Τις ρίζες τους στα Χανιά και στον Πλατανιά αναζητεί ο Δήμος Μοντρέστα της Σαρδηνίας, ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος του οποίου βρίσκονται στην Κρήτη. Μάλιστα το μεσημέρι της Δευτέρας συναντήθηκαν με απόγονους των οικογενειών που με βάση το ληξιαρχείο της Μοντρέστας φαίνεται να είχαν μεταναστεύσει πριν από 330 χρόνια περίπου στο Ιταλικό νησί αλλά και τη δημοτική αρχή Πλατανιά με την οποία αντάλλαξαν δώρα και δεσμεύτηκαν για τη συνεργασία τους.
«Πρόκειται για την πρώτη σελίδα ενός βιβλίου» είπε ο δήμαρχος της Μοντρέστα κ.
Antonio Mera Zedda αναφερόμενος στην επίσκεψη στα Χανιά.
Με βάση τα στοιχεία του Ληξιαρχείου την περιοχή του αποίκησαν Κρητικοί με τα κυριότερα τους επίθετα να είναι: Πατεράκης, Θεοδωράκης, Δαμηλάκης, Φρονιμάκης, Βλαχάκης, Μαυρεδάκης, Κοτσιφάκης, Ψαράκης, Μάντακας, Δρακακάκης, Μπαρότσης κ.α.
« Βρισκόμαστε στα Χανιά σε αναζήτηση της ρίζας μας. Μέχρι τώρα κανείς δεν είχε πάει πιο βαθιά ώστε να δει τα πραγματικά γεγονότα. Ξέραμε ότι η Μοντρέστα δημιουργήθηκε από Έλληνες και ότι ήταν Μανιάτες που πρώτα πήγαν στην Κορσική και μετά ήλθαν στη Σαρδηνία. Οι καινούργιες έρευνες όμως έδειξαν διαφορετικά πράγματα καθώς οι οικογένειες που μετοίκησαν ήταν από την Κρήτη και τα Χανιά » δήλωσε ο κ. Zedda. Στην περιοχή του Δήμου Μοντρέστα όταν πήγαν οι πρώτοι Κρητικοί φαίνεται ότι κατοικούνταν μόνο το λιμάνι της περιοχής, το Μπόζα, και οι μετανάστες από τα Χανιά μετοίκησαν στην ηπειρωτική κυρίως χώρα.
Μιλώντας για τη συνεργασία του Δήμου Πλατανιά και του Δήμου Μοντρέστο ο κ. Zedda υπογράμμισε πως «σήμερα περισσότερο από ποτέ οραματιζόμαστε μια Ευρώπη των λαών και όχι των τραπεζών όπως είναι η Ε.Ε.. Μια Ευρώπη στην οποία θα μετράνε οι ανθρώπινες αξίες και όχι τα χρήματα» ανάφερε χαρακτηριστικά.
Την Ιταλική αντιπροσωπεία υποδέχθηκε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης ευχαριστώντας τον κ. Zedda για την παρουσία του και υπογραμμίζοντας πως πέρα από μια απλή αδελφοποίηση οι δύο Δήμοι θα μπορούν να ανταλλάξουν εμπειρίες και τεχνογνωσία σε θέματα κτηνοτροφικών προϊόντων ένα τομέα όπου η Μοντρέστα παρουσιάζει ιδιαίτερη ανάπτυξη.
Ο Δήμος Μοντρέστα αποτελείται από 15 κοινότητες, με 15.000 κατοίκους. Στην περιοχή δεν έχει επιβιώσεις η Ελληνική Γλώσσα όπως σε αρκετά χωριά της νότιας Ιταλίας αλλά χρησιμοποιούν στοιχεία της αρχαίας ελληνικής.
Την πρωτοβουλία για την Ιταλική επίσκεψη αλλά και τις επαφές με απογόνους των οικογενειών που μετανάστευσαν στην Ιταλία είχε ο ψυχίατρος κ.
Αντώνης Μαυρεδάκης .«Μέχρι το 2012 πιστεύονταν ότι αυτοί που δημιούργησαν την Μοντρέστα, οι πρώτοι άποικοι ήταν Μανιάτες . Τα νεότερα στοιχεία όμως έδειξαν πως ήταν ξεκάθαρα Κρητικοί από τα Χανιά. Υπολογίζεται ότι έφυγαν μετά το 1670 και την οριστική κατάληψη της Κρήτης από τους Οθωμανούς» τόνισε ο κ. Μαυρεδάκης.
Την καταγωγή των κατοίκων της Μοντρέστα διερευνά με μελέτη του το Πανεπιστήμιο του Κάλιαρι.