Απάντηση σε όσους αμφισβητούν την επιτυχία της Ελλάδας στον τουριστικό τομέα τα τελευταία δυο χρόνια έδωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) Ταλέμπ Ριφάι, μετά την Άτυπη Σύνοδο των χωρών μελών του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), που έλαβε χώρα στην Αθήνα, κάνοντας λόγο “για μια επιτυχία που οφείλεται στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του ΥΠΟΤ, όπως επίσης και στον ιδιωτικό τομέα”.
Σε αυτούς που, επιχειρηματολογούν υπέρ της άποψης ότι τα γεγονότα στη Βορεια Αφρική “έσπρωξαν” τον ελληνικό τουρισμό, ο κ. Ριφάι απάντησε “ότι τα 2,8 εκατομμύρια επιπλέον τουρίστες που ήρθαν πέρυσι στην Ελλάδα (αύξηση 16%) σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συσχετιστούν με τις απώλειες της Αιγύπτου και της Τυνησίας που ανήλθαν στις μόλις 900.000”.
Ο κ. Ριφάι σημείωσε τις “πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο μέτωπο του τουρισμού και των αποφάσεων για μείωση του ΦΠΑ, των δράσεων για γρήγορη έκδοση των Visa αλλά και του ξεκάθαρου μηνύματος που εξέπεμψε η χώρα ότι είναι έτοιμη να υποδεχτεί το μεγάλο ρεύμα των τουριστών”.
“Η Ελλάδα συνέχισε είναι παράδειγμα και για τις άλλες χώρες σε ό,τι αφορά το πως κινήθηκε μετά από έξι δύσκολα χρόνια για την τουριστική βιομηχανία”, τόνισε.
Με αφορμή την Άτυπη Σύνοδο των χωρών μελών του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), και τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού πρέσβης Dr. Victor Tvircun αφού υπογράμμισε ότι υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με τον ΠΟΤ για την προώθηση του τουρισμού, στάθηκε, μεταξύ άλλων, σε ζητήματα που αφορούν στην ανάγκη έκδοσης ταξιδιωτικής “visa”. Ο κ. Tvircun εκτίμησε “ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει εξέλιξη στις θεωρήσεις Visa ανάμεσα στις χώρες μέλη του ΟΣΕΠ φτάνοντας μάλιστα έως και την κατάργηση τους. Ήδη, όπως είπε, “σε χώρες όπως η Μολδαβία, η Ουκρανία, η Τουρκία κ.α., σε κάποια σημαντικά γεγονότα η Visa καταργείται για κάποιο χρονικό διάστημα”.
Σε ό,τι αφορά την ατζέντα της σημερινής άτυπης συνάντησης, η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη ανάφερε ότι έμφαση δόθηκε μεταξύ άλλων στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, στις διευκολύνσεις αναφορικά με τις θεωρήσεις Visa, αλλά και στις κινηματογραφικές παραγωγές. Ειδικά στο τελευταίο σκέλος το ΥΠΟΤ προσδίδει ιδιαίτερη σημασία. “Άλλωστε σύμφωνα με την υπουργό και η αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα εφέτος οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και σε κινέζικη τηλεοπτική παραγωγή που γυρίστηκε στην Ελλάδα. Προς την κατεύθυνση αυτή, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης δήλωσε η υπουργός, σύντομα θα ανακοινωθεί πλαίσιο οικονομικών κινήτρων για προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα.
Τέλος, ειδική αναφορά έκανε ο κ.Ριφάι στον ιό Εμπολα, που όπως είπε δεν έχει επηρεάσει την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία. “Πρόκειται όπως είπε για ένα πολύ σοβαρό θέμα, που όμως εστιάζεται σε 3 χώρες της Αφρικής”.