Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ρίο 2016: Τελευταία παράσταση στο Μαρακανά – Επόμενο ραντεβού στο Τόκιο

Η Ολυμπιακή Φλόγα που άναψε στις 5 Αυγούστου στο θρυλικό στάδιο Μαρακανά του Ρίο ντε Τζανέϊρο σβήνει τα ξημερώματα, σηματοδοτώντας το τέλος των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Την Κυριακή, διεξάγονται τα τελευταία αγωνίσματα, με κορυφαίο τον Μαραθώνιο, αλλά και τους τελικούς ανδρών σε μπάσκετ, χάντμπολ και βόλεϊ, την πυγμαχία, την πάλη, την ορεινή ποδηλασία και τη ρυθμική γυμναστική.
Μετά την ολοκλήρωση του αγωνιστικού προγράμματος θα δοθεί η τελευταία παράσταση των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, η τελετή λήξης στο στάδιο Μαρακανά, με τους βραζιλιάνους να παραδίδουν τη σκυτάλη στους Ιάπωνες, για τη διοργάνωση των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων.
Σημαιοφόρος της ελληνικής Ολυμπιακής αποστολής θα είναι η χρυσή Ολυμπιονίκης στο άλμα επί κοντώ, Κατερίνα Στεφανίδη, η οποία αποδείχθηκε πιο.. τυχερή από τον επίσης χρυσό Ολυμπιονίκη στους κρίκους Λευτέρη Πετρούνια, στην κλήρωση για το ποιος θα μπει με την ελληνική σημαία απόψε το βράδυ στο Μαρακανά.

Σάμπα και… πρόγευση ιαπωνικής κουλτούρας στην τελετή λήξης
Οι διοργανωτές έχουν υποσχεθεί άφθονη σάμπα και πολλές εκπλήξεις στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, σε μια βραδιά που φέρει την υπογραφή της 69χρονης Ρόσα Μαγκαλιάες, που θεωρείται η πιο επιτυχημένη σχεδιάστρια καρναβαλιού του Ρίο ντε Τζανέιρο. Τη μουσική της τελετής λήξης έχει αναλάβει να επιμεληθεί ο Νορβηγός DJ Kygo, μαζί με μια σειρά από Βραζιλιάνους καλλιτέχνες.

Παραδοσιακά, ομιλία θα απευθύνει ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, καθώς και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Ρίο 2016, ενώ θα ακολουθήσει η παράδοση της Ολυμπιακής σημαίας στην επόμενη διοργανώτρια πόλη, το Τόκιο.
Τη σημαία θα παραλάβει η πρόσφατα εκλεγμένη κυβερνήτης της πόλης, Γιουρίκο Κοΐκε, παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας, Σίνζο Αμπε, ενώ θα υπάρξει και μία καλλιτεχνική παράσταση, η οποία θα δώσει μια πρώτη γεύση για το πώς θα συνδυαστεί η ιαπωνική κουλτούρα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε τέσσερα χρόνια.
Η Ολυμπιακή Φλόγα στο Ρίο θα σβήσει και οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες, θα περάσουν στην ιστορία….

Περηφάνεια για τις επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών
Η ελληνική αποστολή, επιστρέφει στην πατρίδα με έξι μετάλλια στις αποσκευές της, αλλά και σπουδαίες εμφανίσεις που δημιουργούν προσδοκίες για τις μελλοντικές διοργανώσεις. Τρία χρυσά μετάλλια, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα, είναι ο απολογισμός για τα ελληνικά χρώματα, που φέρνει την Ελλάδα στην 23η θέση του πίνακα των μεταλλίων, πάνω από μεγάλες δυνάμεις του αθλητισμού, όπως η Ουκρανία και η Σουηδία. Στην κορυφή παραμένουν οι ΗΠΑ, ενώ για τη δεύτερη θέση παλεύουν η Μεγάλη Βρετανία και η Κίνα, ενώ Γερμανία και Ρωσία μάχονται για μια θέση στην τετράδα.
Πρόκειται για την πέμπτη καλύτερη συγκομιδή μεταλλίων της χώρας μας στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα μετρά 50 μετάλλια στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 1896 ενώ ακολουθούν τα 16 μετάλλια της Αθήνας το 2004, τα 13 μετάλλια του Σίδνεϊ το 2000, τα 8 μετάλλια της Ατλάντα το 1996 και φυσικά τα 6 μετάλλια του Ρίο το 2016.

Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, η Ελλάδα πανηγύρισε τη διπλή επιτυχία της Άννας Κορακάκη στην σκοποβολή με ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο, το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των κρίκων από τον Λευτέρη Πετρούνια, το χρυσό της Κατερίνας Στεφανίδη στον τελικό του επί κοντώ, το εμβληματικό ασημένιο του Σπύρου Γιαννιώτη στα 10 χλμ. ανοιχτής θάλασσας, αλλά και το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησαν οι Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής στα 470 της ιστιοπλοΐας.

 

Double στα μετάλλια από την Άννα Κορακάκη

«Ποδαρικό» στα μετάλλια έκανε η Άννα Κορακάκη στη σκοποβολή, που στην πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, πανηγύρισε δύο μετάλλια. Πρώτο ήρθε το χάλκινο, στο αεροβόλο πιστόλι 10μ, αλλά φαίνεται πως δεν της ήταν αρκετό κι έτσι στην επόμενη συμμετοχή της, στον αγώνα με πιστόλι 25μ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.
Παρά το γεγονός ότι η προετοιμασία της για το Ρίο έγινε σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, δεδομένου ότι προπονούνταν σε ένα αυτοσχέδιο σκοπευτήριο που είχε στήσει για αυτήν ο προπονητής και πατέρας της, Τάσος, η Άννα Κορακάκη πέτυχε… διάνα και μάλιστα δύο φορές, κρεμώντας δύο ολυμπιακά μετάλλια στο στήθος της κι έγινε η αιτία για να ακουστεί για πρώτη φορά στο Ρίο ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας.
Η 20χρονη Ολυμπιονίκης, σκόρπισε περηφάνια και συγκίνηση σε ολόκληρη τη χώρα, όμως η χαρά ήταν μεγαλύτερη στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Δράμα, που «γκρέμισε τα τείχη» για να την υποδεχθεί. Εκτός από τα τείχη βέβαια, η τοπική αρχή φρόντισε να γκρεμίσει και το σκοπευτήριο όπου έκανε την προπόνησή της η Άννα Κορακάκη, γεγονός που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, παρ’ όλο που ο Δήμαρχος Δράμας έσπευσε να διευκρινίσει ότι η κατεδάφιση έγινε για να ανεγερθεί στο σημείο ένας σύγχρονος χώρος για να ασκείται στην σκοποβολή, η νεαρή Ολυμπιονίκης.

ΠΗΓΗ: cnn.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα