Μια γνωριμία με τον τρόπο απόσταξης της τσικουδιάς είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στη Σούδα στην εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου.
Στο χώρο του Παραδοσιακού Σπιτιού λειτούργησε κανονικό καζάνι όπου το μέλος του συλλόγου κ. Γιάννης Φωκάς έδειξε τον τρόπο παραγωγής, το στήσιμο του καζανιού, το βράσιμο των στράφυλων, μέχρι την παραγωγή του προϊόντος.
«Αφού πατήσαμε πριν από 40 ημέρες τα σταφύλια, ήρθε η ώρα να φτιάξουμε την τσικουδιά μας» σημείωσε ο κ. Φωκάς.
«Τα στράφυλα που είχαμε μαζέψει και είχαμε αποθηκεύσει μετά τα «τρυγοπατήματα» του Σεπτεμβρίου τα αποστάζουμε σε καζάνι που μας έδωσε το ΜΑΙΧ. Είναι ένα ωραίο έθιμο που θέλουμε να το κάνουμε κάθε χρόνο για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλιότεροι» δήλωσε στα «Χ.Ν.» ο προέδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σούδας κ. Δημήτρης Κλωθάκης.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σούδας πρόσφατα αναβίωσε τον «κωλοβρέχτη» το παλιό ψάρεμα αλλά και άλλα έθιμα της Κρήτης καθώς όπως τόνισε ο κ. Κλωθάκης, «πολλά παιδιά μεγαλώνουν στις πόλεις και είναι καλό να γνωρίσουν την παράδοση μας».
Δίπλα στο καζάνι λειτουργούσε και ψησταριά που πρόσεφερε στον κόσμο ψημένο ψωμί, κάστανα και αργότερα μπριζόλες, ενώ οι παρευρισκόμενοι σερβιρίστηκαν άφθονη τσικουδιά.Την εκδήλωση παρακολούθησαν σπουδαστές από το ΜΑΙΧ, αλλά μέλη του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας.