Για έξαρση των ρευµατοκλοπών κάνει λόγο ο ∆Ε∆∆ΗΕ το τελευταίο διάστηµα σε όλη την Ελλάδα. Σύµφωνα µε στοιχεία που βλέπουν το φως της δηµοσιότητας, οι µη τεχνικές απώλειες ρεύµατος στο δίκτυο έχουν φτάσει το 18%, από 5-6% που ήταν πριν από περίπου 3 χρόνια.
Η αύξηση αυτή των ρευµατοκλοπών επιχειρείται να εµφανιστεί ως “ανάχωµα” στις µειώσεις των λογαριασµών του ρεύµατος.
Εκεί µπαίνει όµως ένα µεγάλο ερωτηµατικό. Με τα µέτρα που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστηµα, όπως η µηνιαία καταµέτρηση και οι ψηφιακοί µετρητές, σε συνδυασµό µε τα πολύ µεγάλα πρόστιµα, οι ρευµατοκλοπές φαντάζει δύσκολο να έχουν αυξηθεί σε τέτοια ύψη.
Αν ισχύει όντως αυτή η αύξηση, τότε κάτι δεν πάει καλά στον σχεδιασµό του ∆Ε∆∆ΗΕ, γεγονός που οφείλει να προβληµατίσει τη διοίκηση αλλά και την κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα πάντως, άνθρωποι της αγοράς Ενέργειας παρατηρούν πως η ρευµατοκλοπή µπορεί πολύ εύκολα να… κρύψει κάτω από το χάλι ένα σηµαντικό πρόβληµα που δεν απασχολεί ιδιαίτερα τη δηµοσιότητα.
Ο λόγος για την εκτόξευση των ποσών (έως και 37% πάνω) που καταβάλλονται στους εργολάβους που συνεργάζεται ο ∆Ε∆∆ΗΕ σε σχέση µε τις αρχικές συµβάσεις που έχουν υπογράψει. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλά εργολαβικά συνεργεία παραµένουν σε επιφυλακή και πληρώνονται µε την ώρα, σε ηµέρες που αναµένεται µεγάλη ζήτηση, µε στόχο την άµεση αποκατάσταση σε πιθανές βλάβες.
Γιατί γίνεται αυτό; Φυσικά λόγω της τεράστιας έλλειψη