Ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο διάσημος μάνατζερ ποδοσφαίρου Ζόρζε Μέντες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δωρίσουν ιατρικό εξοπλισμό σε πορτογαλικά νοσοκομεία, που αγωνίζονται για τη θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό. Οι δύο άνδρες θα δώσουν εξοπλισμό για δύο θαλάμους στο νοσοκομείο «Σάντα Μαρία» της Λισαβόνας, εφοδιάζοντας κάθε θάλαμο με 10 κρεβάτια, αεριστήρες, μόνιτορ παρακολούθησης, αντλίες έγχυσης και σύριγγες, ανακοίνωσε το νοσοκομείο.
Στο Πόρτο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ο CR7 και ο Μέντες θα εξοπλίσουν ένα θάλαμο στο νοσοκομείο «Σάντο Αντόνιο» με 15 κρεβάτια εντατικής θεραπείας, τους πολύ απαραίτητους αεριστήρες, οθόνες και άλλο εξοπλισμό. Οι τρεις θάλαμοι θα πάρουν τα ονόματα των δύο ανδρών.
«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Ρονάλντο και τον Μέντες για την πρωτοβουλία, η οποία είναι τόσο χρήσιμη τη στιγμή που η χώρα χρειάζεται καθέναν τόσο πολύ» δήλωσε ο Πάουλο Μπαρμπόσα, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του «Σάντο Αντόνιο». Παρόλο που η Πορτογαλία ανέφερε μόνο 2.362 περιπτώσεις κορωνοϊού και 29 θανάτους, πολύ λιγότερες από ό, τι στην Ιταλία και την Ισπανία, το σύστημα υγείας της χώρας βρίσκεται ήδη υπό πίεση. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό δίκτυο TVI τη Δευτέρα (23/3), ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας έχουν 1.142 αεριστήρες, την ώρα που τα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα διαθέτουν 250 περισσότερους.
Για να αντιμετωπίσει την κρίση, η κυβέρνηση αγόρασε 500 αεριστήρες και 4 εκατομμύρια μάσκες από την Κίνα. «Εμείς (το σύστημα υγείας) δεν θα χάσουμε ποτέ τον έλεγχο της κατάστασης», δήλωσε ο Κόστα. Ωστόσο, οι επαγγελματίες του χώρου της υγείας εξέφρασαν αμφιβολίες, ιδίως όσον αφορά την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού. Τη Δευτέρα (23/3), ο ιατρικός σύλλογος της χώρας προειδοποίησε ότι τα πορτογαλικά νοσοκομεία δεν διαθέτουν μάσκες, γάντια και προστατευτικά όρασης.
Ο σύλλογος νοσοκόμων επανέλαβε τις ανησυχίες των γιατρών και είπε ότι ορισμένες νοσοκόμες χρησιμοποιούν γυαλιά κολύμβησης για να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Από αυτούς που έχουν μολυνθεί μέχρι στιγμής, 165 είναι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας Αντόνιο Σάλες. Η Πορτογαλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με περιορισμούς στις μετακινήσεις των ανθρώπων.