Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ρέθυμνο: Διεθνές συνέδριο μακροοικονομικής ανάλυσης

 

Nα επιτευχθεί άμεσα συμφωνία με τους δανειστές της χώρας επισημαίνουν σχεδόν στο σύνολο τους, οικονομολόγοι διεθνούς κύρους, οι οποίοι συμμετέχουν στις εργασίες του 19ου διεθνούς συνέδριου μακροοικονομικής ανάλυσης που πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο, στην Πανεπιστημιούπολη. Συμφωνία που όπως τονίζουν είναι αναγκαία για να λήξει η οικονομική αστάθεια στη χώρα αλλά και τα όποια σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την Νομισματική Ένωση, σενάρια που δημιουργούν περιβάλλον αβεβαιότητας στην αγορά.

Στο συνέδριο που οργάνωσε το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και πραγματοποιείται για 19η συνεχή χρονιά, παραβρίσκονται καθηγητές από Πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Αμερικής και άλλων χωρών, όπως ο Michael Haliassos από το Goethe University Frankfurt, o Philip Strahan από το Boston College, ο Wolf Wagner από το Tilburg University, ο Kenneth D. West από το University of Wisconsin/Madison. Παράλληλα στις εργασίες του συνεδρίου ερευνητές και στελέχη διεθνών οικονομικών οργανισμών, έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν για θέματα που άπτονται της Μακροοικονομικής Πολιτικής, που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τις Αναπτυσσόμενες Χώρες, αλλά και ζητήματα της οικονομικής ανάπτυξης και της αγοράς εργασίας.

Ένας από τους στόχους του συνεδρίου είναι να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και εκείνων που ασκούν την οικονομική πολιτική. Οι επιστήμονες της Οικονομίας μιλάνε για την ανάγκη ουσιαστικού διαλόγου και από τις δύο πλευρές που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς επίσης και την ανάληψη ευθυνών για τα αποτελέσματα των μερών της διαπραγμάτευσης, σε μία περίοδο μάλιστα όπου σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα προβλήματα στη λειτουργία της μακροοικονομίας τόσο για την Ελλάδα, όσο και για Ευρώπη πρέπει να τεθούν στο τραπέζι.

Στο συνέδριο αρκετοί μίλησαν για την οικονομία της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας την εύθραυστη, και όπως ανέφερε ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αθανάσιος Παπαδόπουλος, «εδώ και χρόνια, ζητήματα που σχετίζονται με την παρούσα οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη και ειδικότερα την Ελλάδα, είχαν επισημανθεί από τους επιστήμονες του κλάδου… Η προσπάθειά μας είναι να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα από πλευράς όσων ασκούν την οικονομική πολιτική και του επιστημονικού κόσμου. Νομίζω το έχουμε πετύχει σε σημαντικό βαθμό, γιατί στο συνέδριο έρχονται μέλη της επιστημονικής κοινότητας αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπου ανταλλάσσονται απόψεις πάνω σε επίκαιρα θέματα, τόσο σε ό,τι αφορά τις τεχνικές άσκησης των οικονομικών πολιτικών, όσο και στα πλαίσια διαλόγου και προβληματισμού για να βγουν κοινά συμπεράσματα».

Ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει, επίσης, πως για τα όποια προβλήματα ανισορροπιών έχει η ελληνική οικονομία, είναι θετική η διαπραγμάτευση που γίνεται σε επίπεδο οικονομικών εμπειρογνωμόνων, καθώς αυτοί θα δείξουν τον δρόμο πάνω στους οποίους οι πολιτικοί θα μπορέσουν να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για την επίλυση θεμάτων και προβλημάτων.

Στο συνέδριο, οι επιστήμονες ασχολήθηκαν, επίσης, με τη βιωσιμότητα του χρέους, για το οποίο –σύμφωνα με την άποψή τους- σημαντικό ρόλο παίζει η πολιτική αβεβαιότητα, η οποία δεν βοηθάει στην ομαλοποίηση της οικονομίας οπότε όσο υφίσταται αυτή η κατάσταση τόσο η Ελλάδα θα συνεχίσει να ζει με δάνεια. «Θα πρέπει να υπάρξει σύντομα μια συμφωνία με έναν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και ορίζοντα και στη συνέχεια να αρχίσει να εξαλείφεται το πρόβλημα αβεβαιότητας και να προσελκύουμε επενδύσεις που μακροπρόθεσμα θα μπορέσουν να μας δώσουν λύση στο πρόβλημα. Αυτό είναι σε άμεση συνάρτηση με τη δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας όμως πως πρέπει να ακούσουμε και τους επιστήμονες του εξωτερικού, οι οποίοι αναφέρουν πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, για χώρες όπως η Γερμανία, είναι διαχειρίσιμη.

Οικονομολόγοι ανέφεραν επίσης πως μία ενδεχόμενη έξοδος από το ευρωπαϊκό νόμισμα, ναι μεν θα επιφέρει καταστροφικά προβλήματα για την οικονομία της Ελλάδας αλλά σε σύντομο χρόνο θα επηρεάσει και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Αξίζει να σημειωθεί πως από το γεγονός ότι το ευρώ βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με ομιλητές του συνεδρίου, ωφελούνται οι χώρες που ως βασικό πυλώνα της οικονομίας τους έχουν τις εξαγωγές, όπως για παράδειγμα η Γερμανία.

Το συνέδριο ολοκληρώνεται αύριο Σάββατο, και πραγματοποιείται με χρηματοδότηση από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την Eurobank.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα