Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025

Ρέθυμνο: Ενημερωτική εκδήλωση για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

«Ένας μαγικός αλλά συνάμα τόσο επικίνδυνος κόσμος, είναι στα χέρια των νέων που καλούνται σε συνεργασία με τους γονείς να τον διαχειριστούν προς ωφέλεια και μόνο…» είναι ο κόσμος του διαδικτύου, σύμφωνα με τον διευθυντή δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, υποστράτηγο Μανόλη Σφακιανάκη.

Το διαδίκτυο στην Ελλάδα, μέσω των on line παιχνιδιών, έχει εγκλωβίσει νέους και παιδιά, με αποτέλεσμα σε επίπεδο εθισμού η χώρα μας να κατέχει την πρωτιά, ενώ παράλληλα είναι αρκετές οι περιπτώσεις για τις οποίες χρειάστηκε η παρέμβαση της συγκεκριμένης υπηρεσίας όταν αντιλήφθηκαν πως παιδιά απειλούσαν να αυτοκτονήσουν κατά τη συμμετοχή τους σε διαδικτυακά παιχνίδια.

Αυτά τονίστηκαν, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε χθες το απόγευμα, ο συμβουλευτικός σταθμός νέων Ρεθύμνου με στόχο την ενημέρωση παιδιών και γονέων για την ασφαλή πλοήγηση και στην οποία η φράση κλειδί ήταν: «Όχι παρκάρισμα των παιδιών στο διαδίκτυο…».
Οι κίνδυνοι και τα απαγορευμένα μονοπάτια που οδηγούν σε προβλήματα για τους νέους, αλλά και τις οικογένειες τους, είναι πολλοί και πολλά, οπότε το σημαντικότερο όπλο είναι η ενημέρωση και η εγρήγορση για όλους, τόνισε ο κ. Σφακιανάκης. Η γνώση, η συνεχής ενημέρωση, η εμπειρία είναι στοιχεία απαραίτητα κυρίως για τους γονείς ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν και να προλάβουμε προβλήματα ικανά να προκύψουν σε μία ψηφιακή καθημερινότητα των παιδιών, σύμφωνα με τους ομιλητές.

Τόσο ο υποστράτηγος Σφακιανάκης όσο και ο ψυχολόγος της Αστυνομικής Περιφέρειας Κρήτης Γιώργος Νάκος, επεσήμαναν ότι ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι μία μορφή ψυχικής ασθένειας με κινδύνους τεράστιους μεταξύ αυτών της εκδήλωσης τάσης αυτοκτονίας. Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, έχει επιληφθεί εικοσιτεσσάρων περιπτώσεων νέων που εκδήλωσαν πρόθεση αυτοκτονίας λόγω του εθισμού τους σε παιχνίδια, και εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις πρόθεσης αυτοκτονίας, για διάφορουςάλλους λόγους όπως οικογενειακούς ή προσωπικούς.
Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί πλέον και το cyberbullying ένα είδος διαδικτυακής βίας θύματα του οποίου έχουν πέσει χιλιάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο. Παρενόχληση, ευκαιρία δράσης παιδόφιλων, απατεώνων και άλλων κακοποιών στοιχείων αποτελεί η διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία σύμφωνα με τον υποστράτηγο Σφακιανάκη, δεν υπάρχει καμία ασφάλεια σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα ούτε εγγύηση για την τήρηση μυστικότητας. Κάλεσε μάλιστα τα παιδιά και τους νέους να ζητούν την βοήθεια των αρμόδιων υπηρεσιών όταν αντιληφθούν προσβολή, απειλή ή παρενόχληση από αγνώστους.

Η δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι υπηρεσία της ΕΛΑΣ η οποία σε 24ωρη βάση λειτουργεί και ελέγχει για πράξεις που αντιβαίνουν τους νόμους αλλά και τη διαδικτυακή δεοντολογία κυρίως στα social media με κύριο στόχο την προστασία νέων και άλλων χρηστών.

Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν οι μαθητές που διακρίθηκαν με τα έργα τους στον παγκρήτιο διαγωνισμό αφίσας και μαντινάδας με θέμα «Ασφάλεια και Διαδίκτυο που διοργανώθηκε από τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Ρεθύμνου, σε συνεργασία με το 15μελές Συμβούλιο Μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα