– ΕΙΚΟΣΙ εννέα μέρες, από την έναρξη της εισβολής (24/2) στην Ουκρανία και οι ρωσικές δυνάμεις, αντί τριήμερου περιπάτου (κατά τον Πούτιν), έχουν «βαλτώσει»! Η αδυναμία τους να καταλάβουν μεγάλες κεντρικές πόλεις της χώρας, ιδιαίτερα την πρωτεύουσα της χώρας -το Κίεβο- δείχνει ότι ο πόλεμος αυτός (φωτ.) θα διαρκέσει πολύ. Το σχέδιο της Μόσχας να αντικαταστήσει την κυβέρνηση Ζελένσκι με ανδρείκελα δικά της και να ρωσοποιήσει πλήρως μια γειτονική ανεξάρτητη χώρα, έχει αποτύχει. Έτσι, η κατάσταση γίνεται πιο επικίνδυνη. Ίσως η παράνοια σε τέτοιες περιπτώσεις, να οδηγήσει τον Πούτιν σε δρόμους που δεν έχουν γυρισμό. Η αποτυχία της ρωσικής “σικελικής” εκστρατείας οφείλεται σε μια σειρά από λόγους που έχουν να κάνουν: με τους λανθασμένους υπολογισμούς, τους κακούς χειρισμούς της ρωσικής πλευράς, την έλλειψη ανταλλακτικών και τον ανεφοδιασμό καυσίμων, την ανικανότητα εν γένει της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας· κυρίως δε, η αποτυχία οφείλεται στην πεισματώδη, καλά μελετημένη και οργανωμένη απροσδόκητη αντίσταση των Ουκρανών (οργανωμένη από το 2014): οι Ουκρανοί υπερασπίζονται ό,τι πολυτιμότερο έχουν-την πατρίδα τους.
– ΚΑΤΑ τον Αμερικανό αναλυτή Τόμας Φρίντμαν (ΝΥ, και “Κ”, 22-3-22) «Ο Πούτιν υποπτεύεται ότι δεν μπορεί να καταλάβει και να κρατήσει όλη την Ουκρανία, ούτε και να επιβάλει τους όρους του για εκεχειρία. Η ιδανική εναλλακτική λύση -γι’ αυτόν- είναι να ωθήσει πέντε ή δέκα εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες σε Πολωνία, Ουγγαρία και Δυτική Ευρώπη», δημιουργώντας έτσι προσφυγική κρίση στις χώρες της ΕΕ. Αυτό κάνει, χωρίς να τον ενδιαφέρει ο αριθμός των αμάχων που θυσιάζονται στο βωμό μιας απάνθρωπης φιλοδοξίας του.
– ΕΙNAI πράγματι εντυπωσιακό το θάρρος και η υπομονή που δείχνουν οι Ουκρανοί παντού. Είναι εντυπωσιακή η ψυχραμία και η αξιοπρέπεια με τις οποίες οι απλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν έναν άνισο πόλεμο, επιθετικό και άδικο. Είναι συγκινητικό να βλέπεις, ανάμεσα στα συντρίμια βομβαρδισμένων διαμερισμάτων, γυναίκες ή ηλικιωμένους, να προσπαθούν να διασώσουν ό,τι μπορούν, να κρατήσουν “ίχνη” ζωής.
– ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ των δύο παγκοσμίων πολέμων του 20ου αι. που διεξήχθησαν κυρίως σε ευρωπαϊκά εδάφη, ήταν ότι βγήκαν αποδυναμωμένες όλες οι παλιές ευρωπαϊκές αυτοκρατορίες με νικήτριες τις εκτός Ευρώπης νέες υπερδυνάμεις – τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ. Σήμερα, ο Ρωσοουκρανικός πόλεμος απειλεί να στριμώξει την Ε.Ε., αλλά και να καταστήσει δευτερεύουσα δύναμη τη Ρωσία του Πούτιν. Πλην της ανυπολόγιστης καταστροφής σε ανθρώπινες ζωές, οικονομία και πιθανές αλλαγές κρατικών συνόρων, μάλλον θα έχουμε να κάνουμε με ένα νέο δίπολο: ΗΠΑ (δυτικός κόσμος) και Κίνα (ανατολικός κόσμος).
– ΤΟ ΥΠΑΡΞΙΑΚΟ νέο πρόβλημα (με ποιον να ταχθείς;) φαίνεται να απασχολεί έντονα την γείτονα Τουρκία που χρόνια, ως “ο επιτήδειος ουδέτερος”, κοροϊδεύει τη Δύση και τη Ρωσία…