Η μελέτη των μνημείων της γλυπτικής στην Ελλάδα από την αρχή της ρωμαϊκής κυριαρχίας (2ος αι. π.Χ.) έως την ύστερη αρχαιότητα (5ος αι. μ.Χ.), θα είναι το κύριο θέμα του 2ου Διεθνούς Αρχαιολογικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο, από την Παρασκευή 26 έως και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014, στο Σπίτι του Πολιτισμού, στην οδό Βερνάρδου 12.
Πρόκειται για μία μεγάλη συνάντηση των επιστημόνων της Αρχαιολογίας στη μεγαλόνησο, με τη συμμετοχή τριάντα τριών Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων, οι οποίοι θα συζητήσουν, θα ανταλλάξουν τις γνώσεις τους και τα αποτελέσματα των ερευνητικών τους έργων για τη Γλυπτική και την κοινωνία στη ρωμαϊκή Ελλάδα.
Επιδίωξη των διοργανωτών είναι να αναδειχθούν δύο κυρίως μεγάλα ζητήματα:
«Το ζήτημα των εργαστηρίων ανά τον ελληνικό χώρο και της πλούσιας καλλιτεχνικής παραγωγής τους και το ζήτημα του κοινωνικού ρόλου και της λειτουργίας των έργων γλυπτικής, στο πλαίσιο του δημόσιου και ιδιωτικού βίου της εποχής».
Το Συνέδριο, το οποίο χρηματοδοτείται και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (πρόγραμμα Αριστεία ΙΙ), με την υποστήριξη των Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών, της περιφέρειας Κρήτης και του δήμου Ρεθύμνου, διοργανώθηκε από ομάδα καθηγητών της αρχαιολογίας και συγκεκριμένα από τους: Θ. Στεφανίδου-Τιβερίου, Καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Π. Καραναστάση, Καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης και Δ. Δαμάσκο, Επίκουρο Καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Πληροφορίες μπορούν να λάβουν οι ενδιαφερόμενοι από την ηλεκτρονική διεύθυνση: romansculptureconference2014.web.auth.gr