Ισότιµη πρόσβαση, αυτόνοµη εξυπηρέτηση και συµπερίληψη των ανθρώπων µε αναπηρίες, είναι το µήνυµα της EUROBANK µε την παρουσίαση του νέου της καταστήµατος στο Ρέθυµνο.
Στο κέντρο της πόλης, επί της οδού Κουντουριώτη 103 το νέο κατάστηµα του Τραπεζικού Οµίλου, έχει σχεδιαστεί και δηµιουργηθεί ώστε όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα των δυνατοτήτων επικοινωνίας, πρόσβασης ή της ύπαρξης κάποιας αναπηρίας, να µπορούν να εξυπηρετηθούν στον απόλυτο βαθµό. ∆ιαθέτει, ράµπες πρόσβασης αµαξιδίων, µηχανήµατα εξυπηρέτησης και ΑΤΜ σε χαµηλό ύψος για τη διευκόλυνση ανθρώπων µε δυσκολίες, φωνητικές εφαρµογές, έντυπα µε τη µέθοδο γραφής του Κώδικα Μπράιγ, εφαρµογές για διαχείριση των µηχανηµάτων από άτοµα µε προβλήµατα όρασης. Βασική προτεραιότητα για την Τράπεζα, που αναγνωρίζει τη διαφορετικότητα, τη συµπερίληψη και την ισότητα ως βασικούς πυλώνες της λειτουργίας της, είναι όπως είπε ο Ιάκωβος Γιαννακλής αναπληρωτής διευθύνων σύµβουλος της Eurobank η ένταξη της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας στα συστήµατά της
Η EUROBANK κάλεσε να συµµετέχουν ως πρεσβευτές προσβασιµότητας, άνθρωποι του αθλητισµού, µε παραολυµπιακές συµµετοχές και προκρίσεις, για να υποδείξουν κενά προσβασιµότητας Ατόµων µε ειδικές ανάγκες ή αναπηρίες τα οποία είχε η τράπεζα, αλλά και να δροµολογήσουν προτάσεις και λύσεις για την ουσιαστική κάλυψη των αναγκών αυτών. Πρόκειται για την ηθοποιό, Όλγα ∆αλέκου, τον πρώην διεθνή µπασκετµπολίστα, ∆ηµήτρη Παπανικολάου, τον αργυρό παραολυµπιονίκη, Αντώνη Τσαπατάκη και τον επιχειρηµατία, Θοδωρή Τσάτσο.
«Ως πρεσβευτές είµαστε δίπλα τους, υποδεικνύουµε τα σχετικά για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουνε στην προσβασιµότητα και σήµερα στο κατάστηµα του Ρεθύµνου, βλέπουµε όλες αυτές τις ιδέες µας αλλά και την πρόθεση της τράπεζας να γίνουν όλα τα καταστήµατα της προσβάσιµα», είπε ο αργυρός Παραολυµπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης, επισηµαίνοντας ότι, έρχονται ακόµα περισσότερες ιδέες για την προσπάθεια που γίνεται από τη eurobank για ισότιµη και απρόσκοπτη πρόσβαση όλων.
Ο πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής ∆ηµήτρης Παπανικολάου, εξήγησε: «Προσβάσιµο, δεν αφορά µόνο το θέµα της ράµπας αλλά και το θέµα της αισθητικής, το φως, των ήχων, υπάρχουν άτοµα µε ευαισθησίες, ακόµα και στις µυρωδιές. Η Ελλάδα βρίσκεται πιο χαµηλά από τον µέσο όρο της Ευρώπης σε θέµατα προσβασιµότητας. Όµως δεν είµαστε όπως είµαστε την δεκαετία του 1990. Γίνονται βήµατα σε πολλά θέµατα, υπάρχουν συνεργασίες, όµως θέλουµε να γίνουν παραπάνω βήµατα όπως για παράδειγµα στην εργασία. ∆ιότι στο θέµα της εργασιακής συµπερίληψης είµαστε ως χώρα πολύ χαµηλά από το µέσο όρο της Ευρώπης».
Ο χρυσός παραολυµπιονίκης Γιώργος Καπελάκης και πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυµπιακής Επιτροπής είπε ότι «βρισκόµαστε σε µία εποχή όπου πολλά ακούγονται για τη συµπερίληψη για τα δικαιώµατα των ανθρώπων µε αναπηρίες, όλα αυτά όµως πρέπει να γίνουν πράξεις και µε τη σηµερινή παρουσία µας εδώ βλέπουµε ότι σιγά-σιγά κάτι αλλάζει. Είναι πολύ σηµαντικό το επικροτούµε και πάνω από όλα στέλνουµε το µήνυµα, το παράδειγµα της eurobank να το ακολουθήσουν και άλλες µεγάλες επιχειρήσεις, όµιλοι και φορείς».
Αυτό που έπραξε η Eurobank είναι προς γνώση και συµµόρφωση και όλων των άλλων, επισήµανε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύµνου Μαρία Λιονή εξηγώντας πως πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγµα της και το πως εκφράζει την ευθύνη της απέναντι στην έννοια της συµπερίληψης, «…όχι µόνο τα πιστωτικά ιδρύµατα αλλά όλοι, θεσµοί και φορείς ακόµα και εµείς ως τοπική αυτοδιοίκηση».