Μόνο μία φορά στην σχεδόν 100χρονη ιστορία των σκακιστικών Ολυμπιάδων διακόπηκε ο διετής κύκλος των αγώνων. Ήταν την περίοδο που ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και επέβαλε μια μακροχρόνια διακοπή. Στην Ολυμπιάδα του 1994 φτάσαμε πολύ κοντά σε κάτι ανάλογο αφού με λίγες εβδομάδες να έχουν απομείνει μέχρι την προγραμματισμένη έναρξη της Ολυμπιάδας, φαινόταν ότι κανένα ανθρώπινο χέρι δεν θα μπορούσε να ανατρέψει την κατάσταση που είχε οδηγήσει η αδυναμία της Ελλάδας να διοργανώσει την Ολυμπιάδα για μια ακόμη φορά στη Θεσσαλονίκη. Σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου της FIDE, η Ρωσική Ομοσπονδία Σκακιού ανέλαβε να καλύψει το κενό.
Οι κακόμοιροι διοργανωτές έπρεπε να αναλάβουν την ευθύνη να φιλοξενήσουν έναν απίστευτα μεγάλο αριθμό 124 ομάδων που έφτασαν στη Μόσχα καθώς μόνο η Σουηδία απουσίαζε από τα μεγάλα έθνη. Ανάμεσα στις ομάδες για πρώτη φορά είχαμε και ομάδα της IBCA δηλαδή ατόμων με προβλήματα όρασης.
Η Ρωσία με τους Κασπάροβ, Κράμνικ, Μπαρέεβ, Ντρέεβ, Τιβιάκοβ και Σβίντλερ ήταν και πάλι το φαβορί για το χρυσό. Από την ομάδα φυσικά απουσίαζε ο Ανατόλι Κάρποβ που είχε πολύ κακές σχέσεις με τους διοργανωτές.
Η Β’ ομάδα της Ρωσίας με επικεφαλής τον ανερχόμενο Μοροζέβιτς και τους Ζβιανγκίτσεβ, Ουλίμπιν, Ρουμπλέβσκι, Σακάεβ και Γιέμελιν αποδείχτηκε επίσης εξαιρετικά ισχυρή και μετά από εκπληκτική εμφάνιση κατέκτησε την 3η θέση.
Άλλες κορυφαίες ομάδες ήταν η Αγγλία με τους Σορτ, Άνταμς και Σπίλμαν, η Ουκρανία καθώς και η Ουγγαρία που αυτή τη φορά στην 1η της σκακιέρα είχε μια γυναίκα, τη διάσημη Τζούντιθ Πόλγκαρ, κάτι που φυσικά συνέβαινε για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού. Φυσικά κανείς δεν τολμούσε να υποτιμήσει ομάδες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, ή η 2η ομάδα της Ρωσίας ή ακόμα και τους νικητές του αργυρού μεταλλίου στη Μανίλα, την ομάδα του Ουζμπεκιστάν. Το κλίμα πριν από τους αγώνες άλλωστε έδειχνε και μια διαφαινόμενη σύγκρουση ανάμεσα στις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες και τις υπόλοιπες ομάδες που έψαχναν την ευκαιρία να εκδικηθούν. Οι αγώνες ξεκίνησαν την 1η Δεκεμβρίου, σε μια παγωμένη και χιονισμένη Μόσχα.
Μετά τον 1ο γύρο 36 ομάδες είχαν το απόλυτο σκορ των 4 βαθμών. Στο 2ο γύρο είχαμε μια ατομική ήττα για τη Τζούντιθ Πόλγκαρ και μια μη αναμενόμενη ήττα της Αγγλίας από το Καζακστάν, ενώ μετά τον 5ο γύρο στην κορυφή ισοβαθμούσαν η Ολλανδία με τη Ρωσία με 15 βαθμούς. Να διευκρινίσουμε όμως ότι αυτή η Ρωσία ήταν η Β’ νεανική ομάδα και όχι η φοβερή και τρομερή Α΄. Στη βαθμολογία ακολουθούσε η Λευκορωσία με 14,5 και η Ρωσία Α΄ με 14 βαθμούς.
Από εκείνο το σημείο τα πράγματα πήραν διαφορετική τροπή και η Ρωσία με επικεφαλής ένα αναμορφωμένο Κασπάροβ που είχε ξεκινήσει με ένα ταπεινό 3,5/7 άρχισε να μαζεύει τις απαραίτητες νίκες. Φυσικά το χαμένο έδαφος ήταν πολύ, με αποτέλεσμα μετά τον 12ο γύρο και την ισοπαλία ανάμεσα στις 2 Ρωσικές ομάδες να έχουμε την Αγγλία στην κορυφή της βαθμολογίας με μισό βαθμό περισσότερο από την Ρωσία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ο 13ος γύρος ήταν ο καθοριστικός για το ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Στο 1ο τραπέζι των αγώνων η Αγγλία για μια ακόμα φορά έχασε μια φοβερή ευκαιρία να επικρατήσει της Ρωσίας Α’ και – το χειρότερο – στο τέλος βρέθηκε να χάνει με 3-1. Ο Κασπάροβ νίκησε τον Σορτ και ο Χόντγκσον έχασε με λευκά εναντίον του Τιβιάκοβ.
