Διεργασίες γίνονται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Κρεμλίνου και Βρυξελλών για τον καθορισμό νέου μηχανισμού πληρωμών του φυσικού αερίου, που διοχετεύεται στην Ευρώπη.
Ο Πούτιν υποσχέθηκε, ότι το ρωσικό αέριο δεν θα σταματήσει να διοχετεύεται στη Δύση, βάσει των υπαρχουσών συμβάσεων, εφόσον οι αγοραστές δεχθούν μια τροποποίησή των ως προς τον τρόπο πληρωμής. «Οι αλλαγές» ανέφερε, «θα αφορούν μόνο το νόμισμα, στο οποίο θα γίνεται η πληρωμή, που θα είναι το ρούβλι της Ρωσίας».
Πρόκειται για πρωτοφανή και έξυπνη αλλαγή, που για να τεθεί σε εφαρμογή, όπως δήλωσε ο εκρπόσωπος του Κρεμλίνου, απαιτείται πολύπλοκη διαδικασία και προσεγμένη μελέτη μέσα σ’ ένα μήνα. Ο διπλωμάτης Ντμίτρι Πεσκώφ ακόλουθος του Πούτιν επέμεινε, ότι «η πληρωμή του προϊόντος σε ρούβλι και όχι σε άλλο νόμισμα… δεν παραβιάζει τους όρους των συμβολαίων… και ότι η Μόσχα δεν έχει άλλο τρόπο, να αντιδράσει μετά τις κυρώσεις της Δύσης για τον αποκλεισμό των Ρώσων από τον τρόπο συναλλαγών στο σύστημα SWIFT».
Επειδή η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία δεν πηγαίνει καλά, ο Ρωσικός στρατός υποχωρεί συντεταγμένα απ’ την περιοχή του Κιέβου, επειδή η προπαγάνδα των πρακτόρων και μυστικών υπηρεσιών δεν “φτουράνε”, δεν ευοδώνονται και οι απειλές του Πούτιν για το ενδεχόμενο χρήσης βιολογικού και πυρηνικού πολέμου τραυματίζει όλο και περισσότερο την μεγαλοσχημοσύνη του, ανακάλυψε αυτό τον τρόπο να εκβιάσει τους δυτικούς με το Ρούβλι.
Δημιουργείται παρακλάδι της Gazprom Bank, όπου θα κατατίθενται δολλάρια, ευρώ, λίρες ή νομίσματα άλλων χωρών, θα μετατρέπονται σε ρούβλια και έτσι θα εξοφλούνται οι λογαριασμοί. Μ’ αυτό τον τρόπο εκτός του ότι το ρούβλι θα ανατιμάται στα διεθνή χρηματιστήρια ανάλογα με τη ζήτηση, η Ρωσία θα τροφοδοτείται με συνάλλαγμα από τους δυτικούς, που το χρειάζεται τώρα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Έχει εκτιμηθεί, ότι το κόστος του πολέμου μόνο για τη Ρωσία ανέρχεται σε ένα δισ. $ την ημέρα.
Ο πρόεδρος Πούτιν διεμήνυσε, ότι, αν κάποιος πάροχος δεν αποδεχθεί αυτό τον μηχανισμό πληρωμών, θα επιφέρει την ακύρωση του συμβολαίου. Αν και οι συμβάσεις υπογράφονται, για να τηρούνται, υπάρχουν, συνήθως, ασάφειες, που «σαν τον διάβολο κρύβονται στις λεπτομέρειες».
Σημειωτέον ότι η Gazprom, (φοβούμενη την κρατικοποίησή της, σκοπεύει ν’ αποχωρήσει απ’ τη Γερμανία), έχει εξαιρεθεί από τις κυρώσεις του μηχανισμού SWIFT, σκοπίμως(;) και έτσι οι πληρωμές σ’ αυτήν θα γίνονται όπως έως σήμερα. Άρα έγινε “μία τρύπα στο νερό”(!), όσον αφορά τις κυρώσεις, που κυριολεκτικά ωφέλησε την παραπαίουσα Ρωσική Οικονομία, το ρούβλι της οποίας θα πάρει την ανηφόρα!
Πάντως ο Γερμανός Όλαφ Σολτς και ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι δεν συμφώνησαν μ’ αυτό τον τρόπο πληρωμής, ο δε πρώτος ζήτησε από τον Πούτιν γραπτές πληροφορίες για να κατανοήσει τη διαδικασία.