Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ρομπότ τα “νοήμονα όντα”

Η παγκόσμια κοινωνία έχει ν’ αντιμετωπίσει τον υπ. αριθμό ένα κίνδυνο της πρόκλησης που έρχεται να αντικαταστήσει τον ανθρώπινο εγκέ- φαλο. Πρόκειται για την τεχνητή νοημοσύνη που θα μπορεί να βρίσκει λύσεις για τα προβλήματα του κόσμου και σε χρόνο ρεκόρ. Με τα ψηφια- κά συστήματα και τη βοήθεια αλγόριθμων, δη- λαδή ενός υπολογιστή σε γλώσσα κατανοητή μόνο βάσει καθορισμένων κανόνων, ενός είδους μηχανικής μάθησης, θα γίνονται πολλά. Θα προβλέπεται ο τρόπος περιορισμού των επι- πτώσεων της κλιματικής αλλαγής και θα λει- τουργεί ως παρένθετος συντελεστής λειτουργίας της κοινωνίας, αναδεικνύοντας έναν πυλώνα προόδου για το μέλλον της ανθρωπότητος.
Πολύπλοκες εργασίες θα εξυπηρετούνται από τεχνητώς νοήμονα όντα, που θα κάνουν ό,τι κά- νουν οι άνθρωποι, ενώ θα ελαχιστοποιείται η χρήση ανθρώπινων χεριών. Ο φυσικός παρεμ- βατισμός θα μετατρέπεται σε «τεχνητό ψηφιακό λογισμικό». Θα προβλέπεται το μέλλον των πό- λεων, η υγεία των κτηρίων του αύριο και θα επη- ρεάζουν το κοινωνικό σύνολο, αλλά σαν μηχα- νές δεν θα έχουν αισθήματα, ούτε θα μπορούν να δακρύζουν, όπως το όντως ον, ο άνθρωπος. Υπάρχουν προγράμματα που αναπτύσσονται για την «τεχνητή νοημοσύνη» και προγραμμα- τίζονται εμφυτεύσεις μικροτσίπς σε περιοχές του ανθρώπινου εγκεφάλου, που θα παρέχουν λει- τουργίες δράσης, διανόησης, φυσικών ικανο- τήτων, που περιορίζουν την εξάπλωση των αν- θρώπινων βλαβών, όπως ο αυτισμός, η κατά- θλιψη, η σχιζοφρένεια, η παχυσαρκία κ.ά.
Μεγιστάνες του πλούτου, που θέλουν ν’ αφή- σουν το στίγμα του ονόματος τους στο διηνεκές, επενδύουν στην τελειοποίηση συσκευών εμ- φυτευματολογίας, που θα απευθύνονται και στην ιατρική, στη θεραπεία της νόσου του πάρ- κινσον και σε άλλα πολλά ανεπίλυτα ζητήματα.
Αυτά τα «νοήμονα όντα», τα ρομπότ με μορφή ανθρώπινη που σκέπτονται αλλά δρουν μηχα- νικά υπακούοντας σε προγραμματισμένες εντο- λές, θα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν σε ανθρώπινο επίπεδο, να απαντούν σε ερωτήσεις γνώσεων, να γράφουν κείμενα, θεατρικά ή κι- νηματογραφικά σενάρια, να εντάσσονται στον δικό τους κόσμο και να εξελίσσονται, να κάνουν υπολογισμούς μαθαίνοντας απ’ τη δική τους τε- χνητή νοημοσύνη, χωρίς να μπορούν να νικη- θούν από άλλου είδους υπολογισμούς.
Μιμούμενα τους ανθρώπους θα απομνημο- νεύουν άπειρους ανθρώπινους διαλόγους και έχοντας όπλο την απέραντη μνήμη θα πλησιά- ζουν στη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου έχοντας μέσα τους κάτι παρόμοιο με την τε- χνογνωσία του google.
Αυτή η εξέλιξη μπορεί να καταστεί πιο φοβε- ρή απ’ την κλιματική αλλαγή που επηρεάζεται από τον ίδιο τον άνθρωπο, ο οποίος καταστρέ- φει το περιβάλλον και τη ζωή του. Ο άνθρωπος κατασκευάζει τον αφανισμό του. Δεν χρησιμο- ποιεί τις ικανότητες του προς όφελος του, δεν λο- γικεύεται ακόμα και τώρα που η «τεχνητή νοη- μοσύνη» βρίσκεται στα σπάργανα. Όταν προ- χωρήσει, θα είναι αργά. Θα βρεθούμε ανίκανοι και απροετοίμαστοι να ελέγξουμε την εξέλιξή της.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα