Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ραγδαίες εξελίξεις στην αγορά ελαιολάδου

Ραγδαίες και πρωτόγνωρες εξελίξεις φαίνεται να έχει προκαλέσει τελευταία στη διεθνή αγορά ελαιολάδου η σημαντικά μειωμένη παραγωγή της Ισπανίας και Ιταλίας τη χρονιά  που πέρασε.
Η σημαντική αύξηση των τιμών παραγωγού που σημειώθηκε τις τελευταίες βδομάδες στην Ισπανία σαν συνέπεια της μειωμένης παράγωγης και οδήγησε μέχρι και 4 ευρω/κιλό προκάλεσε κινήσεις απελπισίας σε εξαγωγικές Βιομηχανίες της χώρας και πυροδότησε ποικίλες αλυσιδωτές αντιδράσεις που επεκτάθηκαν διεθνώς.
Οι αντιδράσεις αυτές που άρχισαν με επανεισαγωγές  Ισπανικών λαδιών από την Ιταλία στην ίδια την Ισπανία, συνεχίστηκαν με αιφνίδιες γενικές αυξήσεις των τιμών στην Ελλάδα και οδήγησαν τελικά στην εσπευσμένη απόφαση της Ε.Ε. για αύξηση του ορίου εισαγωγών από την Τυνησία.
Ωστόσο, η όλη κατάσταση έχει φέρει σε δίλημμα αρκετές   Βιομηχανίες τυποποίησης της Ισπανίας μερικές από τις οποίες αποφάσισαν να ακυρώσουν Συμβάσεις με μεγάλες αλυσίδες του Εξωτερικού καταβάλλοντας σημαντικά πρόστιμα, προκειμένου να μην οδηγηθούν σε πτώχευση!.

Επανεισαγωγές ελαιολάδου στην Ισπανία από Ιταλία!
Εναυσμα των εξελίξεων αποτέλεσε η  επανεισαγωγή στην Ισπανία έξτρα παρθένων Ελαιολάδων από Ιταλικές Βιομηχανίες τυποποίησης. Το γεγονός σχολιάστηκε πικρόχολα από Ισπανικά Μ.Μ.Ε.  τα οποία σημείωναν ότι οι Ιταλοί αποδεικνύονται «πολύ καλύτεροι έμποροι»  αφού κατάφεραν να πουλούν στην Ισπανία ελαιόλαδο σε τιμές υψηλότερες από εκείνες με τις οποίες το είχαν αγοράσει από εκεί προ μερικών μηνών.
Ετσι η παραδοσιακή εμπορική πορεία της ροής χύμα ελαιολάδου από Ισπανία, Ελλάδα, Τυνήσια κ.α. προς Ιταλία φαίνεται να αντιστρέφεται ιστορικά για πρώτη ίσως φορά αφήνοντας άναυδους τους Ισπανούς, οι όποιοι έχοντας τελευταία αποκτήσει τον μεγαλοϊδεατισμό του “παγκοσμίου πρώτου” στην παραγωγή δεν μπορούν να πιστέψουν ότι υστερούν στον τομέα της εμπορίας.
Οπωσδήποτε συμμετοχή Ελληνικών  χύμα λαδιών σε αυτού του είδους τις Ιταλικές εξαγωγές στην Ισπανία, δεν αναφέρεται. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να   αποκλείσει μια τέτοια περάτωση παρά το ότι η υψηλή ποιότητά τους ενδεχομένως  να τα κρατεί για ιδία χρήση στην ιδία την Ιταλία!

