Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Σ.Ε.ΔΗ.Κ. καλεί ΕΛ.Γ.Α.

Σαφείς απαντήσεις από τον ΕΛ.Γ.Α. για τις αποζημιώσεις ελαιοπαραγωγών του νησιού, η παραγωγή των οποίων έχει υποστεί ζημιές από καύσωνες, ζητά με νέο έγγραφό του ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ.).
Παράλληλα, δεν κρύβει την ενόχλησή του για το γεγονός ότι ο ΕΛ.Γ.Α. αγνόησε εμπεριστατωμένο υπόμνημα του Συνδέσμου με στοιχεία για τις τελευταίες ζημιές στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης, ενώ ο πρόεδρος του Οργανισμού κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί αρκέστηκε σε γενικές και αόριστες υποσχέσεις.
Ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. θυμίζει μάλιστα ότι οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης έχουν ήδη αποκομίσει πικρή εμπειρία καθώς περιμένουν ακόμη «αποζημιώσεις για τις μεγαλύτερες ανάλογες ζημιές της ελαιοπαραγωγής που υπέστησαν το 2013!

ΤΟ ΝΕΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Στο νέο έγγραφο με ημερομηνία 22 Αυγούστου 2016 προς τον ΕΛ.Γ.Α. και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. ζητά έγγραφη και συγκεκριμένη απάντηση στα αιτήματα που υπέβαλε με το προηγούμενο υπόμνημά του.
Στο έγγραφο και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α., Θεοφάνη Κουρεμπέ, ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. σημειώνει: «…Με το έγγραφό μας με αριθμ. πρωτ. 35/12-7-2016 σας υποβάλαμε στοιχεία για την έκταση και ένταση των σημαντικών απωλειών που προκλήθηκαν από καύσωνες (υψηλές θερμοκρασίες) που έπληξαν την ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη κατά την περασμένη άνοιξη και τεκμηριώσαμε πλήρως, ότι πάνω από το ήμισυ των ζημιών αυτών πραγματοποιήθηκαν μετά την καρπόδεση και επομένως πρέπει να αποζημιωθούν ακόμη και με τον ισχύοντα κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α.
Ωστόσο, ενώ μέχρι σήμερα, έναν μήνα μετά, δεν λάβαμε καμιά απάντηση στα αιτήματα που σας υποβάλλαμε, διαπιστώσαμε, ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας στην Κρήτη (9 – 11 Αυγούστου) για θέματα αποζημιώσεων, ουσιαστικά δεν δώσατε καμιά συγκεκριμένη απάντηση στα όσα στο προαναφερόμενο υπόμνημά μας αναφερόταν.
Βέβαια, η διαπίστωσή μας αυτή βασίζεται στην ενημέρωση που είχαμε από τα Μ.Μ.Ε. αφού ούτε σεις ούτε η Περιφέρεια Κρήτης δεν θελήσατε να μας προσκαλέσετε στη συνάντηση όπως είχαμε ζητήσει με το έγγραφό μας».

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΙ ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ»
Ακόμα ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. τονίζει: «Υποσχέσεις γενικόλογες και αόριστες ότι “όσοι έπαθαν πραγματική ζημιά θα αποζημιωθούν” δεν μπορούν να αποτελούν απάντηση στο εμπεριστατωμένο υπόμνημά μας, στο οποίο με στοιχεία όλων σχεδόν των Δήμων της Κρήτης, που διαθέτουν Γεωπονικές Υπηρεσίες, αποδεικνυόταν ότι πάνω από το ήμισυ των ζημιών που υπέστη η ελαιοπαραγωγή του νησιού, εμπίπτουν στις αποζημιώσιμες περιπτώσεις του κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α. και υποβαλλόταν το αίτημα να θέσετε σε ενέργεια τις σχετικές διαδικασίες. Αιτιολογίες ότι πέρασαν οι προθεσμίες, ότι δεν υπήρχαν οδοιπορικά στον ΕΛ.Γ.Α κ.λπ. προφανώς δεν μπορούν να ισχύουν, αφού με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις παραγόντων του Υπουργείου και του ΕΛ.Γ.Α., ότι η «ακαρπία της ελιάς δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛ.Γ.Α.» δημιουργήθηκε για τους παραγωγούς ένα νεφελώδες τοπίο, το οποίο δεν τους επέτρεπε να διακινδυνεύουν χρήματα για υποβολή σχετικών αιτήσεων.
Οσο για τις υποσχέσεις αποζημιώσεων από τα ΠΣΕΑ, οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης έχουν ήδη αποκομίσει πικρή εμπειρία! Τις αποζημιώσεις για τις μεγαλύτερες ανάλογες ζημιές της ελαιοπαραγωγής που υπέστησαν το 2013, ακόμη τις περιμένουν!».
Καταλήγοντας ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. ζητά από τον πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α.. να δώσει «έγγραφη και σαφή απάντηση στο έγγραφό μας με αριθμ. πρωτ. 35 /12-7-2016, ώστε να γνωρίζουν και οι δημότες μας, που είναι σχεδόν όλοι οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης τα εξής:
• Αν είναι ορθό να καταβάλουν στο εξης εισφορές στον ΕΛ.Γ.Α. και μάλιστα υποχρεωτικά, με παρακράτηση από τις επιδοτήσεις τους.
• Αν θα πρέπει να αμυνθούν με κάθε νόμιμο τρόπο για τις παραλείψεις ή λάθη της Διοίκησης που θίγουν καταφανώς τα συμφέροντα τους».
Το έγγραφο υπογράφει ο πρόεδρος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ., δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης.

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Στο υπόμνημά του με ημερομηνία 12 Ιουλίου 2016 ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ότι η ελαιοπαραγωγή της Κρήτης, έχει δεχθεί φέτος ισχυρό πλήγμα εξαιτίας των ακραίων θερμοκρασιών και ξηρών νοτίων ανέμων.
Σύμφωνα με τις χονδρικές εκτιμήσεις των Δήμων, «οι ζημιές στην άνθηση και καρποφορία των ελαιώνων της Κρήτης, παρουσιάστηκαν σε περίπου 19 εκατ. ελαιόδεντρα (55% του συνόλου της Κρήτης), προκαλώντας συνολικές απώλειες 48% περίπου της ερχόμενης ελαιοπαραγωγής τους, οι οποίες εκτιμώνται σε 25 χιλ. τόνους ελαιολάδου αξίας 75 εκατ. ευρώ».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα