Στις 29 Μαρτίου στην αίθουσα συναυλιών του Βενιζελείου Ωδείου Χανίων έγινε μία συναυλία πιάνου για τέσσερα χέρια από τις καθηγήτριες πιάνου Αριάδνη Οικονομίδου και Ντόρα Μανιτάκη από το μουσικό σχολείο του Ρεθύμνου.
Στην αρχή της εκδήλωσης οι πιανίστες μας μίλησαν για το πρόγραμμά τους, που περιείχε έργα δύο συνθετών. Στο πρώτο μέρος έργα του Gyorgy Kurtag και στο δεύτερο του Sergei Rachmaninoff. Ο Kurtag είναι Ούγγρος συνθέτης και πιανίστας εν ζωή και οι συνθέσεις του που παρουσίασαν ήταν από χορικά (ψαλμούς) της προτεσταντικής εκκλησίας που ο Bach επεξεργάστηκε για εκκλησιαστικό όργανο και ο Kurtag διασκεύασε για πιάνο για τέσσερα χέρια. Ο ίδιος συνθέτης ασχολήθηκε και με παιχνίδια στο πιάνο, όπως θα έκανε ένα μικρό παιδί μόλις συναντήσει αυτό το όργανο! Χαρούμενες απολαυστικές συνθέσεις με ελευθερία και για τον αυτοσχεδιασμό του ερμηνευτή. Στο δεύτερο μέρος οι πιανίστες ερμήνευσαν έξι κομμάτια για πιάνο με τέσσερα χέρια του Rachmaninoff, που είναι γνωστός Ρώσος συνθέτης, πιανίστας και μαέστρος.
Ήταν φανερό ότι οι πιανίστες ήταν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις καίριες καλλιτεχνικές θέσεις, γιατί υποστήριζαν την καλαισθησία της μουσικής με μεγάλη αγάπη. Έδειχναν ότι αισθάνονται ευθύνη για τα έργα που πήραν στα χέρια τους για να τα παρουσιάσουν. Έτσι τα ερμήνευσαν με ειλικρίνεια και σεβασμό προς τους καταξιωμένους συνθέτες.
Πρώτα ήταν η προετοιμασία τους στην τεχνική που έδωσε άνεση στα δάκτυλα και στα χέρια και τις οδηγούσε στην πιστή παρουσίαση της έμπνευσης των έργων. Ελευθέρωνε τη δυνατότητα παραγωγής ήχων στο πιάνο σπάνιας ομορφιάς και ποικιλίας. Μετά προστέθηκε η κατάθεση ψυχής, ο δυναμισμός, η αφήγηση, ο σχεδιασμός για κάθε στιγμή που προέκυπτε.
Η επιτυχία της συμφωνίας των πιανιστών για κάθε λεπτομέρεια συνέβαλε επίσης στην ευδιάκριτη αρμονία των ακουσμάτων, έχτιζαν και μετά παρέδιναν τις εικόνες, τα σχήματα, τα συμβαίνοντα μέσα στο περιεχόμενο των έργων.
Η πρόθεσή τους μας συνέπαιρνε στο μουσικό τους ταξίδι για να βρίσκουμε μαζί τις λεπτομέρειες και τα νοήματα.
Θα έλεγα ότι είχε εκπαιδευτικό χαρακτήρα η όλη εκδήλωση γιατί περιείχε ανίχνευση, κατάλληλη χροιά και μουσική πιστότητα, που έπεισε και οδήγησε τους ακροατές στην απόλαυση της καλής πράγματι, με όλη την σημασία της λέξης, τέχνης! Είναι σημαντικό και ελπιδοφόρο που οι πιανίστες αυτές που εργάζονται στη δημόσια εκπαίδευση, έρχονται σε επαφή με παιδιά και τους μεταλαμπαδεύουν την αγάπη και την ευαισθησία για την μουσική.
Ένα μεγάλο μπράβο στις πιανίστες που δούλεψαν τόσο σοβαρά για να μας παρουσιάσουν μία δουλειά ποιότητας.
*μουσικός