Στην παρακμή και την εγκατάλειψη βρίσκεται παραδομένο το κάποτε υπερσύγχρονο, ολυμπιακών προδιαγραφών, κλειστό κολυμβητήριο Ακρωτηρίου. Tα σημάδια από τους αλλεπάλληλους βανδαλισμούς είναι παντού ορατά, ενώ, σύμφωνα με τη μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο προϋπολογισμός για την αποκατάσταση των ζημιών και των κατασκευαστικών λαθών που έχουν γίνει πλησιάζει το κόστος της αρχικής κατασκευής του ρημαγμένου σήμερα κλειστού κολυμβητηρίου! Τα “Χ.Ν.” βρέθηκαν χθες στο κολυμβητήριο και αποτύπωσαν εικόνες ντροπής σ’ ένα έργο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του εργολαβικού οργασμού των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, στοίχισε 5 εκατ. ευρώ στον ελληνικό λαό αλλά δεν λειτούργησε ποτέ. Τα σπασμένα τζάμια περιμετρικά του γυάλινου κελύφους μαρτυρούν τις πολλαπλές παραβιάσεις που έχει υποστεί ο χώρος από το 2008 όταν κινήθηκαν οι διαδικασίες για την παράδοση του έργου χωρίς όμως ποτέ αυτές να ολοκληρωθούν μέχρι πρόσφατα όταν το κολυμβητήριο πέρασε στην ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Πλέον τα όποια ανοίγματα έχουν δημιουργηθεί, έχουν κλειστεί πρόχειρα με ξύλα, ενώ έχουν τοποθετηθεί και κάμερες ασφαλείας. Ωστόσο, δυστυχώς, οι εσωτερικοί χώροι είναι ήδη βανδαλισμένοι από τα προηγούμενα χρόνια με τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, να έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Το σκηνικό της απαξίωσης συμπληρώνουν τα κομμάτια από την οροφή που συναντά κανείς στον αύλειο χώρο, τα δεκάδες σπασμένα φωτιστικά, οι μουτζούρες και τα συνθήματα που “κοσμούν” τους εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους…
ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Για το μέλλον του κολυμβητηρίου απευθυνθήκαμε στον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλη Διγαλάκη ο οποίος επεσήμανε ότι έχει εκπονηθεί μία ολοκληρωμένη μελέτη που περιλαμβάνει την αποκατάσταση των ζημιών, την ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου και τη διόρθωση των κατασκευαστικών ατελειών που έχουν διαπιστωθεί στην κεντρική πισίνα και άλλα σημεία του έργου. «Ο προϋπολογισμός του έργου -αποκατάσταση, ενεργειακή αναβάθμιση και διόρθωση κακοτεχνιών- εκτιμάται σε 4 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται βέβαια για τιμές που προκηρύσσονται δημόσια έργα, που σημαίνει ότι δεν περιλαμβάνει τις εκπτώσεις με τις οποίες το κόστος θα πέσει στα 2,5-3 εκατ. ευρώ», εξήγησε ο κ. Διγαλάκης. Ειδικότερα για την ενεργειακή αναβάθμιση υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη ώστε να αποσυνδεθεί η λειτουργία του κολυμβητηρίου από το πετρέλαιο που επιβαρύνει το λειτουργικό κόστος του έργου με 900 χιλ. ευρώ τον χρόνο.
Αντί για πετρέλαιο προτείνεται η αξιοποίηση της ηλιοθερμίας, των αντλιών θερμότητας και των φωτοβολταϊκών. «Το έργο είναι ώριμο από μέρους της μελέτης. Παράλληλα, δίπλα στο κολυμβητήριο προτείνουμε -ως ξεχωριστό έργο- τη δημιουργία εστιών είτε για να μένουν μεταπτυχιακοί φοιτητές είτε αθλητές το καλοκαίρι και μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με αίθουσες σεμιναρίων, διδασκαλίας κ.λπ. Και τα δύο έργα, αποκατάσταση του κολυμβητηρίου και ξενώνες, έχουν προϋπολογισμό 7,9 εκατ. ευρώ», δήλωσε σχετικά ο κ. Διγαλάκης. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση ο κ. Διγαλάκης ανέφερε ότι εξετάζονται όλα τα δυνατά χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα και πρόσθεσε ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα της αναζήτησης πόρων.
O απολυτος ξεφτιλισμος των πολιτικων,,δημαρχων,,νομαρχιας.