Ενα ρομπότ, το “καγκουρόbot”, όπως το ονομάζουν, είναι υπό κατασκευή με σκοπό να τεθεί στην υπηρεσία της οδικής ασφάλειας στα Χανιά.
O λόγος για το έργο ρομποτικής της ομάδας “Καγκουροποιοί” του Εσπερινού ΕΠΑΛ Χανίων, το οποίο βρίσκεται στα… σκαριά, μετά την πρόκριση της σχετικής τους πρότασης σε διαγωνισμό τεχνολογίας και συγκεκριμένα στον 1ο πανελλήνιο διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Physical Computing Ανοικτών Τεχνολογιών (υλικού και λογισμικού).
Οπως λένε, θα προσπαθήσουν να αναδείξουν το πρόβλημα της οδική μας συμπεριφορά και να καυτηριάσουν «δημιουργικά και με χιούμορ την τραγική μας οδική συμπεριφορά στην Ελλάδα κι ένα παραπάνω στον τόπο μας, την Κρήτη».
Ετσι, «το Καγκουρόbot θα είναι ένα αυτόνομο αλλά και τηλεκατευθυνόμενο ρομποτικό όχημα, το οποίο κινούμενο σε μια πίστα (δρόμους πόλης) θα προσομοιώνει την οδική συμπεριφορά ενός συνηθισμένου, καθημερινού… κάγκουρα! Θα προσομοιώνει δηλαδή (στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό), την οδική συμπεριφορά ενός συνειδητά ασυνείδητου και επιδειξία οδηγού».
Εξηγούν επίσης ότι «το Καγκουρόbot θα αποτελείται «από ένα αυτόνομο (αλλά και τηλεχειριζόμενο) ρομποτικό όχημα βασισμένο σε ένα ελεγκτή Arduino και μια πίστα (πόλη) στην οποία θα κινείται. Το ρομποτικό όχημα (Καγκουρόbot) κατά την διάρκεια της βόλτας του στην πόλη (πίστα) θα σημειώνει μια σειρά από χαρακτηριστικές συνειδητές παραβάσεις, όπως αυτές που καθημερινά βλέπουμε στους δρόμους της πόλης μας: Παραβίαση φωτεινών σηματοδοτών, παράνομες σταθμεύσεις, επικίνδυνη οδήγηση, άσκοπα κορναρίσματα».
Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται αρκετά χαμηλότερο των 100 ευρώ γιατί δεν απαιτούνται ιδιαίτερα ακριβά εξαρτήματα και υλικά για τη συναρμολόγηση και κατασκευή του Καγκουρόbot, το οποίο, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν, αναμένεται να ενεργοποιήσει τους μαθητές, εντάσσοντας τους σε μια ευρύτερη κοινότητα, «όπου θα προσπαθήσουν (οι περισσότεροι από αυτούς για πρώτη φορά) να δημιουργήσουν και να μοιραστούν γνώση, καλή πρακτική και καινοτομία».
Οπως μας λέει ο καθηγητής Βαγγέλης Ψωματάκης «η κουβέντα μας για την δημιουργία ενός έργου ρομποτικής ξεκίνησε στο εργαστήριο Πληροφορικής, όταν μίλησα για πρώτη φορά στα “παιδιά” για τον 1ο διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ανοιχτών τεχνολογιών. Η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον ήταν άμεση και ανέλπιστα ένθερμη. Οι προτάσεις για την συμμετοχή μας στο διαγωνισμό ήταν πολλές και φιλόδοξες, αλλά ένα τυχαίο γεγονός απ’ αυτά που καθημερινά όλοι μας ζούμε στους δρόμους οδήγησε στην ιδέα του Καγκουρόbot. Με χιούμορ, αλλά και καυστική διάθεση αποφασίσαμε να προτείνουμε ένα ρομποτικό όχημα που θα προσομοιώνει (όσο είναι εφικτό) μερικά από τα πολλά κακώς κείμενα στους δρόμους των Χανίων… της Κρήτης,… της Ελλάδας. Η πρόταση μας απέσπασε βαθμολογία 78/100 και προκρίθηκε στην επόμενη φάση της υλοποίησης. Με ενθουσιασμό λοιπόν τα μέλη της ομάδας, δημιουργούμε χώρο και χρόνο, στην ήδη γεμάτη μέρα μας και δουλεύουμε για την υλοποίηση του Καγκουρόbot. Μην ξεχνάμε ότι τα μέλη της ομάδας είναι όλοι εργαζόμενοι και σχεδόν όλοι οικογενειάρχες με 2, 3 και 4 παιδία!».
Οι “Καγκουροποιοί” είναι οι (αλφαβητικά): Γιαπιτζής Νικηφόρος (Β’ Πληροφορικής), Μαρκετάκη Χρυσούλα (Β’ Πληροφορικής), Μπαλαδάκη Ειρήνη (Β’ Πληροφορικής), Μπαχαρόπουλος Ορέστης (Β’ Πληροφορικής), Μπλαζάκης Κων/νος (Δ’ Πληροφορικής), Μπουρδαντωνάκης Στράτος (Β’ Πληροφορικής), Περράκης Νικόλαος (Β’ Πληροφορικής), Ροζάκη Παναγιώτα (Γ’ Πληροφορικής), Φραγκεδάκη Νεκταρία (Β’ Πληροφορικής), Φραγκεδάκης Παντελής (Β’ Πληροφορικής).