Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024

Ρήτρα αναπροσαρμογής

Επειδή η Ε.Ε. αδυνατεί ή κωφεύει στις απαιτήσεις των κρατών μελών, να βρει κοινό τρόπο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση προτίθεται, να παρέμβει μονομερώς εφαρμόζοντας «πλαφόν στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας». Όπως ανακοινώθηκε, οι παρεμβάσεις θα ανακοινωθούν στο τέλος Μαΐου και θα εφαρμοσθούν από 1ης Ιουνίου. Αυτά αποφασίστηκαν κατά τη συνεδρίαση προ ημερών του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, με επιφύλαξη, τα μέτρα να έχουν αναδρομική ισχύ.
Η οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε και όλα συνηγορούν, ότι προέχει η ανακούφιση των νοικοκυριών από την παράλογη εφαρμογή της “ρήτρας αναπροσαρμογής”.
Εν πολλοίς στα μικρά νοικοκυριά αγγίζει μία σύνταξη ή ένα μηνιάτικο και αυξάνει το πληθωριστικό κύμα. Σημειωτέον, ότι όλες οι εταιρείες ενέργειας έχουν υπερκέρδη, που είναι εις βάρος εκτός των επιχειρήσεων και των πολιτών, αλλά και της εθνικής οικονομίας.
Η “ρήτρα αναπροσαρμογής” νομοθετήθηκε το 2012, σημαίνει δε, ότι σε περίπτωση, που αυξηθούν οι τιμές των καυσίμων απ’ τα οποία παράγεται η ενέργεια, να μην ζημιώνεται η ΔΕΗ, ούτε οι πάροχοι και το κόστος να μετακυλίεται στους καταναλωτές. Όμως στην παρούσα φάση είναι τόσο μεγάλες οι αυξήσεις, που οι καταναλωτές δεν τις αντέχουν και έτσι με την ρήτρα αυτή δεν πτωχεύουν οι εταιρείες. Ωστόσο κατετέθησαν συλλογικές αγωγές κατά της ΔΕΗ και άλλων παρόχων από την Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ και το ΙΝ.ΚΑ. στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.
Η συζήτηση θα γίνει στις αρχές Ιουνίου.
Στο Μαξίμου, λοιπόν, αποφασίστηκε, να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας και το κόστος παραγωγής να γυρίσει στα επίπεδα της οριακής τιμής προ της κρίσεως. Εν τω μεταξύ γίνονται προετοιμασίες για την επαναλειτουργία των λιγνιτορυχείων με νέες προδιαγραφές, τα οποία αντιπροσωπεύουν το “μαύρο χρυσάφι” για τη χώρα μας.
Για την πριμοδότηση των εταιρειών, που πληρώνουν αυξημένες τιμές, ν’ αγοράσουν καύσιμα παραγωγής ρεύματος, πρόκειται να διατεθούν απ’ τον Π/Υ περί τα 2 έως 2,5 δισ. ευρώ.
Το ερώτημα απασχολεί οικονομολόγους και ομάδες πολιτών, γιατί πριμοδοτούνται εταιρείες και όχι απ’ ευθείας οι καταναλωτές. Ως δικαιολογία προβάλλεται, ότι η επιδότηση δίδεται στους παρόχους, που σε περίπτωση επαναφοράς των τιμών στην κανονικότητα, να μπορεί το κράτος να την αποσύρει.
Πάντως οι απαισιόδοξοι προβλέπουν, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί ο ρωσοουκρανικός πόλεμος, να διατηρηθεί η κατάσταση και το 2023, οπότε η επιδότηση θα συνεχισθεί. Εκείνο που δεν έχει υπολογισθεί για φέτος είναι, ότι έρχεται Καλοκαίρι, όπου η λειτουργία των κλιματιστικών χρειάζονται ενέργεια και το κράτος θα δυσκολευτεί να θεραπεύσει την απόγνωση του κόσμου απ’ το τσουνάμι της ακρίβειας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα