Συνέντευξη στα “Χ.ν.” με αφορμή την εκδήλωση
“Η κουλτούρα του κρασιού μέσα από τα Ιστορικά Καφέ, μια κοινή διαδρομή αιώνων…”
που φιλοξενείται απόψε στο Ιστορικό Καφέ Κήπος
Ο “δρόμος των ιστορικών καφέ” και η συμβολή του στον τοπικό πολιτισμό αλλά και τον τουρισμό των πόλεων στις οποίες βρίσκονται, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησής μας με τη Ραφαέλα Καρία εκπρόσωπο του δρόμου ιστορικών καφέ στην Ιταλία και συνεργάτιδα του συμβουλίου της Ευρώπης με ειδίκευση στις πολιτιστικές διαδρομές.
Η κα Καρία βρίσκεται στα Χανιά για την εκδήλωση με θέμα «Η κουλτούρα του κρασιού μέσα από τα Ιστορικά Καφέ, μια κοινή διαδρομή αιώνων…» που διοργανώνεται στις 9 το βράδυ στο ιστορικό καφέ “Κήπος” ενώ είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, από το οποίο δήλωσε εντυπωσιασμένη.
• Ποια είναι η σημασία των ιστορικών καφέ για την Ευρώπη γενικά και για τα Χανιά ειδικότερα;
«Αυτά τα καφέ κρατούν στους τοίχους τους όλη μας της πολιτιστική κληρονομία. Καθημερινή ζωή, πολιτική, τέχνες, πολιτισμός. Στην Ιταλία και ιδιαίτερα στην δική μου περιοχή, στο Τορίνο, μέσα στους αιώνες, τα καφέ κρατούν το δικό τους κομμάτι της ιστορίας.
Εσείς εδώ είστε ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός. Αλλά το να προσελκύσει τουρίστες, μπορεί ο καθένας να το πετύχει αν έχει ήλιο και θάλασσα. Όμως είναι πολύ πιο ουσιαστικά τα οφέλη που προκύπτουν αν μπορείς να προσφέρεις περισσότερα. Πρέπει να αντιληφθούμε πως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, δεν ζητούν τα ίδια πράγματα από τις διακοπές τους.
Έχετε πραγματικά υπέροχες παραλίες αλλά ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνο το καλοκαίρι, γιατί να προσελκύσεις επισκέπτες από το Πάσχα;
Επίσης, πολλές φορές οι άνθρωποι όταν ταξιδεύουν, περνούν από έναν χώρο, από ένα καφέ και δεν ξέρουν την ιστορικότητα του. Εσύ πρέπει να τους πεις την ιστορία σου για να την μάθουν. Αυτό ακριβώς είναι που έρχεται να κάνει το δίκτυο των ιστορικών καφέ.
Η Κρήτη δεν χρειάζεται περισσότερους τουρίστες, σίγουρα όμως χρειάζεται έναν διαφορετικό τύπο επισκεπτών.
• Πιστεύετε πως διαμορφώνεται ένα τέτοιο κοινό επισκεπτών αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη;
Σίγουρα υπάρχει αλλά αφορά κυρίως αυτή τη στιγμή τους μεγαλύτερους. Εκεί που πρέπει να δώσουμε έμφαση είναι η καλλιέργεια των νέων. Αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι.
Όταν πηγαίναμε εμείς στο σχολείο η εκπαίδευση έδινε μεγάλη έμφαση στον πολιτισμό. Τώρα αυτό το έχουμε χάσει. Ο κόσμος αλλάζει, οι νέες τεχνολογίες έχουν σαρώσει τα πάντα. Κι εμείς πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες για να προωθήσουμε το δικό μας έργο να ενισχύσουμε την παρουσία των καφέ και κυρίως την ενημέρωση του κοινού για την ύπαρξή τους και την ιστορία τους!
• Πόσο σημαντικό είναι για τα ιστορικά καφέ της Ευρώπης να συνδεθούν σε ένα δίκτυο ιστορικών καφέ;
Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, επειδή διαφορετικές κουλτούρες αλληλεπιδρούν. Οι λαοί μεταξύ τους είναι όλοι διαφορετικοί και διαφορετική είναι και η κουλτούρα του καφέ τους, ο τρόπος που χρησιμοποιούν δηλαδή τους χώρους. Στην Ισπανία, όπως και εδώ, οι άνθρωποι έρχονται για καφέ το απόγευμα και μένουν μέχρι το βραδάκι. Στην Αυστρία ή στην Γερμανία, είναι πολύ πιο βιαστικοί. Εκεί τον χειμώνα, μπορούν να μείνουν για ώρες σε ένα καφέ, γύρω απ΄το τζάκι.
Μιλάμε δηλαδή για ένα δρόμο, όχι με την κυριολεκτική έννοια του να μεταφερθεί κανείς από το ένα μέρος στο άλλο αλλά με την έννοια του να μεταφερθεί γνώση, κουλτούρα, πληροφορίες, για μέρη που έχουν κοινή ιστορική κληρονομιά σε ένα διαφορετικό πλαίσιο.
• Πόσο δύσκολο ήταν το διάστημα της πανδημίας;
Ήταν πολύ δύσκολο πραγματικά γιατί δεν μπορούσες να απολαύσεις καμία πολιτιστική δραστηριότητα. Απλώς έπρεπε να κάθεσαι σπίτι. Πώς να προωθήσεις ένα καφέ, έναν προορισμό, όταν τα καφέ είναι κλειστά;
Αυτό που κάναμε ήταν να σχεδιάσουμε για την επόμενη μέρα. Κάναμε πολύ δουλειά μέσω webinars με αντιπροσώπους των ιστορικών δρόμων από άλλες χώρες της Ευρώπης.
• Ποια είναι τα επόμενα βήματα για τον δρόμο των ιστορικών καφέ;
Τώρα κάνουμε αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία με τους δρόμους του κρασιού. Τα Ιστορικά Καφέ και το Κρασί αντιπροσωπεύουν δύο θεματικές που συνδέονται εδώ και αιώνες στενά με την ιστορία της ανθρωπότητας αλλά και με την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών και μεσογειακών κοινωνιών.
Στην συνέχεια θα γίνει μια συνεργασία με τους δρόμους της σοκολάτας. Και αυτό θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Φυσικά αυτό για το οποίο εργαζόμαστε είναι η πιστοποίηση του συμβουλίου της Ευρώπης. Και όταν θα την λάβουμε, αυτό θα είναι μόνο η αρχή, γιατί από εκεί και πέρα, έχουμε να αποδείξουμε ότι πράγματι αξίζαμε αυτήν την πιστοποίηση.
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Ο Δρόμος Ιστορικών Καφέ συναντά το Δρόμο του Κρασιού σε μια εκδήλωση με θέμα «Η κουλτούρα του κρασιού μέσα από τα Ιστορικά Καφέ, μια κοινή διαδρομή αιώνων…» η οποία θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 9 μ.μ. στο Ιστορικό Καφέ «Κήπος» στα Χανιά. Στόχος της εκδήλωσης είναι να προβάλλει τη σπουδαιότητα της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιστορικών Καφέ, της οινοποιίας, του κρασιού, και των παραγώγων του, αλλά παράλληλα να προωθήσει τις δυο Πολιτιστικές Διαδρομές (και άρα τις πόλεις από όπου περνούν) ως τουριστικούς προορισμούς ιδιαίτερης αξίας και αισθητικής.
«Τοπόσημο πολιτισμού το Μουσείο Τυπογραφίας»
Εντυπωσιασμένη από την επισκέψή της στο Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη, δήλωσε στα «Χ.ν.» η κα Καρία:
«Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το Μουσείο Τυπογραφίας, το οποίο ειλικρινά με εντυπωσίασε. Αυτό το Μουσείο, ανήκει στην βιομηχανική σας κληρονομιά και το γεγονός ότι είναι το μοναδικό στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντικό. Το ιστορικό καφέ «Κήπος» από την στιγμή που πιστοποιηθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως πολιτιστική κληρονομιά, μπορεί να βασίζεται στο Μουσείο Τυπογραφίας. Η συνεργασία αυτών των σημαντικών τοπόσημων του πολιτισμού είναι θεμελιώδης για την ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας της διαδρομής».