Screen shot 2015-07-30 at 5.18.24 PMΑύξηση των τιμών στην Ελλάδα “δώρον άδωρον” για πολλούς παραγωγούς
Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ισπανία είχαν ως συνέπεια να παρουσιαστεί μία γενική άνοδος των τιμών του ελαιολάδου στην Ελλάδα, η οποία προκλήθηκε από αυξημένη ζήτηση από πλευράς Ιταλών.
Σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 28-7-15 (βλέπε www.sedik.gr) οι τιμές για το έξτρα Παρθένο έφτασαν και μέχρι 3,61 ευρώ /κιλό στον Α.Σ. Ζάκρου και την Επιχείρηση ΑΕΡΑΚΗ στη Σητεία, ενώ ακόμη υψηλότερα μέχρι 3,90 ευρώ/κιλό έφτασαν στον Α.Σ. ΕΛΑΙΩΝΑΣ των Γαργαλιάνων στην Πελοπόννησο.
Παράλληλα, όπως μας πληροφόρησε και ο Α.Σ. Παπαγιαννάδων Σητείας προχθές πέτυχε τιμή 3,74 ευρώ/κιλό για 84 τόνους έξτρα παρθένο.
Ωστόσο, η αύξηση αυτή φαίνεται να αποβαίνει “δώρον άδωρον” για τους μικρούς Έλληνες παραγωγούς.
Πρώτον γιατί έρχεται αρκετά καθυστερημένη και αφορά τα τελευταία αποθέματα τα οποία, κατά τις εκτιμήσεις εμπλεκόμενων στην εμπορία είναι αρκετά περιορισμένα και ανέρχονται  μόλις στο 20% της παραγωγής και κατά βάση ανήκουν σε μεγάλους παραγωγούς.
Δεύτερο γιατί συμπίπτει με την περίοδο των προβλημάτων του Ελληνικού Τραπεζικού συστήματος οπότε το πλείστο των αγοραπωλησιών ελαιολάδου κινείται μόνο στο πλαίσιο των ενδο-Τραπεζικών συναλλαγών, οι οποίες δεν επιτρέπουν στους παραγωγούς ελεύθερη αξιοποίηση των χρημάτων τους.
Από την άλλη πλευρά φαίνεται να εξακολουθεί να ισχύει η άποψη που υποστηρίζουν αρκετοί  μεγάλοι παραγωγοί ότι «αυτή την περίοδο το ελαιόλαδο αποτελεί νόμισμα ισχυρότερο από το ευρώ!»

TH3Αυξάνεται κατά 25.000 τόνους το όριο εισαγωγών από Τυνησία με απόφαση της Ε.Ε.
Ως επιστέγασμα των εξελίξεων στην Ισπανία ήρθε χωρίς καθυστέρηση η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) με την οποία αυξάνεται η ετήσια ποσόστωση για (αδασμολόγητες) εισαγωγές ελαιολάδου από την Τυνήσια κατά 25.000 τόνους
Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες στις 20 Ιουλίου σε κοινή συνέντευξη Τύπου από την κα Federica Mogherini, ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και τον πρωθυπουργό της Τυνησίας κ. Hambib Εssid και φαίνεται να αποτελεί μέτρο που λαμβάνεται στο πλαίσιο της Κ.Α.Π. και αποβλέπει στη «μη διαταραχή της αγοράς» συμφωνα με τις προβλέψεις των κανονισμών.
Οπωσδήποτε το μέτρο εφαρμόστηκε αρκετά γρήγορα και μάλιστα με αιτήματα που δεν φαίνεται να υποβλήθηκαν από την πλευρά των ενδιαφερόμενων χώρων, αλλά από την πλευρά των βιομηχανιών!
Τελικά, οι εισαγωγές ελαιολάδου της Ε.Ε. από την Τυνησία που ήταν σε ετήσια ποσόστωση 56.700 τόνους, με την νέα απόφαση ανέρχονται πλέον συνολικά σε 81.700 τόνους ετησίως. Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε θα παύσουν να ισχύουν οι μηνιαίες ποσοστώσεις εξαγωγών που είχαν καθοριστεί από την Ε.Ε. στις αρχές του τρέχοντος έτους.
Υπόψην ότι πάνω από το 70% του ελαιολάδου της Τυνησίας εξάγεται στην Ε.Ε., ως επί το πλείστον στην Ιταλία και την Ισπανία, οι οποίες  υπέστησαν σημαντικές μειώσεις στην ελαιοπαραγωγή τους την τελευταία χρονιά. Από την άλλη πλευρά η Τυνησία είχε μια εξαιρετική παράγωγη και εξήγαγε από τον Νοέμβριο του 2014 έως το τέλος Ιουνίου του 2015 μια ποσότητα 242.000 τόνων ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας.

TH4Η επικινδυνότητα του όγκου της Ισπανικής παραγωγής
Οπωσδήποτε οι τελευταίες εξελίξεις προκαλούν γενικότερους προβληματισμούς και ερωτηματικά για τις ανωμαλίες και «διαταραχές» -όπως τις ονομάζει η Ε.Ε.- που μπορεί να προκαλέσουν οι διακυμάνσεις της τεράστιας Ισπανικής παράγωγης στην  παγκόσμια αγορά ελαιολάδου.
Είναι φανερό ότι η Ισπανική παράγωγη, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% της παγκόσμιας και το 55% της Ευρωπαϊκής έχοντας επεκταθεί σε περιοχές με σχετικά ακραίες για την ελιά κλιματικές συνθήκες, είναι φυσικό να παρουσιάζει τεράστιες διακυμάνσεις. Αυτό έχει συμβεί τα δύο περασμένα χρόνια όποτε από την υπερπαραγωγή του 1,8 εκ. τον. το 2013/4 έπεσε στο 0,8 εκ. τον. το 2014/5 προκαλώντας πράγματι ισχυρές αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά και σε ό,τι αφορα τις εμπορικές συμφωνίες και σε ό,τι αφορα τις τιμές παραγωγού και καταναλωτή.
Το γεγονός ασφαλώς θα πρέπει να απασχολήσει την Ε.Ε., η οποία αν θέλει πράγματι κάποια σταθερότητα στην αγορά θα πρέπει να μελετήσει τη δημιουργία ρυθμιστικών αποθεμάτων τα οποία να διαθέτει ανάλογα με τις διακυμάνσεις της Ευρωπαϊκής παραγωγής.
Το σύστημα της ιδιωτικής αποθεματοποίησης σε περιόδους υπερπαραγωγής αποδείχθηκε γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό, ενώ το άνοιγμα αδασμολόγητων εισαγωγών απο τρίτες χώρες σε περιόδους μειωμένης παραγωγής είναι ατελέσφορο αφού και αυτές αναπροσαρμόζουν ταχύτατα τις τιμές τους με εκείνες της Ε.Ε.

TH6Ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη! Τα μυστικά των υγιεινών επιδράσεων του ελαιολάδου!    
» Υπάρχουν μονό σε έξτρα παρθένα ελαιόλαδα και τους προσδίδουν αντι-καρκινικές, αντι-φλεγμονώδεις, αντι-αλτσχάιμερ και αντι-χολινεργικές δράσεις Διεθνείς Επιστημονικές Εταιρείες ζητούν να προσμετρούνται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου
Εκπρόσωποι της Διεθνούς Εταιρείας Ελαιοκανθάλης (OIS) και του Συνδέσμου Ελαιοκανθάλης της Ανδαλουσίας (ODS), πραγματοποίησαν συνάντηση με το Δ.Σ.Ε (Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου) κατά την οποία παρουσίασαν τους στόχους τους να διαδώσουν τα οφέλη για την υγεία των Εξτρα Παρθένων Ελαιολάδων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ελαιοκανθάλη και Ελαιασίνη.
Οι ουσίες αυτές θεωρούνται πολύ σημαντικές, γιατί σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα θεωρούνται ότι προσδίδουν στο ελαιόλαδο αντι-καρκινικές, αντι-φλεγμονώδεις, αντι-αλτσχάιμερ  και αντι-χολινεργικές δράσεις του.
Κατά τη συνάντηση αυτή στην οποία μετείχαν η δρ Mercedes Fernández, Δ/ντρια κ. Livia Oliva καθώς και οι δόκτορες Meillou και Amerigo και ο Ελληνας κ. Μαγιάτης, προτάθηκε στο ΔΣΕ να περιληφθέν στις αναλύσεις του ελαιολάδου συγκεκριμένες εξετάσεις με τις οποίες μπορεί μέσα σε 30 λεπτά να προσδιοριστεί εάν ένα δείγμα λαδιού περιέχει Ελαιοκανθάλη και Ελαιασίνη και σε ποια περιεκτικότητα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο δρ Amerigo ενημέρωσε το ΔΣΕ για τις δραστηριότητες του Φορέα του στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με  τις αποδεδειγμένες ευνοϊκές επιδράσεις στην υγεία του πλούσιου σε Ελαιοκανθάλη Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου (ΕΠΕ) και υπογράμμισε τις αντι-φλεγμονώδεις, αντι-καρκινικές και αντι-Alzheimer ιδιότητές του καθώς και τον ρόλο του στη μείωση της χοληστερίνης. Ιδιαίτερα τόνισε ότι «40 ml. Εξτρα Παρθένου Ελαιολάδου πλούσιου σε Ελαιοκανθάλη είναι ισοδύναμο με  250 mg ibuprofen.
Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη να ενημερωθούν οι Αρχιμάγειροι για τη σημασία της καθημερινής χρήσης Εξαιρετικου Παρθένου Ελαιολάδου πλούσιου σε Ελαιοκανθάλη ως βάσης για μια υγιεινή διατροφή.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων, προτάθηκε η ανάπτυξη  συνεργασιών του ΔΣΕ, των Ιατρικών Εταιρειών και των Σχολών Μαγειρικής, τόσο στην Ισπανία όσο και στο εξωτερικό για  την προώθηση αυτού του τύπου ελαιολάδου, ενώ παράλληλα  εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τη δημιουργία ενός ψηφιακού αρχείου, που θα περιέχει όλα τα επιστημονικά στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί για τα πλούσια σε Ελαιοκανθάλη Εξτρα παρθένα ελαιόλαδα και τα οφέλη τους στην υγεία του ανθρώπου.

* Ο Δρ Νίκος Μιχελάκης, είναι Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων.
Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ και μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ιδίου. “nmixel@otenet.gr”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα