Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του ΥπΑΑΤ
Με επιφυλάξεις, ειδικά σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή ιδιωτών-επενδυτών, αντιμετωπίζουν το νέο νομοσχέδιο για τους Συνεταιρισμούς που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφισθεί εντός των ημερών, στελέχη Συνεταιρισμών στα Χανιά.
Η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για συμμετοχή σε ποσοστό μέχρι και 35% επενδυτή βρίσκει αντίθετους τους περισσότερους συνεταιριστές, αφού οι συνεταιρισμοί που έχουν απομείνει σε λειτουργία μετά το νομοσχέδιο Σκανδαλίδη το 2011, σε όλη τη χώρα είναι υγιείς.
Ειδικότερα μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος του Α.Σ. Μεσκλών κ. Μανούσος Βουλγαράκης τόνισε πως «το ποσοστό του 35% είναι πολύ μεγάλο και μπορεί να φέρει αλλοιώσεις μέσα στο συνεταιρισμό. Αν επιτρέψουμε σε κάποιον να πάρει το 35% του συνεταιρισμού είναι εύκολο να κάνει κουμάντο και αυτό ελλοχεύει κινδύνους.» Επίσης ο κ. Βουλγαράκης αναφορικά με την μείωση του αριθμού των ατόμων που θα μπορούν να συστήσουν συνεταιρισμό από 20 σε 10 λέει πως «από τη μια είναι καλό γιατί διευκολύνεται η σύσταση συνεταιρισμών από την άλλη υπάρχουν θέματα γιατί μπορεί μια ομάδα να συστήσει συνεταιρισμό».
Επιφυλακτικός εμφανίζεται ο κ. Γιώργος Μοτάκης πρόεδρος του Α.Σ. Παλαιών Ρουμάτων ειδικά για το θέμα της συμμετοχής των επενδυτών. «Από αυτά που έχω διαβάσει είναι ανησυχητική η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί πιστεύω ότι κάποιοι θα το εκμεταλλευτούν αυτό για να βάλουν στο “χέρι” την ακίνητη περιουσία των Ενώσεων. Δεν νομίζω ότι οι ιδιώτες θα βοηθήσουν το συνεταιριστικό κίνημα, ίσως μόνο αν θα μπορούσαν να γίνουν συμπράξεις μεταξύ συνεταιρισμών και ιδιωτών, αλλά όχι συμμετοχή στο συνεταιριστικό σχήμα» δηλώνει μεταξύ άλλων.
Aπό τη μεριά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων κ. Χαρίλαος Βλαζάκης λέει πως «αν δεν έχει αλλάξει κάτι από αυτό το κείμενο που είχαμε πριν από μερικές μέρες το βλέπω σε θετική κατεύθυνση, δεν βάζει κάποια εμπόδια το νομοσχέδιο στη λειτουργία μας.»
Αναφορικά με τη συμμετοχή ιδιωτών-επενδυτών στους συνεταιρισμούς ο κ. Βλαζάκης υποστηρίζει πως «αν κάποιος συνεταιρισμός δεν είναι οικονομικά αυτοδύναμος και πρέπει να δανείζεται από τράπεζες δεν έχει μεγάλη διαφορά αν σε αυτόν συμμετέχει κάποιος ιδιώτης βάζοντας κάποια χρήματα. Σε ελεύθερη οικονομία ζούμε, πρέπει και οι συνεταιρισμοί να είναι ανταγωνιστικοί για να μπορούν να υπάρξουν».
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτ. Ανάπτυξης τα βασικότερα σημεία του νομοσχεδίου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς είναι τα εξής:
• Ιδρύονται Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (Α.Σ.) με απόφαση της Εποπτεύουσας Αρχής και όχι με δικαστική όπως μέχρι σήμερα, γεγονός που επιταχύνει τη διαδικασία, περιορίζει τον φόρτο των δικαστηρίων και μειώνει τα έξοδα για τους συνεταιριστές.
• Μειώνεται σε 10 τουλάχιστον πρόσωπα από είκοσι 20 που ισχύει, η υπογραφή του σχετικού καταστατικού για την σύσταση Α.Σ.. Η σύσταση Α.Σ. είναι δυνατή και με λιγότερα από δέκα πρόσωπα, εφόσον ειδικές συνθήκες το επιβάλουν.
• Ορίζεται σε 10.000 ευρώ κατ’ ελάχιστο ποσό το συνεταιριστικό κεφάλαιο των Α.Σ.
• Καθορίζεται το ελάχιστο ποσοστό παραγωγής που πρέπει να παραδίδει κάθε μέλος στον Α.Σ. στο 75%.
• Προβλέπεται η δυνατότητα συμμετοχής στους Α.Σ. μελών – επενδυτών με δικαίωμα ψήφου, χωρίς όμως το σύνολο των ψήφων των μελών – επενδυτών να μπορεί να υπερβεί το 35% του συνόλου των ψήφων όλων των μελών.
• Αίρεται ο περιορισμός του αριθμού των 30 μελών προκειμένου να υφίσταται και εποπτικό συμβούλιο ως διοικητικό όργανο στη λειτουργία Α.Σ.. Εάν ο Α.Σ. έχει λιγότερα από δέκα μέλη, εποπτικό συμβούλιο ορίζεται μόνο εφόσον προβλέπεται από το καταστατικό.
• Προβλέπεται η δυνατότητα παροχής, εκ μέρους των Αγροτικών Συνεταιρισμών (Α.Σ.) ή μέσω τρίτων νομικών προσώπων, μικροχρηματοδοτήσεων με τη μορφή πιστώσεων μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ συνολικά, για κάθε μέλος – συνεταιριστή.
• Αυξάνεται σε 15 έτη από 10 που ισχύει, ο χρόνος παραγραφής αξιώσεων των Α.Σ. εναντίον μελών των διοικητικών συμβουλίων (Δ.Σ.), για πράξεις που τελέσθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και προξένησαν ζημία από δόλο στον Α.Σ.
• Μειώνεται σε 1.000.000 ευρώ από 2.000.000 που ισχύει, ο ετήσιος κύκλος εργασιών των Α.Σ. για την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 3213/2003 (δήλωση περιουσιακής κατάστασης) στους προέδρους των δ.σ. και τους γενικούς διευθυντές των Α.Σ..
• Παρέχεται η δυνατότητα ανάθεσης, συγκεκριμένων έργων εποπτείας και ελέγχου των Α.Σ., σε υπαλλήλους του ΥΠ.Α.Α.Τ., σε ορκωτούς ελεγκτές λογιστές, σε ελεγκτικές εταιρείες ή σε ελεγκτές πτυχιούχους ανώτατων σχολών, που έχουν άδεια άσκησης οικονομολογικού επαγγέλματος καθώς και σε άλλους ειδικούς επιστήμονες ή εμπειρογνώμονες.
• Προβλέπεται η δυνατότητα σχηματισμού ειδικού αποθεματικού από τα πλεονάσματα ή τα κέρδη των Α.Σ..
• Επαναπροσδιορίζεται το φορολογικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία των Α.Σ..
Επίσης, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι:
• Τα πλεονάσματα που δημιουργεί ο Α.Σ. δεν φορολογούνται.
• Τα διανεμόμενα στα μέλη κέρδη φορολογούνται ως μερίσματα σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας.
• Επί τυχόν μεταγραφής στα Κτηματολογικά Γραφεία, υπάρχει φορολογική απαλλαγή.
• Η τυχόν υπεραξία που προκύπτει από την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων κατά τον μετασχηματισμό Α.Σ., απαλλάσσεται από κάθε φόρο και τέλος. (άρθρα 1-37)
Τέλος προβλέπεται η σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τίτλο «Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.)», που αποτελεί την εθνική συντονιστική οργάνωση των ΑΣ και των λοιπών νομικών προσώπων που είναι εγγεγραμμένοι στο σχετικό Μητρώο πλην των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και καθορίζεται το πλαίσιο λειτουργίας του. (άρθρο 38).