Όλα έδειχναν ότι τα πάντα είχαν τελειώσει σχετικά με την κατανομή των μεταλλίων. Η Ρωσία ήταν πια ένα ολόκληρο βαθμό μπροστά από τη Βοσνία, η οποία έμεινε και στην ισοπαλία έναντι της Ρωσίας B΄. Πριν την έναρξη του τελευταίου γύρου η Ρωσία Β΄ και η Αγγλία ισοβαθμούσαν στην 3η θέση, λίγο μπροστά από τη Γερμανία και τη Βουλγαρία. Στον τελευταίο γύρο η Ρωσία Α΄ διέλυσε τη Γερμανία με 3,5-0,5 (ακόμα μια εκπληκτική νίκη από τον Κάσπαροβ) ενώ η Βοσνία έκανε ισοπαλία με τη Βουλγαρία, αποτέλεσμα που αποδείχτηκε αρκετό για το αργυρό μετάλλιο αφού η Αγγλία παραχώρησε ισοπαλία στη Ρωσία B’ μετά από πολύ σκληρή μάχη. Αυτό το αποτέλεσμα ώθησε (μέσω των συντελεστών ισοβαθμίας) την Αγγλία στην 4η θέση και έδωσε ένα ιστορικό μετάλλιο, το χάλκινο, στη Ρωσία Β΄.
Η ελληνική ομάδα
H Ελληνική ομάδα για μια ακόμα φορά είχε μέτρια απόδοση και βρέθηκε στην 43η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Η ομάδα στηρίχτηκε και πάλι σε μεγάλο βαθμό στους Σκέμπρη, Κοτρωνιά και Γρίβα που μαζί με τον νεοεισελθόντα στην ομάδα Γιάννη Νικολαϊδη έπαιξαν και το μεγαλύτερο αριθμό παρτίδων. Ο Κώστας Μουτούσης και ο Νίκος Καλέσης συμπλήρωσαν την εξάδα. Τα αποτελέσματα των παικτών μας ήταν: Σπύρος Σκέμπρης (6,5/12), Βασίλης Κοτρωνιάς (7/12), Γιάννης Νικολαϊδης (6/11), Στράτος Γρίβας (5/10), Κώστας Μουτούσης (3/6) και Νίκος Καλέσης (2,5/5).
Ολυμπιάδα Γυναικών
Στην Ολυμπιάδα Γυναικών είχαμε 81 ομάδες που εκπροσωπούσαν 79 έθνη με επί πλέον τη Ρωσία B’ και την ομάδα της IBCA, δηλαδή ατόμων με προβλήματα όρασης. Η ομάδα της Γεωργίας, με επικεφαλής την πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια Μάγια Τσιμπουρντανίτζε, διατήρησε τον τίτλο της ενώ η Ουγγαρία επέστρεψε στα μετάλλια λόγω της επιστροφής των δύο από τις τρεις αδελφές Πόλγκαρ, τη Ζούζα και τη Σοφία. Η Κίνα, με επικεφαλής την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ξιε Ζουν, πήρε το χάλκινο.
Η Ελληνική ομάδα πραγματοποίησε για μια ακόμα φορά πολύ ικανοποιητική εμφάνιση και κατέλαβε τη 16η θέση. Και πάλι η ομάδα στηρίχτηκε στα δύο πολύ μεγάλα ονόματα, την Άννα Μαρία Μπότσαρη και τη Μαρίνα Μακροπούλου που έπαιξαν 13 από τις 14 παρτίδες και φυσικά έφτασαν στα όρια της εξάντλησης. Τα αποτελέσματα των σκακιστριών μας ήταν: Άννα Μαρία Μπότσαρη (6,5/13), Μαρίνα Μακροπούλου (8/13), Εύα Κόντου (6,5/11) και Μάγια Πετράκη (3/5).
Προεθνικές ομάδες
Έπειτα από εισηγήσεις των εκλεκτόρων: Γιάννη Νικολαϊδη και Θάνου Μαστροβασίλη, συγκροτήθηκαν οι Προεθνικές Ομάδες Ανδρών και Γυναικών για το 2021 ως εξής :
ΠΡΟΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΑΣΤΡΟΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΠΑΝΙΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΧΑΛΚΙΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ
ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΚΕΛΙΡΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ ΑΡΔΙΤΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΠΡΟΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΤΣΟΛΑΚΙΔΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ
ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ
ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΚΗ ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ
ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΜΑΚΚΑ ΙΟΥΛΙΑ
ΚΟΥΒΑΤΣΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΤΣΙΒΕΛΕΚΙΔΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ
ΚΟΥΤΣΙΔΗ ΑΜΑΛΙΑ
Μαθήματα σκάκι στον Α.Ο.ΚΥΔΩΝ
Το lock-down ανέστειλε κάθε αθλητική δραστηριότητα κλειστού χώρου. Έτσι και τα μαθήματα σκάκι σταμάτησαν για όσο διάστημα διαρκέσει. Οι προπονητές όμως συνεχίζουν να παραδίδουν μαθήματα on-line. Μπορείτε να έρχεστε σε επαφή με τους προπονητές κ.κ. Γιώργο Μυλωνάκη (6972442935), Νίκο Σγουρό (6978777543), Δημήτρη Λαδά(6943801862) και Φώτη Τόλια (6946636405)για να σας ενημερώσουν σχετικά.