O ρατσισμός, οι διακρίσεις αλλά και οι ξενόφοβες εκδηλώσεις και πρακτικές δεν σταμάτησαν να υφίστανται ακόμη και την περίοδο της πανδημίας στην χώρα μας, αποδεικνύοντας περίτρανα πως ούτε ένα σοβαρό θέμα υγείας, αφενός δεν φρενάρει όλους αυτούς που σκοπεύουν να ασκήσουν βία κατά παντός υπερασπιστή των προσφύγων και μεταναστών, ακολουθώντας πιστά την γραμμή συνεχούς άσκησης απειλών και τρομοκρατίας σε βάρος όλων όσων βρίσκονται στην Ελλάδα και βρίσκουν καταφύγιο από πολέμους και πολιτικές διώξεις, και αφετέρου εντείνει το κλίμα ανησυχίας για την παρατεταμένη ακροδεξιά στροφή μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού.
Mία στροφή που έγινε αισθητή τα προηγούμενα χρόνια με την απλόχερη πριμοδότηση της Χρυσής Αυγής αλλά και άλλων πιο light ακροδεξιών ομάδων που εμφανίστηκαν από το πουθενά, εκμεταλλευόμενες εθνικά θέματα και χειρισμούς τους από την προηγούμενη ιδίως κυβέρνηση.
Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας αποτυπώνει λοιπόν με έκθεσή του τις τάσεις της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα για το 2020.
Πρόκειται για τη δέκατη κατά σειρά Ετήσια Έκθεση που δημοσιεύει το Δίκτυο, αποτυπώνοντας τις ποσοτικές και ποιοτικές τάσεις του τοπίου της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα.
Ρατσιστική βία
Κατά τη διάρκεια του 2020, μιας ιδιαίτερης χρονιάς εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, τα μέλη του Δικτύου κατέγραψαν, μέσω συνεντεύξεων με τα θύματα, 107 περιστατικά ρατσιστικής βίας, με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
• Σε 74 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες, πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο, λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας ή/και χρώματος, υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της σύνδεσής τους με πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και δομές φιλοξενίας ή παροχής άλλων υπηρεσιών στις εν λόγω ομάδες.
• Σε 30 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤKI άτομα.
• Σε 3 περιστατικά στοχοποιήθηκαν Έλληνες πολίτες λόγω εθνοτικής καταγωγής.
• Τέλος, σε 50 περιστατικά στοχοποιήθηκαν περισσότερα του ενός θύματος, ενώ σε 77 περιστατικά η επίθεση τελέστηκε από ομάδα (τουλάχιστον 2 ατόμων).
Προφίλ δραστών
Αναφορικά με το προφίλ των δραστών καταγράφηκε ότι:
• Σε 23 περιστατικά οι θύτες ήταν ένστολοι, ενώ σε 4 περιστατικά οι δράστες ήταν δημόσιοι λειτουργοί.
• Σε 59 περιστατικά συμμετείχαν πολίτες.
• Σε 3 περιστατικά οι θύτες ήταν εργοδότες.
• Σε 3 περιστατικά τα θύματα των επιθέσεων πιστεύουν ότι οι δράστες συνδέονται με εξτρεμιστικές ομάδες.
• Σε 13 περιστατικά τα θύματα αναγνώρισαν τους δράστες ως μεικτές ομάδες πολιτών και μελών εξτρεμιστικών ομάδων, ενώ σε 2 από αυτά αναφέρεται παρενοχλητική συμπεριφορά από ένστολους, που κλήθηκαν στο σημείο από τους θύτες.
Πανδημία και διακρίσεις
Το Δίκτυο κατέγραψε επίσης περιστατικά τα οποία συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την πανδημία. Οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο φαίνεται να γίνονται αντιληπτοί ως απειλή για τη δημόσια υγεία, ενώ διαπιστώνεται ότι οι διακρίσεις εις βάρος συγκεκριμένων στοχοποιούμενων ομάδων αναφορικά με την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες εντατικοποιούνται.
Επιθέσεις και κατά υποστηρικτών ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Κατά το 2020, το Δίκτυο κατέγραψε επίσης αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας, κατά προσφύγων, μεταναστών αλλά και υποστηρικτών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι στοχοποιήθηκαν λόγω της σύνδεσής τους με τις παραπάνω ομάδες. Ενώ το 2019 τα περιστατικά κατά αυτών των ομάδων έφταναν τα 51, το 2020 ανήλθαν σε 74.
Ενδεικτική τέλος είναι η αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας που κατέγραψε το Δίκτυο, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, στα νησιά του Αιγαίου. Ενώ από το 2015 έως το 2019 οι επιθέσεις στα νησιά του Αιγαίου στα οποία εντοπίζονται οι κύριες προσφυγικές ροές (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος και Ρόδος) κυμαίνονται από 8% έως 20% επί του συνόλου των καταγραφών, το 2020 ξεπέρασαν το 40%.
Συνωμοσιολογία και πανδημία
Αυτά τα στοιχεία από μόνα τους αποτελούν ντροπή για την χώρα μας, ειδικά όταν λαμβάνουν χώρα σε μία τόσο δύσκολη περίοδο λόγω πανδημίας όπου οι άνθρωποι θα πρέπει να απεδείκνυαν την ύψιστη αλληλεγγύη μεταξύ τους.
Βέβαια για τον κάθε ρατσιστή δεν υπάρχει πανδημία εξού και η ταύτιση πολλών από αυτούς με συνωμοσιολογίες του χείριστου είδους.
Ακροδεξιά, με λίγα λόγια, και καταλάγιασμα του μένους κατά του άλλου δεν συμβαδίζουν. Απλά την εποχή αυτή το μίσος και η επιθετικότητα διασπείρεται με άλλους τρόπους.
Εξάλλου και ο Χίτλερ ήταν από τους πιο γνωστούς συνομωσιολόγους και μάλιστα ακραιφνής «αντισυστημικός».
Στ΄αχνάρια του εξακολουθούν να βαδίζουν πολλοί ακόμη.
Άνθρωποι που δεν κατάλαβαν πως από την μια μέρα στην άλλη μεταλλάχθηκαν, ασπαζόμενοι την μαύρη μπότα του εθνικοσοσιαλισμού.