορικά έγγραφα, ιστορικές και ιδιωτικές συλλογές, αρχεία Κρητών Αγωνιστών, της Τουρκικής Διοικήσεως Κρήτης, της Κρητικής Πολιτείας, της Γερμανικής Κατοχής κ.ά.
Κι όμως παρά τους ιστορικούς θησαυρούς που φιλοξενεί το Αρχείο το μόνιμο προσωπικό που διαθέτει είναι μόλις 2 άτομα, ενώ υπηρετεί κι ένας εκπαιδευτικός με απόσπαση. Το κυριότερο, ωστόσο, είναι ότι από το Αρχείο λείπουν βασικές ειδικότητες, όπως για παράδειγμα εκείνη του συντηρητή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διατήρηση των σπάνιων εγγράφων και των πολύτιμων αντικειμένων που φιλοξενεί το Αρχείο. Πώς “μπαλώνονται” οι μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν σε προσωπικό; Συχνά με φοιτητές που κάνουν την πρακτική τους και συνδράμουν όπως μπορούν το έργο του ΙΑΚ…