ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ
konstasgeorge@gmail.com
«Η Κρήτη είναι πολύ δημοφιλής πλέον στη Ρωσία. Αν δεν υπήρχε το πρόβλημα με τη βίζα, τότε θα την επισκέπτονταν περισσότεροι Ρώσοι Τουρίστες».
Η κα Αλεξάνδρα Πέτροβα καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο της Μόσχας και η κόρη της Ολγα δικηγόρος είναι από τους πιο φανατικούς φίλους των Χανίων και της Κρήτης.
Αυτές τις ημέρες βρίσκονται και πάλι στα Χανιά, για δεύτερη φορά μάλιστα η κα Αλεξάνδρα και δεν διστάζει να πει ότι οι συμπατριώτες της είναι ξετρελαμένοι από την Κρήτη.
«Για πολλά χρόνια οι Ρώσοι επέλεγαν την Αίγυπτο και την Τουρκία, αλλά και την Ουκρανία για τις διακοπές τους επειδή είναι πιο φτηνές. Τώρα στην Αίγυπτο όμως έχει ξεκινήσει εμφύλιος πόλεμος και είναι αδύνατο να βρεθείς εκεί, όπως επίσης δύσκολη είναι και η κατάσταση στην Τουρκία. Ομως ακόμα πολλοί συμπατριώτες μου επιλέγουν Τουρκία γιατί δεν χρειάζονται βίζα! Μόνο το διαβατήριο είναι αρκετό» εξηγεί στα “Χ.Ν.”η κα Αλεξάνδρα.
Αν κάποιος Ρώσος πολίτης θέλει να επισκεφθεί την Κρήτη είναι υποχρεωμένος να μπει σε μια άνευ προηγουμένου γραφειοκρατική διαδικασία, πολύ επίπονη, κουραστική, που τον επιβαρύνει μάλιστα και οικονομικά.
«Για να έρθουμε στην Ελλάδα πρέπει να προσκομίσουμε στοιχεία στην πρεσβεία της Ελλάδας για τη δουλειά μας, τα εισοδήματά μας και τι χρήματα έχουμε στην τράπεζα κα. Είναι πολύ δύσκολο και επίμονο πραγματικά, για τους περισσότερους Ρώσους. Αν αυτοί οι περιορισμοί αρθούν, είμαι σίγουρη ότι ακόμα περισσότεροι Ρώσοι θα έρθουν στην Κρήτη και γενικά στην Ελλάδα. Υπάρχουν Ρώσοι που μένουν στην Αγία Πετρούπολη, σε μικρή απόσταση από τη Φιλανδία, παίρνουν βίζα από τη χώρα αυτή για να έλθουν γρήγορα, αλλά για μας που ζούμε στη Μόσχα είναι αδύνατον να κάνουμε κάτι τέτοιο» τονίζει η κα Αλεξάνδρα.
ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ
«Η Ελλάδα αλλά και ειδικότερα η Κρήτη είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Εχουμε πολλά κοινά στοιχεία ως λαοί. Είσαστε πολύ φιλόξενοι και φιλικοί, υπάρχουν καλές τουριστικές υποδομές και πολύ ενδιαφέροντα μνημεία για να επισκεφθείς. Ομως το θέμα της βίζα είναι πολύ σημαντικό. π.χ η Σερβία δεν έχει αυτούς τους περιορισμούς, η Κύπρος επίσης το ίδιο» επισημαίνει η Ολγα. Πάντως και οι δύο γυναίκες έχουν να πουν τα καλύτερα για την φιλοξενία των ντόπιων και ειδικά της οικογένειας του κ. Δ. Κασιμάτη με τον οποίο και γνωρίστηκαν στην πρώτη τους επίσκεψη στα Χανιά.
Αναφορικά με τις τιμές η κα. Πέτροβα τονίζει πως «για τον μέσο Ρώσο τουρίστα τα Χανιά δεν είναι φτηνά αλλά δεν είναι και ακριβά. Βέβαια σε σύγκριση με άλλους προορισμούς στην Ελλάδα όπως η Κέρκυρα που είχα πάει πέρυσι είναι πιο ακριβά.»
10 ΕΥΡΩ ΤΟ ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
Τελευταία οι Ρώσοι βομβαρδίζονται με ειδήσεις αναφορικά με την μεγάλη διατροφική αξία του έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Η κα. Αλεξάνδρα γνωρίζει καλά τα Κρητικά προϊόντα, της αρέσουν πολύ, αλλά δεν τα βρίσκει στην πατρίδα της. «Υπάρχει πολύ μεγάλη προβολή για το θέμα του ελαιολάδου στον Ρωσικό Τύπο. Αρκεί να σας πω ότι σε ένα super market στη Μόσχα ένα μπουκάλι ελαιόλαδο 750 ml κοστίζει περίπου 10 ευρώ! Δυστυχώς όμως, ενώ υπάρχουν ελαιόλαδα από την Ιταλία, την Ισπανία, βρίσκουμε λίγα Ελληνικά και σπάνια από την Κρήτη που όπως ξέρουμε έχει το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο. Δεν ξέρω γιατί γίνεται αυτό, αλλά είναι κρίμα» σημειώνει.
Στα Χανιά κάθε εβδομάδα έρχονται 6 απευθειας πτήσεις απο Ρωσία, μεταφέροντας 6.000 επισκέπτες μηνιαίως.