“Εν αρχή ην ο μύθος” και η ζωγραφική του Ρουσσέτου Παναγιωτάκη παρουσιάζει μια τεκμηριωμένη εικαστική θεώρηση της Κρητικής μυθολογίας. Η ευρεία μυθολογική θεματική του ανασύρει από το υποσυνείδητο οπτασιακές και αρχετυπικές μορφές και ανασυνθέτει σκόρπιες ψηφίδες του Μινωικού παρελθόντος. Στον μύθο αναζητά ο Παναγιωτάκης τις αρχέγονες ρίζες της ύπαρξης μας. Δια του μύθου όμως θέτει παράλληλα προβληματισμούς για την εποχή μας. Στις αλληγορικές του συνθέσεις, ο χρόνος κατακερματίζεται και ο μύθος γίνεται η γέφυρα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και προοιωνίζει το μέλλον.
Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση «ΡΟΥΣΣΕΤΟΣ 2020», η οποία εγκαινιάστηκε χθες στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, ανασυνθέτουν ζωγραφικά τον μύθο. Η μνήμη ανακατασκευάζεται σε πολύπλοκες, αινιγματικές, πλούσιες σε φαντασία, συμβολικές αναπαραστάσεις που κινούνται στο μεταίχμιο μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας. Αναδεικνύεται ένας Ονειρικός Μαγικός Ρεαλισμός πού αντλεί τόσο από το μύθο όσο και τον αντικειμενικό κόσμο, βρίθει από υπερρεαλιστικά στοιχεία, υπαινικτικό χιούμορ και κωδικοποιημένους συμβολισμούς.
Πράγματι, τα έργα του Παναγιωτάκη ξεκινούν από τις ρίζες και φτάνουν μέχρι τα κοσμικά, τα οικουμενικά και τα συμπαντικά φαινόμενα. Παρόλο τον εξωστρεφή, παραστατικό τρόπο ζωγραφικής, οι συνθέσεις του ενσωματώνουν το φιλοσοφικό στοιχείο στην αναπαράσταση. Η αποκωδικοποίηση των συμβολισμών μας φέρνει πιο κοντά στους στόχους και τις προθέσεις του δημιουργού που επιχειρεί να μεταφέρει την αρχέγονη ύπαρξή μας στη σύγχρονη πραγματικότητα, να καυτηριάσει, να προβληματίσει και να επικοινωνήσει μηνύματα που συνδέονται άμεσα με τις αξίες του Μινωικού Πολιτισμού.
Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στο ζωγραφικό ιδίωμα, στην πλαστική και συνθετική ικανότητα του Παναγιωτάκη. Το σχέδιο με την χαρακτηριστική αισθαντικότητα στην κίνηση της γραμμής, το ζωηρό “ατόφιο” μινωικό χρώμα, η τάση αποφυγής ή κατάργησης της προοπτικής ως απάντηση στον Πλάτωνα, το παιχνίδι του φωτός με τη σκιά, όλα υπηρετούν μια σύγχρονη αναπαραστατική τέχνη που με έμφαση στη λεπτομέρεια σχεδόν “φωτογραφίζει” Μάγια και Θαύματα. Με τα ζωγραφικά του μέσα δημιουργεί εξαιρετικής δύναμης εικόνες που αποτυπώνουν το εικαστικό του όραμα και αντανακλούν τις απόψεις του για τη ζωγραφική, ως διανοητικό παιχνίδι ρεαλιστικής απεικόνισης και παράλληλα, ως “μίμηση ονείρου”.
Η πολυδιάστατη, δυναμική ζωγραφική του Παναγιωτάκη προσκαλεί τον επισκέπτη να διεισδύσει στο πρωτόγονο και να βιώσει το μυθικό, μέσα όμως από ένα διαφορετικό πρίσμα. Δημιουργήθηκε ως αντίδραση ή απάντηση σε εποχές βαθιά ταραγμένες. Οι εικόνες του είναι γεμάτες σοβαρές αντιρρήσεις για ότι θεωρείται σταθερό και ακλόνητο. Κατά τον ίδιο τρόπο που οι λέξεις δεν έχουν ένα μόνο νόημα, έτσι και τα έργα τέχνης είναι ανοικτά σε ερμηνείες. Ο θεατής είναι ο αποδέκτης και ο δημιουργός του μηνύματος, ανεξάρτητα από τις προθέσεις του καλλιτέχνη. Ο Παναγιωτάκης μας προσφέρει την πολύτιμη ευκαιρία να ξαναδούμε τη μυθολογία, “την παιδική ηλικία της ανθρωπότητας” και να την ανακαλύψουμε εκ νέου.
Έκθεση ζωγραφικής “Ρουσσέτος 2020”, Βασιλική του Αγίου Μάρκου.
Διάρκεια Έκθεσης: 21 Φεβρουαρίου – 10 Μαρτίου 2020
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 09.00- 14.00 & 17.00- 21.00
Σάββατο, 09.00- 14.00
Διοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου. Είσοδος ελεύθερη