Ρεσιτάλ πιάνου του ∆ηµήτρη Ντρουµπογιάννη, µε έργα Κλασικής Μουσικής Ελλήνων Συνθετών, διοργανώνουν απόψε Πέµπτη 28 ∆εκεµβρίου στις 21:00, στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων σε συνεργασία µε το ∆ήµο Χανίων και την ΚΕΠΠΕ∆ΗΧ – ΚΑΜ.
Ο πιανίστας ∆ηµήτρης Ντρουµπογιάννης θα αποδώσει σπουδαία κλασικά έργα για σόλο πιάνο, των καταξιωµένων δηµιουργών Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Θάνου Μικρούτσικου και ∆ηµήτρη Καψωµένου.
«Στα έργα που θα ακουστούν “φωτίζεται” η κλασική ή λόγια πλευρά των συνθετών, που παρ’ όλη την ύπαρξη πληθώρας σηµαντικών κλασικών έργων τους, είναι µηδενική ή ελάχιστη η προβολή των έργων αυτών από τα ΜΜΕ καθώς και από µουσικούς, µε αποτέλεσµα το κοινό να αγνοεί παντελώς ή να γνωρίζει αποσπασµατικά στοιχεία της εργογραφίας αυτής, αφού το κοινό έχει συνδέσει τους συγκεκριµένους συνθέτες µε τη λαϊκή ή έντεχνη πλευρά της εργογραφίας τους», τονίζει µιλώντας στα “Χ.ν.” ο ∆ηµήτρης Ντρουµπογιάννης.
Όπως προσθέτει «η επιλογή των έργων του ρεσιτάλ έχει χαρακτηριστικά µουσικού οδοιπορικού µε σπουδαία κλασικά έργα όπου οι συνθέτες τους, αντιµετωπίζαν σοβαρά, υπεύθυνα και δηµιουργικά το θέµα της ονοµαζόµενης µετασυµφωνικής µουσικής. Εγκαταλείποντας το φολκλόρ, τον λαϊκισµό και το µελωδικό αυτοσχεδιασµό, για να προχωρήσουν στις συνθέσεις τους. Έργα που καταξιώθηκαν από το µοναδικό και ιδιαίτερο αλάνθαστο φίλτρο που είναι το κοινό και ο χρόνος και αποτελεί µια ευκαιρία περαιτέρω διαπαιδαγώγησης και διερεύνησης της καλλιέργειας του µουσικόφιλου κοινού της πόλης µας, στο πεδίο της γνωριµίας µε την ελληνική πιανιστική εργογραφία κλασικής µουσικής».
ΕΛΛΗΝΕΣ ∆ΗΜΙΟΥΡΓΟΙ
Σε ερώτηση για την αναγνωρισιµότητα των Ελλήνων δηµιουργών κλασικής µουσικής στο εξωτερικό ο κ. Ντρουµπογιάννης επισηµαίνει: ότι «Οι Έλληνες δηµιουργοί κλασικής µουσικής, τυγχάνουν εδώ και χρόνια µιας διεθνούς προβολής διόλου ευκαταφρόνητης. Τα έργα τους παρουσιάζονται επανειληµµένως σε µεγάλες αίθουσες µουσικής της Ελλάδας και του εξωτερικού, από µεγάλες ορχήστρες και ορχήστρες µουσικής δωµατίου, σε συνεργασίες και συµπράξεις µε µαέστρους και σολίστ διεθνούς κύρους. Αρκετά µάλιστα από τα έργα αυτά έχουν εκδοθεί από διάφορους µουσικούς εκδοτικούς οίκους µεγάλου κύρους και πολλά εξ αυτών έχουν δισκογραφηθεί. Στην εργογραφία κλασικής µουσικής πολλών Ελλήνων συνθετών εµπεριέχεται όλη η προγενέστερη κλασική µουσική παράδοση (κυρίως του 19ου και 20ου αιώνα) την οποία αναδιαµορφώνουν και εξελίσσουν στο έργο τους. ∆ηλαδή δεν µιµούνται, δεν προσποιούνται, δεν νοσταλγούν αλλά αφοµοιώνουν δηµιουργικά και σαρκώνουν το δικό τους µουσικό λεξιλόγιο, που αγωνιά να επικοινωνήσει µε το ακροατήριο σήµερα. Μουσικές συνθέσεις που εκτείνονται από τον µινιµαλισµό και τον δωδεκαφθογγισµό έως τη µετουσίωση παραδοσιακών µουσικών θεµάτων σε δεξιοτεχνικές αυτοτελείς αφηγηµατικές µονάδες συµπράττουν στη στελέχωση µιας ξεχωριστής µουσικής πρότασης στα καλλιτεχνικά-πιανιστικά δρώµενα της πόλης µας.
Η µοναδική αυτή ελληνική πιανιστική εργογραφία συνενώνει και συνθέτει ένα µουσικό µωσαϊκό ηχοχρωµάτων, τεχνοτροπιών και µουσικών ρευµάτων, µε πρωταγωνιστικό λόγο τον εκφραστικό πλουραλισµό του πιάνου».